Alianța USR-PLUS va putea candida la alegerile europarlamentare. Instanța supremă a admis vineri seară contestația celor două formațiuni la decizia Biroului Electoral Central de respingere a înregistrării alianței electorale. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. "Acum aveți cu cine vota! Alianța 2020 merge la europarlamentare!", a anunțat Dacian Cioloș.

Dan Barna si Dacian Ciolos in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATENicușor Dan, care s-a reînscris în USR, aceasta fiind soluția juridică găsită pentru a contrasemna, în mod legal, protocolul Alianței USR-PLUS, a reacționat și el la decizia instanței supreme. "Mă bucur că a fost admisă contestația depusă de Alianța USR-PLUS la decizia BEC, în ciuda stângăciilor procedurale. Aceasta este esența democrației, ca cetățenii să găsească pe buletinele de vot și opțiunea pe care doresc să o aleagă", a scris Nicușor Dan, pe Facebook.

Decizia luată vineri seară de Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă.

"Acum aveți cu cine vota! Alianța 2020 merge la europarlamentare! Așa cum ne așteptam, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au votat în favoarea Alianței noastre! Lupta continuă cu și mai mult avânt", a scris Dacian Cioloș, pe Facebook, la scurt timp de la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

De asemenea, el a declarat, la Timișoara, că legile sunt strâmbe și trebuie schimbate pentru a nu mai pune judecătorii într-o astfel de situație.

"Vedeți ce înseamnă să aperi justiția și să ai încredere în Justiție? Legile astea care sunt strâmbe va trebui să le schimbăm, să ne adaptăm ca să nu mai punem judecătorii în situația asta. Dar o să o facem. Este începutul", a declarat Dacian Cioloș, la Timișoara, imediat după decizia instanței.

"România rămâne în Europa. ICCJ a anulat decizia BEC. Alianța 2020 USR PLUS va câștiga alegerile și va guverna în 2020", a declarat și liderul USR, Dan Barna.

Anunțul inițial privind decizia instanței supreme a fost făcut de Andrei Lupu, membru PLUS: "S-a admis contestația!!! USR PLUS candideaza împreuna și vor câștiga!".

Biroul Electoral Central a respins joi înscrierea Alianței USR-PLUS pentru europarlamentare, potrivit unui comunicat al Alianței.

Biroul Electoral Central arată în decizia de respingere a înregistrării alianței electorale USR-PLUS că, potrivit mențiunilor din Registrul partidelor politice, Nicușor Dan este cel în drept să reprezinte USR, iar Dan Barna nu are calitatea de reprezentant al partidului. În cazul PLUS, BEC susține că Raluca Danes este reprezentantul partidului, nu Dacian Cioloș. Potrivit deciziei, la BEC au fost depuse pe 6 martie, respectiv 7 martie, cereri din partea Ralucăi Daneș și a lui Elek Levente, aceasta din urmă după expirarea termenului.