Agenția Germană de Presă a scris că, în anul centenarului, România serbează 100 de ani de la anexarea unei părți a Ungariei. Reacția ambasadei

de Anda Zahiu     HotNews.ro
Marţi, 4 decembrie 2018, 7:07 Actualitate | Esenţial


Parada de 1 Decembrie de la Alba Iulia
Foto: Agerpres
În data de 1 decembrie 2018, postul național german de televiziune ZDF a publicat o știre despre Ziua Națională a României, preluată de la Agenția Germană de Presă (Deutsche Presse Agentur), în care se preciza că românii sărbătoresc 100 de ani de la anexarea unei părți a Ungariei. Reprezentanții României la Berlin au luat măsuri pentru a corecta informația, potrivit unei postări publicate pe site-ul Ambasadei Române în Republica Federală Germană.

Știrea publicată de DPA conținea următoarele informații:

„Astăzi, Transilvania se află în centrul României. Nu întotdeauna a fost așa”, notează ZDF. „România sărbătorește 100 de ani de la anexarea fostei provincii maghiare Transilvania. Prin acest câștig teritorial, în urma căderii Austro-Ungariei, după Primul Război Mondial, România și-a mărit cu o treime teritoriul. În Transilvania, românii erau deja atunci majoritari. Reprezentanții celor 800.000 de germani care trăiau acolo au votat de asemenea anexarea la România. Cei mai mulți germani din România au emigrat între timp”.

Ambasada României la Berlin a trimis DPA următoarea scrisoare, în care își exprimă consternarea față de stilul tendențios din informare și solicită cu fermitate corecturile necesare:

„Stimate domnule Gösmann,

Cu consternare am luat la cunoștință despre informarea Dvs. legată de Ziua Națională a României din data de 1 Decembrie 2018, preluată de ZDF.

Formularea tendențioasă, deja din menționarea cuvântului „anexare” în titlul articolului, este regretabilă și indică o cunoaștere cel puțin deficitară a istoriei.

În data de 1 Decembrie 1918 a avut loc la Alba Iulia Marea Adunare Națională, unde au participat 100.000 de persoane și s-a hotărât Unirea provinciilor istorice, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase, tuturor stărilor sociale. Documentul adoptat atunci, Proclamația de la Alba Iulia, a fost semnată mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina.

Dacă actul din 1 decembrie 1918, bazat pe principiul autodeterminării și al votului democratic al majorității, recunoscut prin tratatele de pace de la Versailles (1919) și Trianon (1920) este echivalent cu Anschluss-ul Austriei de Hitler din 1938, atunci înseamnă că eu, ambasadorul României, țară membru în UE și NATO, în 2018 și Dvs., director general al DPA în Germania, țară-membru în UE și NATO, în 2018, trăim în lumi și momente istorice complet diferite.

Dacă acest lucru înseamnă pentru Dvs. anexare, atunci întreaga arhitectură geopolitică, de după Primul Război Mondial, reprezintă doar o serie de anexări.

Cer în mod ferm repararea acestei grave erori de interpretare a istoriei.

Cu salutări cordiale,

Emil Hurezeanu


Domnului Sven Gösmann

Redactor-șef

Deutsche Presse Agentur”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10070 vizualizari

 • +3 (31 voturi)    
  Nemții nu știu decât de anexări (Marţi, 4 decembrie 2018, 7:26)

  simplex1 [utilizator]

  Germanii nu sunt familiari cu noțiunea de unire. Ei știu de anexări deoarece cu asta s-au ocupat în cursul istoriei. Modul cum au prezentat știrea referitoare la 1 Decembrie 1918 este scuzabil ca altfel neamțul de rând s-ar fi scărpinat în cap neînțelegând ce este aia unire.

  Citat:
  "Agenția Germană de Presă a scris că, în anul centenarului, România serbează 100 de ani de la anexarea unei părți a Ungariei."
  • +10 (20 voturi)    
   nu cred ca nemtii au facut stirea (Marţi, 4 decembrie 2018, 10:25)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   ci niste oameni de-ai lui Putin, ca au destule conserve ramase din Germania de Est.
   • -8 (10 voturi)    
    oricum (Marţi, 4 decembrie 2018, 12:25)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

    ni se transmite voalat, pe diverse canale, ca daca schimbam macazul, Transilvania ramane la ei, cam ca-n 40. Ieri cica moise guran a facut o emisiune pe o tema similara... hmm.. ce coincidente.
    • +7 (7 voturi)    
     Dacă ungurii nu dau pensii „speciale” (Marţi, 4 decembrie 2018, 12:42)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

     și desființează 1/3 dintre bugetari, eu zic că nu ar fi rău cu ei.
   • +3 (3 voturi)    
    xzxzxzx (Marţi, 4 decembrie 2018, 14:14)

    solar [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

    Dar cine a ”facut” stirea ? Nemtii si cu Putin ? Mai conteaza cine ? E facută si ”făcută” rămâne ! Emil Hurezeanu , cel care a semnalat ”făcătura ”, actualul ambasador al Romaniei in Germania, fostul director al postului de radio EUROPA LIBERA, transfugul anticomunist si anticeausist a trait in Germania circa 25 de ani !
  • -12 (16 voturi)    
   Exact, antisemitul Werner stie foarte bine (Marţi, 4 decembrie 2018, 12:14)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   D-asta este asa, el a anexat Romania ca cele 6-7 case ale sale
 • +25 (33 voturi)    
  Nu cred ca este o simpla.... (Marţi, 4 decembrie 2018, 8:00)

  gigiN [utilizator]

  ...idiotenie,ci cred ca este rea-intentie !!!
  • +6 (8 voturi)    
   in ziua de azi (Marţi, 4 decembrie 2018, 12:01)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   cine are banu poate face lobby... Sunt interese majore ca Romania sa nu iaba relatii bune cu Germania.. Germania este cel mai important investitor in Romania.
 • -18 (38 voturi)    
  Dl. Presedinte ... (Marţi, 4 decembrie 2018, 8:08)

  bubalacap [utilizator]

  Palton nu reactioneaza? Nu are voie de la mama Merkel!
  • +6 (20 voturi)    
   domnu' fhurtin a comandat stirea (Marţi, 4 decembrie 2018, 8:23)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui bubalacap

   ca tot il pupa nemtii-n fund...si orban ii sta capra!
   Dar problema principala e la noi, alde pezede distruge tara de 2 ani si noi inca toleram,
   • +3 (11 voturi)    
    ...pai .. (Marţi, 4 decembrie 2018, 9:04)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui rov

    ... cine te opreste sa-tzi pui vesta galbena si sa iesi pe strada ? Lenea ? Comoditatea ? Ca de coraj dupa vorbe nu duci lipsa .
 • -19 (27 voturi)    
  Asia sunt nemtii (Marţi, 4 decembrie 2018, 9:32)

  salvatore [utilizator]

  Atat ii duce mintea si au sufletul negru de ura. Iohanis asta are de gand sa balmajeasca ceva sau de fapt ii aproba pe sefii lui din Jermania?
 • +3 (11 voturi)    
  Draga Berlin, nu confunda PSD cu Romania ! (Marţi, 4 decembrie 2018, 9:50)

  animatron [utilizator]

  Astea nu sunt neaparat "erori" ale unor ignoranti in ale Istoriei din partea asta de Europa, cred ca atunci cand vine vorba de agentii oficiale de stiri statele respective transmit niste semnale catre unele guverne.

  Actualul guvern PSD-ALDE-UDMR nu este bine vazut de cancelaria germana, dl candidat conservator Weber la presedintia Comisiei UE tot face de catva timp afirmatii agasante pentru Romania.

  In zelul sau electoralist, dl Weber a ajuns chiar sa laude, in dauna Romaniei, cea mai rusofila tara din EU, Bulgaria !

  Micro-scandalul cu stirea DPA care vorbeste de un "anschluss" al Transilvaniei de catre regatul Romaniei (regele nostru era etnic german de altfel, poate ca DPA nu avea habar) e destinat destabilizarii acestui guvern perceput ca "eurosceptic".

  E o formulare care exprima o nemultumire a oficialitatilor germane fata de Bucuresti, ni se atrage atentia ca putem intra si noi in malaxorul unei propagande care sa ne puna alaturi de state ca Ungaria.

  Germania federala nu a "anexat" nici ea fosta RDG, desi realitatea e ca nu poporul german a fost intrebat ci s-a negociat direct cu fosta URSS.
  Abia dupa ce Moscova si-a dat acordul, RFG si RDG s-au contopit oficial formand Germania de azi, care oricum reprezinta doar o parte a teritoriilor istorice germanice.

  Romania nu are forta financiara a Germaniei ca sa poata negocia direct cu Rusia reintegrarea Basarabiei, dar avem si noi exact aceleasi drepturi ca popor, sa reunim cele doua state romanesti, asa cum Berlinul a reunit RFG si RDG.

  Transilvania era locuita majoritar de romani, acolo a fost inima regatului Daciei, maghiarii au fost nomazi care au "cucerit" micile state slavo-romane din bazinul carpatic, secuii sunt o populatie colonizatoare si recunoscuta ca atare in documentele vremii, asa ca legitimitatea romaneasca in Transilvania e cel putin la fel de mare ca a maghiarilor.
  Iar legalitatea e clar de partea romanilor, recunoscuta si international prin tratate, chiar si de Ungaria moderna.
 • +5 (11 voturi)    
  Imi pare rau, am o alta opinie aici. (Marţi, 4 decembrie 2018, 10:41)

  Habermas [utilizator]

  Eu cred ca Germanii nu au facut decat sa se exprime tehnic. La 1918, exista deja in mod oficial un stat Romania. De aceea Basarabia (o parte din Rusia de atunci), Bucovina (o parte din Austria de atunci), Transilvania si Banat (o parte din Ungaria de atunci) si au votat sa constituie impreuna un stat nou ci au votat sa adere la un stat deja existent in mod oficial. Daca Moldova, Muntenia si Dobrogea nu erau deja unite (ca asa s-a intamplat, asta este istoria), atunci probabil toate aceste provincii ar fi votat sa constituie impreuna un alt stat.

  In aceasta situatie, prin acceptarea actelor de unire ale acestor provincii, tehnic vorbind, da, Romania a anexat aceste teritorii. DAR, si iarasi DAR: nu orice anexare este Anschluss-ul Austriei la Germania. Numai "ganditorii" de tip "Bucuresti-Sud" sunt incapabili sa faca diferenta dintre o categorie si o sub-categorie a sa.

  Da, Romania a anexat aceste teritorii, dar nu impotriva dorintei acestor teritorii ci la cererea acestora. Moral, pentru noi, asta este echivalent cu unire si constituirea statului "adevarat" Romania, Romania mica fiind doar un pas spre aceasta finalitate. Anexare nu inseamna automat contropire, violare, dictatura s.a.m.d..

  Nu am vazut personal stirea de la DPA, dar ma indoiesc ca Germanii au echivalat aceasta anexare cu Anschluss-ul Austriei. Si chiar sa fie pomenit de ambele anexari in acest context (desi nu vad de ce ar fi facut-o deci), ma indoiesc ca Germanii au facut vreo judecata morala sau de alt fel in afara de o simpla notificare tehnica. As fi extrem de surprins daca DPA ar fi comparat in mod direct unirea cu Anschluss-ul German, deoarece nu sunt idioti. Doar daca saitul a fost hackuit de rusi de rusi sau ceva asa.

  Pana la proba contrarie, mi se pare o furtuna intr-un pahar cu apa, si o mostra de gandire sudista in clisee, otova, incapabili sa gandeasca simplu si clar, fara interpretari.

  Pe scurt, mi se pare ca tendentiozitatea este de parte Bucurestiului dambovitean, nu de partea DPA
  • -3 (5 voturi)    
   @Habermas (Marţi, 4 decembrie 2018, 11:39)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Total de acord cu dvs.
  • +1 (1 vot)    
   atentie mare (Miercuri, 5 decembrie 2018, 23:38)

   arthur_l [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   ce e asta ???? Bucovina (o parte din Austria de atunci), Transilvania si Banat (o parte din Ungaria de atunci)

   deci revenim

   marele principat autonom al transilvaniei este luat de la turci in 1700 de imperiul habsburgic.

   in 1867 se face dualismul in imperiu habsburgic, 1 imparat dar cu 2 parlamente unu la viena si unu la budapesta. prin intrigi transilvania a intrat in administratia de la budapesta dar bucovina desi era mai departe de transilvania intra in componenta vienei.

   asa zisa ungarie mare prezinta aceasta harta de la 1867 desi ungaria propriu zis nu avea armata separat ci era tot armata imperiala.

   in partea administrata de ungaria se duce o politica de maghiarizare fortata in croatia, cehia, slovacia, nordul serbiei, sudul poloniei etc. in 1892 are loc redactarea memorandumului romanilor din transilvania care este inmanat imparatului.

   izbucneste primul razboi mondial in 1914

   in 1918 se incheie razboiul, imperiul habsburgic se faramiteaza.

   la 1918, 1 decembrie intregul principat al transilvaniei (intrgul banat, intreaga tara ungureasca (care cuprindea maramures satmar crisana), ardealul SE UNESTE cu regatul romaniei

   dupa 1920, banatul ramane la sarbi, tara ungureasca este impartita, jumate din maramures ramane la slovaci, jumate din crisana si satmar raman la ungaria (debretin, gyula, hajdúszoboszló, solnc, bekescsaba)

   UNIRE nu alipire, anexare, cotropire.


   sasii recunosc unirea apoi si svabii si secuii si maghiarii si evreii


   izbucneste primul razboi mondial. se sfarseste al doilea razboi mondial si vin comunistii. maghiarii negociaza si intra in partidul comunist. conducerea comunista ii baga la inchisoare pe toti politicienii romani de la 1918.

   conducatorii comunisti apoi trimit oameni pentru 5 ani in lagar in rusia pentru reconstructie. romanii trebuiau sa trimimta o cota de vreo 50.000 de cetateni. dar toata vina a fost aruncata pe sasii din ardeal si cei mai multi au fost trimis sasi apoi romani apoi banateni. sasii au suferit cel mai mult.
 • +4 (8 voturi)    
  Tehnic e corect, insa adaugarea „n-a fost mereu asa“ (Marţi, 4 decembrie 2018, 12:14)

  V. Istina [utilizator]

  E un semn ca in est lucrurile sunt mult mai complicate si mai periculoase decat are timp sa rumege neamtul obisnuit.

  O usoara malitiozitate exista din pacate in textul stirii. Dezamagitoare, e drept, dar ar trebui sa ne trezeasca: in UE avem parteneri, insa si ei se simt dezamagiti profund de noi, cand vad ce facem/ lasam sa fie facut cu tara noastra. Avem motive sa fim priviti altfel decat de sus ?

  Noi insisi trebuie sa luptam pentru Romania si s-o salvam de tradatorii care o conduc. Nu va veni nimeni sa-l dea jos pe Dragnea, baronii lui si judecatorii corupti care ii protejeaza. Nimeni. Intrebarea este, unde sunt cei care au jurat sa apere tara „chiar cu pretul vietii“? Nu face nimeni nimic? Romania cum o stim, va disparea. Foarte concret si pragmatic. Asta daca nu luptam si lasam obositi si lasi, viitorul copiilor nostri in mainile Porcarului.
 • 0 (6 voturi)    
  Daca in textul original (Marţi, 4 decembrie 2018, 13:02)

  UpNext [utilizator]

  din articol, in germana, termenul utilizat este Einschluss, ne agitam degeaba, pentru ca, in limba germana ACTUALA, Einschluss inseamna mai ales incluziune, conexiune, legare, si in "fundal semantic" anexare. Este aceeasi problema semantica cu "Diktat"ul de la Viena, care este astfel denumit de romani (istoriografia comunista), international insa Second Vienna Award, Vienna Arrangement, Vienna Arbitration etc. Ceea ce nu inseamna ca nu a fost un act criminal!
  • 0 (2 voturi)    
   E „Anschluss von Siebenbürgen“ (Marţi, 4 decembrie 2018, 13:19)

   V. Istina [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Si subtitlul este: „Astazi Transilvania se afla in Romania. Nu a fost mereu asa.”

   Ca sa nu mai pomenesc de ultima propozitie:
   “ Cei mai multi etnici germani au emigrat intre timp din Romania”.
 • -2 (2 voturi)    
  Asta înseamnă profesionalism de secol XXI?! (Marţi, 4 decembrie 2018, 14:45)

  Entiu [utilizator]

  Cînd se fac afirmații de către o țară precum Germania, cauți și te documentezi . Știrea trebuie să fie beton. Faptul că au retras imediat informația ,,prețioasă” dovedește că știrea a fost încropită pe genunchi, din auzite ( se știu cozile de topor care nu au astîmpăr).
  Asta înseamnă profesionalism de secol XXI?!
  • +1 (1 vot)    
   Nu au retras nimic (Marţi, 4 decembrie 2018, 16:30)

   V. Istina [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

   De ce? Asa de simplu nu e.
 • -1 (3 voturi)    
  Eu cred ca redactorul care a scris ineptia... (Marţi, 4 decembrie 2018, 16:11)

  Olyx [utilizator]

  era un fost KGB-ist recrutat de STASI si reconvertit de catre ZDF !....
 • -1 (3 voturi)    
  Adevarul istoric deranjeaza (Marţi, 4 decembrie 2018, 19:28)

  eucomentez [utilizator]

  Poate in cazul unei parti din Transilvania istorica s-a dorit unirea cu Regatul, cu siguranta insa Tinutul Secuiesc, Partiumul, Banatul, Bucovina, zona Clujului, Dobrogea au fost ocupate de armata regala si anexate regatului fara acordul lor. Iar Sasii au comis o greseala fatala votand pentru unirea cu Regatul, gestul lor a dus la disparitia lor ca si grup etnic din Transilvania si din istorie, dupa 800 de ani de existenta.
 • +2 (4 voturi)    
  atentie mare (Marţi, 4 decembrie 2018, 22:55)

  arthur_l [utilizator]

  atentie mare, citi istoria

  termenii trebuiue respectati asa cum au fost folositi la tratatul de pace de la paris din 1920

  nu poate fi vorba de anexare, de alipire, de cotropire, de ce vreti voi atata timp cat armata regala romana intra in alba iulia DOAR DUPA marea adunare nationala si dupa votul reprezentantilor ardeleni.

  aveti grija sa nu cadeti in capcana

  a fost UNIRE

  o unire dorita de toti ardelenii, si de sasi in 1919, apoi de svabi si de maghiari la sfarsitul lui 1919. oricum secuii au primit locuri in guvern si au jurat loialitate regelui ferdinand cu conditia sa isi pastreze privilegiile si drepturile avute.
 • -1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 decembrie 2018, 13:07)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  a fost clar mesajul Ambasadorului (Joi, 6 decembrie 2018, 16:59)

  ..13 [utilizator]

  Deci ce a dorit redactorul acelui articol sa spui prin anexare???

  Su cum cred si io ca a fost oarecum tendentios este bine ca s-au clarificat notiunile, nu de alta, dar sa nu ramana povestea asta prea in ceata - sa iasa la lumina.

  Iau act cu mare bucurie de clarificarea transmisa de Ambasadorul Romaniei in germania! Atat.
 • 0 (0 voturi)    
  corect era.. (Joi, 6 decembrie 2018, 17:14)

  ..13 [utilizator]

  Transilvania a fost comasata cu Romania de atunci -

  comasarea este un act bazat pe consemnul intre cele doua state/teritorii spre deosebire de anexare care reprezinta alipirea unui teritoriu/stat bazata numai de dorinta unui stat...

  Uite ca a modificat stirea care ne-a inflamat:
  "ZDF a actualizat informația despre Ziua Națională a României, cu mențiunea următoare:

  Actualizare la 4 decembrie a.c.: Într-o versiune anterioară a acestei știri dpa a fost vorba despre „anexarea” Transilvaniei. Această formulare a generat false asocieri istorice. Regretăm acest lucru și am modificat imediat știrea."


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by