Mandatul internațional de arestare al Elenei Udrea a fost invalidat prin decizia Instanței supreme de suspendare a executării pedepsei din dosarul „Gala Bute”, iar hotărârea trebuie comunicată, prin Ministerul Justiției, autorităților din Costa Rica pentru eliberarea fostului ministru al Dezvoltării.

Elena UdreaFoto: HotNews / Dan Popescu

Avocata Laura Vicol a explicat procedura pentru Mediafax în cazul Alinei Bica, a cărei condamnare a fost suspendată de instanța supremă cu aproape zece ore înainte ca aceeași decizie să fie luată și în cazul Elenei Udrea.

La fel ca în cazul Alinei Bica, instanța din România va trebui să comunice Ministerului Justiției decizia prin care magistrații au suspendat pedeapsa definitivă la care a fost condamnată Elena Udrea.

Apoi, Ministerul Justiției ar trebui să comunice autorităților costaricane faptul că motivul care a stat la baza mandatului internațional de arestare în cazul Elenei Udrea, respectiv condamnarea definitivă, a fost invalidat de judecătorii români, motiv pentru care aceasta trebuie pusă de îndată în libertate.

„Minuta de astăzi va fi tradusă urgent și va fi comunicată judecătorilor din Costa Rica. Cei de acolo vor trebui - în mod normal și legal - să o pună de îndată în stare de libertate pentru că, din acest moment, de când a apărut această decizie a Înaltei Curți, Alina Bica stă în mod nelegal în spatele gratiilor. Nu cunosc foarte bine procedura de acolo, sunt convinsă că și acolo există o procedură de judecare în regim de urgență a acestor cauze, pentru că vorbim de un om care stă arestat acolo, deși a fost pus liber de către instanța românească. (n.r. - decizia de miercuri) invalidează mandatul de arestare. Singurul motiv de menținere în arest al Alinei Bica era în baza mandatului internațional dat pentru această condamnare. Procedura legală trebuia făcută prin Ministerul Justiției, care să anunțe că extrădarea Alinei Bica nu mai are temei legal, întrucât mandatul de detenție, de condamnare, a fost invalidată de o instanță românească”, a declarat Laura Vicol, unul dintre avocații care a reprezentat-o pe fosta șefă a DIICOT în procesele din România.