Ambasada Finlandei la București a difuzat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, o poziție cu privire la cazul Kovesi, pe care spune că îl urmărește „îndeaproape”, dat fiind că fosta șefă DNA este „apreciată la nivel european și internațional și are un excelent palmares în lupta anticorupție”.

Ambasada Finlandei la BucurestiFoto: Facebook/ Embassy of Finland in Bucharest

„Ambasada Republicii Finlanda în România urmărește îndeaproape cazul recunoscutei procuroare Laura Codruța Kovesi, în care aceasta a fost plasată sub control judiciar și i s-a interzis să părăsească țara și să vorbească cu presa (despre dosar). Laura Codruța Kovesi este apreciată la nivel european și internațional și are un excelent palmares în lupta împotriva corupției”, este mesajul pe care ambasada Finlandei l-a postat sâmbătă pe pagina oficială de Facebook.

  • De menționat că ambasadoarea Finlandei la Uniunea Europeană face parte din echipa Consiliul UE (COREPER) care negociază în această perioadă cu reprezentanții Parlamentului European numirea Procurorului-șef european, funcție pentru care candidează și Kovesi. Citește aici mai multe detalii

Amintim că, vineri, și Ambasada SUA la București și-a exprimat preocuparea în legătură cu măsurile luate de Secția de anchetare a magistraților împotriva Laurei Codruța Kovesi - respectiv punerea sub control judiciar, interdicția de a părăsi țara și de a vorbi cu presa despre dosar. Într-un răspuns remis HotNews.ro, misiunea diplomatică americană a afirmat că aceste acțiuni „încalcă principiile democratice şi par să aibă forma unei hărţuiri judiciare”.

Reacțiile ambasadelor vin în contextul în care Secția pentru anchetarea magistraților a anunțat oficial, vineri, că a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, iar fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Kovesi are mai multe interdicții, între care să părăsească țara fără încuviințarea procurorului de caz, să își desfășoare activitatea de procuror la Parchetul General și să vorbească cu presa despre acest dosar. Vineri, ea a contestat controlul judiciar la instanța supremă.