Augustin Zegrean: Procurorul General poate să atace în contencios administrativ cererea de revocare. Nu înțeleg de ce dna Kovesi nu a făcut-o / Constituția spune că accesul la Justiție este liber și nimeni nu poate îngrădi acest drept

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 9:33 Actualitate | Esenţial


Augustin Zegrean
Foto: Agerpres
​​Fostul președinte al Curții Constituționale(CCR), Augustin Zegrean, susține că Procurorul General, Augustin Lazăr, poate să atace în contencios administrativ cererea de revocare formulată de ministrul Justiției, Tudorel Toader. 

Fostul judecător constituțional a explicat, pentru HotNews, că deschiderea acțiunii în Justiție nu trebuie să aștepte nici avizul CSM, nici semnarea de către președinte a decretului de revocare, adresa prin care Ministrul Justiției informează președintele de declanșarea procedurii de revocare fiind un act administrativ.

„Actul pe care dl Tudorel Toader îl trimite președintelui, solicitarea de revocare, este un act administrativ. Și actele administrative pot fi atacate la Curtea de Apel, dacă e vorba de un ministru. Și în Constituție, și în legea contenciosului administrativ zice că o persoană ale cărui drepturi sau libertăți sunt afectate printr-un act administrativ ilegal poate să ceară justiței anularea actului și repararea prejudiciului, dacă este cazul. Eu cred că Procurorul General, oricine ar fi el, nu numai ăsta de acuma, oricare altul, ar putea să atace această cerere, această sesizare a ministrului, mai ales că judecătorii Curții Constituționale, prin decizia aceea cu revocarea dnei Kovesi, au spus ei acolo că actul ministrului este actul final, președintele nu poate să-l refuze. Președintele nu poate să refuze revocarea și atunci actul prin care se cere revocarea, fiind un act administrativ, ar putea fi atacat în Justiție, pentru că orice om, orice cetățean al acestei republici, dacă-i este afectat dreptul, trebuie să aibă o cale de atac la Justiție. Constituția spune că accesul la Justiție este liber și nimeni, nicio lege nu poate îngrădi acest drept. (...) Procurorul General poate să atace cererea Ministrului, nu trebuie să aștepte decretul președintelui, care și el poate fi atacat. Nu înțeleg de ce dna Kovesi nu a făcut și ea la fel atunci”, a declarat Zegrean pentru HotNews

Întrebat dacă instanța de contencios nu se poate pronunța decât în privința legalității, în sensul respectării procedurii, fostul președinte al Curții Constituționale a răspuns că „legalitate înseamnă multe și respectarea procedurii, și respectarea legii în legătură cu revocarea”. 

„Eu cred că ar putea, mergând mai departe pe firul logicii, ar putea să vadă și dacă motivele care sunt invocate sunt chiar motive de revocare sau se ascunde în spatele acestor motive o altă intenție. Totul se merge la Justiție, eu nu-mi imaginez acte care nu pot fi atacate în Justiție”, a spus Zegrean. 

Cât privește decizia CCR în cazul cererii de revocare a fostei șefe a DNA, în care se vorbește despre faptul că actul emis de preşedintele României sau refuzul emiterii acestuia dă naştere unui raport de drept administrativ numai în limitele verificării legalității desfășurării procedurii de revocare, Zegrean a spus că acesta se referă la raportul dintre președinte și ministru, neavând legătură cu „victima”. 

„Sigur o să vă spună mulți că este un raport de drept constituțional. Este raport de drept constituțional între ministru și președinte. Dar victima acestui raport, care este persoana în discuție, cel a cărui revocare se cere, trebuie să aibă posibilitatea să se adreseze Justiției. Și are posibilitatea asta. (...) E simplu să spui: eu sunt ministru al Justiției, nu-l mai vreau pe ăsta și-l dau afară și nimeni nu-l poate opri, ce-i asta?”, a mai spus Zegrean.  

Ministrul Justiției, ​​Tudorel Toader, a propus miercuri revocarea din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a prezentat, în sinteză, raportul de evaluare de 63 de pagini, în care a identificat 20 de motive pentru care, în opinia sa, Lazăr nu mai poate continua în funcția de procuror general. 

Ministrul Justiției a susținut că faptele reținute în sarcina procurorului sef DNA sunt în aceeași măsură imputabile procurorului general, punând totodată între capetele de acuzare declarațiile publice ale lui Lazăr în cazul legilor justiției, precum și presatția publică a acestora în cazul protocoalelor încheiate de instituții din justiție cu SRI. „Prin urmare, considerăm că actele și faptele enumerate, de netolerat, demonstrează că activitatea contravine obligațiilor constituționale. Nu se mai poate sustine exercitarea funcției de conducere din cadrul Minsiterului Public. Prin managementul realizat a deturnat activitatea Ministerului Public. Pentru aceste acte și fapte, declanșez procedura de revocare”, a spus Toader. 

Potrivit procedurii, secția de procurori a CSM trebuie să se pronunțe asupra propunerii care ulterior ajunge la președintele Klaus Iohannis. Șeful statului este însă obligat să dea curs propunerii ministrului Justiției, fapt statuat de Curtea Constituțională în decizia referitoare la revocarea șefei DNA. 


Tudorel Toader a publicat vineri pe contul lui de Facebook extrase dintr-o decizie recentă a Curții Constituționale legată de soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională dintre ministrul Justiției și președintele României, potrivit cărora „instanţa de contencios administrativ nu poate cerceta raportul de drept constituţional” dintre cei doi.


Președintele Klaus Iohannis a susținut joi că cererea ministrului Justiției de revocare a procurorului general Augustin Toader este „complet inadecvată” și îi cere din nou demisia lui Tudorel Toader.  

„Președintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General și consideră că cererea ministrului Justiției este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendențios și denotă intenția acestuia de a subordona politic procurorii”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale. 

Șeful statului adaugă că se încearcă, din nou, acreditarea ideii că procurorii sunt dușmanii societății.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3739 vizualizari

 • -44 (56 voturi)    
  Dreptul la incompetenta (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 10:58)

  newlook [utilizator]

  " Și în Constituție, și în legea contenciosului administrativ zice că o persoană ale cărui drepturi sau libertăți sunt afectate printr-un act administrativ ilegal poate să ceară justiței anularea actului și repararea prejudiciului, dacă este cazul. (Zegrean, despre Lazar-aproape fost Procuror sef)"

  =================

  Pai, L0azar a fost evaluat si propus spre destituire de catre evaluatorul lui, conform Constitutiei, pentru incompetenta, rea credinta si practici staliniste (ca sa rezum in cateva cuvinte cele 20 de puncte si 70 de pagini de evaluare).

  Sa-i spuna cineva lui Zegrean ca "incompetenta, reaua credinta si practicile staliniste" nu fac parte din "Drepturile si libertatile fundamentale" nici in Constitutie, nici in vreo lege din Romania, chiar daca in viata reala, Parchetul si alte institutii e plin de indivizi cu aceste "calitati".
  • +34 (44 voturi)    
   Tot postac antiroman ai ramas (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 11:37)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Vai de capul tau, cat de postac antijustitie si antiroman esti.

   Lazar tocmai a postat documentul prin care Tariceanu a aprobat strategia nationala anticoruptie ani in urma, Tariceanu fiind seful politic al comunistului Toader.

   Asta in conditiile in care "protocoalele" care au bagat mafioti din PSD si alte partide in puscarie sunt atacate sistematic de toti spagarii si hotii care fura de la stat, inclusiv Tariceanu.

   Deci ipocrizia si minciuna primeaza la ALDE si in declaratiile slugilor lui Tariceanu.

   Iti urez sa fii sanatos, postacule, si las-o mai usor cu vodka, sa nu-ti distrugi ficatul precum compatriotii tai rusi.
   • -18 (22 voturi)    
    L0azar nu-i Justitia si matale...esti chiar nimic (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 14:36)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    "Vai de capul tau, cat de postac antijustitie si antiroman esti. "
    ==========================
    L0azar nu-i Justitia si matale...esti chiar un mic nimic ca sa stabilesti cine-i roman-neroman si pro/anti-justitie. Nu te califici, pur si simplu.

    In alta ordine de idei, stai linistit: sunt sanatos si nu beau...ca vad ca te roade grija mea.
    Este ca mai mult nu poti? Spre exemplu, sa zici ceva coerent despre subiectul in discutie (demiterea lui L0azar). Sa nu-mi spui ca publicarea documentului acela are vreo legatura cu demiterea lui L0azar...in afara faptului ca scrie Tariceanu in el, pe undeva. Este ca si pe asta l-ai luat "servit", nici macar nu ai incercat sa-l citesti ca sa intelegi cate ceva?
    • +3 (3 voturi)    
     Spune-ne despre planul bulshevin cincinal (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 18:34)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     si cat mai e copeica?
    • +3 (3 voturi)    
     Bre Novaya Priveliștea (Duminică, 28 octombrie 2018, 12:01)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Spune-ne tu concret pentru ce îl demite Nea Tudorică 3Neuroni pe Lazăr? Că nu l-a grațiat amnistiat curățat periat fund-pupat pe Dragnea?
     La fel ca și în cazul Kovesi, nu aduce nici un singur argument pertinent, spune povești de adormit fraierii postaci mosko-morkoviți ca tine.
   • -21 (21 voturi)    
    Si iata raspunsul crunt a lui Tariceanu" (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 14:37)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    https://www.luju.ro/magistrati/parchete/taica-lazar-comunistu-presedintele-senatului-il-calca-in-picioare-pe-procurorul-general-augustin-lazar-care-a-pretins-ca-odioasele-protocoale-dintre-piccj-sri-au-fost-incheiate-pe-baza-unei-hotarari-a-guvernului-tariceanu-augustin-lazar-incearca-sa-isi-ju
    • +4 (6 voturi)    
     Ha!ha!ha! (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 18:45)

     kokos [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     luju.ro , halal sursa de inspiratie!
   • +18 (20 voturi)    
    e mai mult prostac... (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 14:41)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    e mai mult prostac...
    • -12 (16 voturi)    
     Bravo. Aproape ca ai scris o propozitie! (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 15:55)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

     Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui 2087

     e mai mult prostac...

     =============================

     Bravo. Aproape ca ai scris o propozitie!
  • -17 (35 voturi)    
   nu au importanta motivele, ci legalitatea (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 11:50)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Ori actul e perfect legal.
   Nu a semnat altul in locul ministrului, nu a fost antedatat sau mai stiu eu ce alta problema ar putea cauza nelegalitatea actului.
   Nu cred ca exista vreo sansa ca actul sa fie declarat ilegal si deci anulat
   Contenciosul Administrativ e despre legalitatea actului, nu despre oportunitatea actului
  • +22 (22 voturi)    
   ești (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 12:38)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   prost.
   Evaluatorul unui magistrat/procuror este CSM, nu ministrul justiției, care e numit politic. Ceea face gargamel este un abuz de putere. El susține că evaluează procurorul din pct. de vedere managerial, dar și acolo nu face referire decât la acțiunile personale ale acestuia, dar care nu influențează activitatea procuraturii generale.
   Nu am auzit nicio apreciere cu privire la activitatea parchetului, cum că ar fi funcționat prost, fără eficiență. Doar aprecierile pur personale. Ranchiuna lui gargamel este evidentă, peste asta suprapunându-se ”sarcinile” politice trasate de dragnea și trădiceanu.
  • +15 (17 voturi)    
   Bine ai revenit (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 15:00)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Cum a fost concediul in patria mama? Uite ca pe Praschiv l-au facut general, nu te-a facut si pe tine macar sergent Nea Putin?
  • +5 (5 voturi)    
   Hilar, tu sluga stalinista (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 18:09)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Sa pretinzi si sa blamezi asa zise practice staliniste. Buhahhahahahaha. Btw, in uichend tu-i tii locul mazetei?
  • +6 (6 voturi)    
   Dreptul tau ... (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 20:54)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   de a fi prostit e folosit din plin ! Pai mai nea caisa, oricine poate acuza pe oricine de "incompetenta, reaua credinta si practicile staliniste" ! Asta nu inseamna ca e si adevarat . Cine l-a cocotat pe toader ca ministru al injustitiei , are un scop clar :demolarea justitiei din Ro . Desteptule. Lazar a fost notat cu FB 36 de ani , numai asta si ar trebui sa-ti spuna ceva, dar tu..nu si nu...
  • +1 (1 vot)    
   evident (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 21:59)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   toate problemele trebuie rezolvate numai in justitie ! inclusiv protocoalele ! ganditi in plm ! hai ca se poate !
 • +33 (43 voturi)    
  cu atat mai mult cu cat (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 11:05)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  "motivele" invocate de catre Slugarel nu se confirma.

  Ar fi buna si o plangere penala pentru abuz in serviciu care sa il vizeze pe ministrul injustitiei, Slugarel Model.
  • -23 (29 voturi)    
   ce legatura e intre motive si nelegalitate? (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 11:53)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

   putea sa faca cerere de revocare "ca asa vrea muschii lu' Dragnea"
   netemeinicia motivelor nu face actul administrativ ilegal
   • +15 (17 voturi)    
    faci confuzie (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 12:58)

    torna_fratre [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    emiterea unui act ,chit ca este legala, poate ascunde ilegalitati.
    mai simplu spus :emit un act urmand procedura legal insa in act declari ca x trebuie omorat.
    actul este legal,conform procedurii, ce este insa in act nu.
    pricepi?
    asta spune si justitia,oportunitatea e libera,insa ce pui in act poate fi verificat si judecat...
   • +16 (16 voturi)    
    domnu' Bercea, (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 13:28)

    ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    nu puteti inventa niste "motive" pentru a da pe cineva afara in mod legal. Simpla folosire a unor minciuni face respectivul act ilegal.
   • -16 (16 voturi)    
    Frumusetea e ca.... (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 14:26)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Frumusetea e ca....atunci cand va pleca, L0azar il va da in judecata (contencios adm) pe Johannis, nu pe Tudorel.

    PS: eu zica ca tinerii frumosi si liberi care dau cu pietre in jandarmi la o manifestatie ilegala trebuie sa se grabeasca daca vor (din nou) sa ocupe ilegal cladirea Guvernului. Nu de alta, dar daca se schimba PG, noul PG s-ar putea chiar sa dispuna anchetarea lor pentru faptele de mai sus (altfel, da, stiu poezia: "fapte democratice si in spiritul statului de drept").

    SucceSURI !
    • +3 (3 voturi)    
     Băi Novaya Priveliștea (Duminică, 28 octombrie 2018, 12:09)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Cei care au dat cu pietre în jandarmi au fost oamenii lui Dragnea care să ofere pretexte. Ca dovadă, 700 de plângeri penale împotriva jandragnilor și doar 10! arestați, și ăia după trei luni de la eveniment, doar doi efectiv au atacat pe jandragni. Iar bieții jandragni se plâng de atacuri emoționale, psihice, de parcă nu iau un car de bani tocmai pentru că s-ar putea să se bată cu golanii, NU SĂ BATĂ OAMENI PAȘNICI CARE RIDICAU MÂINILE, ai priceput postak morkovit de moskovit ce ești?
 • -16 (30 voturi)    
  desigur (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 11:35)

  srpc [utilizator]

  pleci si apoi dai in contencios
 • -16 (18 voturi)    
  Mai (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 12:44)

  A310 [utilizator]

  zegrene , dupa ce basescu te-a facut om , tu stii foarte bine ca esti un sinecurist pafarist , si ai fost sluga credincioasa .
  Tu ne-ai pricopsit cu basescu la putere , cu vestita erata .
 • -10 (12 voturi)    
  alt punct de vedere! (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 14:43)

  gpavel [utilizator]

  Ministrul justiției, Tudorel Toader, publică pe Facebook extrase dintr-o decizie CCR pronunțată în mai 2018, care stabilește că ”instanţa de contencios administrativ nu poate cerceta raportul de drept constituţional dintre ministrul justiţiei şi Preşedintele României din moment ce, între cele două autorităţi, în problema dată, nu se stabilesc raporturi de drept administrativ, ci de drept constituţional”. Toader face aceste precizări în contextul cererii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, care ar urma să ajungă la președintele Klaus Iohannis. O decizie a CCR pronunțată după cererea de revocare în cazul Kovesi îl obligă pe șeful statului să semneze cererea de revocare, însă mai multe voci susțin că președintele ar trebui să atace cererea în contencios adminstrativ pe motiv de nelegalitate.

  Redăm mai jos postarea lui Tudorel Toader:

  ”Necesarele distincții dintre contenciosul constituțional și contenciosul administrativ!

  DECIZIA CCR nr. 358 din 30 mai 2018, asupra cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre ministrul justiţiei, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, publicată în Monitorul Oficial al României, nr.473 din 7 iunie 2018

  -extras-
  71. Instanţa de contencios administrativ nu poate cerceta raportul de drept constituţional dintre ministrul justiţiei şi Preşedintele României din moment ce, între cele două autorităţi, în problema dată, nu se stabilesc raporturi de drept administrativ, ci de drept constituţional.

  Astfel, având în vedere întinderea competenţei sale funcţionale şi materiale, instanţa de contencios administrativ nu are competenţa de a interpreta şi aplica normele constituţionale şi, prin urmare, de a soluţiona raporturi pure de drept constituţional, respectiv situaţii în care sunt incidente numai norme constituţionale.

  Instanţa de contencios administrativ are competenţa de a verifica numai conformitatea actului administrativ cu legea, şi nu cu Constituţia; astfel, acestea efe
 • +16 (16 voturi)    
  @newlook (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 15:26)

  sfarleaza [utilizator]

  Motivele lui slugarel, taticu’ haimanalelor, trebuie sa fie dovedite. Daca nu sunt, nu e loc de demitere.
  Ia googaleste tu si vezi de cate ori justitia a ordonat repunerea in drepturi a unor angajati dati afara de patron pe motive neintemeiate. Troli comunisti ce sunteti! :)
  • -11 (13 voturi)    
   Au fost superdovedite...desi n-ar fi fost necesar (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 16:06)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

   Motivele cererii de revocare au fost superdovedite in actul de evaluare trimis de Ministrul Justitiei lui Johannis...desi n-ar fi fost necesar, conform exemplului Germaniei, cand Procurorul sef a fost demis in 24 de ore de catre ministrul Justitiei, ca sa nu merg mai departe cu alte exemple din lumea civilizata.

   Mai ramane sa si citesti Raportul de Evaluare, dupa cate se pare, o intreprindere grea pentru #rezisti in frunte cu Johannis, dupa cum el insusi marturisea. Ia-o usurel, 2-3 propozitii pe zi, sa nu incingi neuronelul. Johannis ajunge chiar la o pagina de CETIRE pe zi, da' d'aia e presedintele #rezist, ca e cel mai destept dintre ei.
   • +4 (4 voturi)    
    @newlook (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 17:29)

    sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Superdovedite de slugarelu’ haimanalelor, da’ asta nu inseamna ca alea’s dovezi, inteligentule :))
    Justitia va hotarî daca dovezile’s valabile, asa merge in statu’ de drept (pe care beizadelele ca voi incearca sa’l puna pe butuci).
    Neica, ia incepe tu sa’ti cauti deja alt patron, ca pe’aici o sa mai poti factura maxim 2 ani ;)
   • +6 (6 voturi)    
    Motivele instalarii tractoristilor la Putere (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 18:10)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Care sunt, in afara de legalizarea furtului?
   • +3 (3 voturi)    
    Motivele superdovedite, (Duminică, 28 octombrie 2018, 12:12)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    ... dar lipsesc cu desăvârșire, că Tudorel Tătukul Hoților, a înșirat o poliloghie fără cap și coadă pe care postacii-zvonerii-răspândacii ca tine încearcă să o legitimeze.... Halal de voi, jefuitori de țară ce sunteți!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by