Autorităţile ruse au făcut publice mai multe înregistrări video în care apar trei marinari ucraineni de pe navele sechestrate de Rusia în Marea Neagră, doi dintre ei afirmând că navele au ignorat somaţiile navelor ruseşti şi au încercat să intre în Strâmtoarea Kerci, relatează cotidianul Kyiv Post, citat de Mediafax.

Ucrainean capturat de rusiFoto: Ruptly TV

Fiecare dintre cei trei marinari - Andrei Dratch, Serhiy Tsybizov, Vladimir Lessovoi - reprezintă una dintre cele trei nave ucrainene. Aceştia sunt înregistraţi separat, fiecare într-un loc diferit.

Mărturiile lor contrazic informaţiile transmise de guvernul ucrainean. Doi dintre ei spun că navele lor au încercat să intre în strâmtoarea Kerci ignorând ordinele navelor rusești de a se opri.

Comandamentul militar al Ucrainei a transmis că marinarii ar fi mărturisit în urma presiunii sau a torturii, iar mărturiile lor trebuie văzute "cu înțelegerea" acestor factori.

În fragmentele din interogatoriile realizate de FSB la Kerci, căpitanul ucrainean Vladimir Lessovoi a afirmat, de exemplu, că deplasările vasului la bordul căruia se afla au fost o "provocare", scrie AFP, citat de Agerpres.

"Am ignorat cu bună ştiinţă cererile radio (ale pazei de coastă ruse). La bord, aveam arme de infanterie şi muniţie. Sunt conştient că aceste acţiuni au avut un caracter de provocare", a explicat căpitanul Lesovoi.

Andrei Dratch, ofiţer pe vedeta "Nikopol", a declarat şi el că vasul său a pătruns în apele teritoriale ale Rusiei şi că ucrainenii au fost avertizaţi "de mai multe ori" de paza de coastă că trebuie să se întoarcă în apele internaţionale.

Aceste fragmente sunt conforme cu versiunea incidentului apărată de Kremlin, care a afirmat că paza de coastă rusă a acţionat "în strictă conformitate" cu "dreptul internaţional" şi că "intruziunea vaselor" ucrainene "în apele teritoriale" ruse a provocat riposta Moscovei.