Rusia trebuie să recunoască integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, să permită accesul la Marea Azov şi să îi elibereze cât mai repede pe marinarii ucraineni reţinuţi, afirmă ambasadorul britanic la Bucureşti, Andrew Noble. El mai spune că Marea Britanie condamnă și este foarte îngrijorată de acțiunile Rusiei.

Andrew NobleFoto: AGERPRES

Întrebat despre atacul Rusiei asupra navelor ucrainene, ambasadorul britanic la București a declarat, miercuri, că situația este foarte gravă, iar Marea Britanie este foarte îngrijorată de aceste atacuri asupra integrității teritoriale a Ucrainei.

"Este o situație foarte gravă şi condamnăm acţiunile Rusiei. Suntem foarte îngrijoraţi privind aceste atacuri asupra integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei şi în ceea ce îi priveşte pe marinarii ucraineni care au fost reţinuţi de Rusia", a declarat Andrew Noble.

Diplomatul britanic a mai afirmat că Rusia trebuie să recunoască integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, să elibereze cât mai repede marinarii şi navele reținute, să îşi respecte vecinii și să acţioneze pentru stabilirrea păcii în zonă.

Ambasadorul Marii Britanii a mai spus că nu vrea să facă predicţii privind evoluția acest conflict, dar este clar că oamenii din Rusia şi Ucraina şi din ţările vecine îşi doresc ca acesta să fie rezolvat rapid şi pacifist. "Rusia trebuie să permită accesul la Marea Azov”, a avertizat ambasadorul britanic.

El a vorbit și despre situațiile tragice cu care s-a confruntat Marea Britanie în acest an și care au fost provocate de Rusia, precum atacul de la Salisbury asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia.

Forțele speciale rusești au sechestrat duminică trei nave ale Marinei Ucrainei, în Marea Neagră, iar șase marinari au fost răniți, după ce rușii au deschis focul asupra navelor. Rusia a susținut că vasele ucrainene au pătruns ilegal în apele teritoriale ruse, ignorând avertismentele de a se opri, şi au efectuat manevre periculoase.

CITEȘTE: Rada Supremă a Ucrainei a aprobat, luni seară, decretul președintelui Petro Poroșenko privind instituirea Legii marțiale, pentru 30 de zile, în regiunile situate la granița cu Rusia, după ce trei nave ale marinei ucrainene au fost sechestrate de forțele speciale rusești, într-o acțiune militară soldată cu răniți, în strâmtoarea Kerci, în zona de acces a mării Azov, provocând o escaladare fără precedent în această zonă sensibilă

Comentarii

CITEȘTE: VIDEO Rușii prezintă înregistrări cu trei marinari ucraineni capturați / Kievul spune că au fost torturați