​Ministrul Justiției, Tudorel Toader, îi răspunde procurorului general, susținând că Augustin Lazăr ar fi trebuit să spună dacă afirmațiile în ceea ce privește documentele din dosarul său de candidatură „sunt sau nu adevărate”.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

„As prefera să nu comentez pentru faptul că domnia sa ar fi trebuit să spună dacă afirmațiile sunt sau nu adevărate. Adică noi riscăm să tragem concluzii înainte de a vedea dacă spusele sunt adevărate sau nu. 15 martie, orele 12:22, 2016. În condițiile în care legea spune care sunt piesele ce trebuie cuprinse în dosar și se primește un mail cu o scrisoare de intenție și un CV atașat, eu personal, ca ministru, nu primeam dosarul. Sigur pot fi aduse și multe alte argumente”, a declarat, joi, Tudorel Toader, la intrarea în CSM.

Anterior, procurorul general Augustin Lazăr a comentat referitor la scandalul declanșat de ministrul Justițieipe tema mapei sale profesionale, că totul este manipulare și politică, adăugând că CSM, care este garantul independenței justiției, a stabilit foarte clar că îndeplinește toate condițiile de ocupare a funcției.

Miercuri, ministrul Justiției a susținut că prezența ordonanței de clasare a dosarului care-l viza pe Klaus Iohannisnu a fost o eroare, așa cum a explicat Augustin Lazăr, întrebându-se cum se justifică prezența rezoluției în dosarul de candidatură a procurorului general.

„Simple precizari! Nu a fost si nu este nici o eroare referitoare la ordonanta de clasare din dosarul de candidatura a lui A. Lazar. Intrebarea mea era urmatoarea - cum se justifica o astfel de ordonanta in dosar. In sfarsit aflam si "justificarea"- a gresit grefiera care a multiplicat lucrarile acestuia. Reamintesc si faptul ca tot o " greseala" a fost si pe data de 20 martie 2018, atunci cand grefiera a multiplicat Protocolul secret din 2009, l-a trimis la MJ fara ultimele doua pagini care se lipisera la exemplarul trimis la CSM!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Precizările au venit după ceprocurorul general Augustin Lazăr a explicat faptul că ordonanța de clasare a dosarului a fost semnată de alt procuror și că ministrul Justiției exploatează o eroare de grefă din martie 2016, pentru a manipula prin distorsionarea adevărului și pentru o folosi drept motiv de revocare.

„Am aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanța de clasare invocată de ministrul justiției nu a fost emisă, confirmată sau verificată de subsemnatul în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, astfel cum acesta a lăsat să se înțeleagă, enumerând-o ca motiv de revocare. Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului. Ministrul justiției exploatează o eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată în mesajul transmis de procurorul general Augustin Lazăr, drept răspuns la informarea pe care a transmis-o Toader.