Statul român modern a luat naştere acum 100 de ani prin unificarea mai multor regiuni, între care şi Transilvania, iar saşii transilvăneni s-au pronunţat şi ei, din proprie iniţiativă, pentru noul stat, la Adunarea Saşilor din ianuarie 1919, de la Mediaş, spune Ambasada Germaniei la București. Reprezentanța diplomatică precizează că a cerut Agenţiei Germane de Presă dpa şi televiziunii publice ZDF o corectură a pasajelor potrivit cărora "românii sărbătoresc 100 de ani de la anexarea unei părți a Ungariei".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Statul român modern a luat naştere acum 100 de ani prin unificarea mai multor regiuni, printre acestea şi Transilvania. Am sărbătorit, împreună, aniversarea acestui stat român modern la 1 decembrie. Saşii transilvăneni s-au pronunţat şi ei, din proprie iniţiativă, pentru noul stat, la Adunarea Saşilor din ianuarie 1919, de la Mediaş", este mesajul transmis de Ambasada Germaniei.

Reprezentanța diplomatică afirmă că relatări publice care contrazic această înţelegere sau care pot duce la interpretări eronate nu corespund punctului de vedere al Guvernului Federal.

"Pe cale de consecinţă, am solicitat Agenţiei Germane de Presă dpa şi televiziunii publice ZDF o corectură a pasajelor respective din materialul „Rumänien feiert 100 Jahre Anschluss Siebenbürgens“, publicat la 01.12.2018", precizează ambasada.

În 1 decembrie, postul național german de televiziune ZDF a publicat o știre despre Ziua Națională a României, preluată de la Agenția Germană de Presă (Deutsche Presse Agentur), în care se preciza că românii sărbătoresc 100 de ani de la "anexarea" unei părți a Ungariei.

Această știre a provocat o reacție din partea ministerului român de Externe, care spune că a luat notă cu consternare de articolul publicat de Agenția Germană de Presă (DPA) în care se preciza că românii sărbătoresc 100 de ani de la anexarea unei părți a Ungariei. MAE afirmă că, dincolo de abordarea tendențioasă, articolul reflectă o lipsă de cunoaștere a istoriei și o ignorare voită a realităților istorice, iar erorile grave pe care le conține, din necunoaștere sau rea intenție, aduc atingere adevărului istoric.

Marți, secțiunea de știri a postului de televiziune german ZDF a modificat știrea preluată de la Agenția de presă germană dpa (Deutsche Presse Agentur), schimbând titlul acesteia, ca și precizarea din text referitoare la “anexarea Transilvaniei”. Practic, cuvântul “anexare” a fost înlocuit cu “aderare”.

CITEȘTE: ZDF și dpa rectifică „anexarea” în „aderarea” Transilvaniei, în știrea referitoare la Centenarul României