Corpul de control al ministrului Muncii face verificări în cazul pensiei de invaliditate pe care o primește protestatarul Sandu Matei, potrivit documentului publicat de consilierul premierului Darius Vâlcov și apoi șters, având în vedere că diagnosticul acestuia s-a modificat între timp.

Lia Olguta VasilescuFoto: Agerpres

"Corpul de control al Ministrului Muncii și Justiției Sociale a demarat azi o verificare vis-a-vis de informațiile apărute in spațiul public cu privire la o persoana beneficiară de pensie de invaliditate. Din primele cercetări s-a constatat că, pe un cont de socializare, a apărut o decizie de încadrare în grad de invaliditate a unei persoane, în vederea emiterii deciziei de pensionare, adică de un act administrativ. Deci nu avem de-a face cu un certificat medical, de fișe BP2, FIAM sau alte documente medicale de confirmare a unui diagnostic. Este un act administrativ, cu valabilitatea de un an, mai precis între 2006 și 2007, care nu mai produce niciun fel de efecte juridice și care a mai fost menționat în presa, în Decembrie 2017, în urma unei altercații din Piata Victoriei, când un pensionar a fost agresat cu un box. Acest act administrativ se întocmește în mai multe exemplare și un exemplar ajunge inclusiv la angajator, pentru că invaliditatea de gradul 3 permite dreptul la muncă pe o perioada de 4 ore/zi și orice angajator potențial are obligația să îl solicite, caracterul nefiind astfel unul secret", se arată într-o precizare a Ministerului Muncii, pentru Mediafax.

Reprezentanții instituției conduse de la Lia Olguța Vasilescu spun că la baza unei astfel de decizii stau documente, precum fișa BP2/ adeverința de confirmare eliberată de direcția de sănătate publică, in caz de boala profesională; FIAM (formular de inregistrare a accidentelor de munca)/proces verbal avizat de inspectoratul de munca de la locul accidentului sau adeverința de confirmare a înregistrării accidentului de munca; documente medicale eliberate de medicul de specialitate care confirma diagnosticul, in caz de schizofrenie/neoplasm/SIDA, iar pentru afecțiunea neoplazică se anexează și rezultatul examenului histopatologic și certificatul emis de comisia de expertiza medico-militară, in caz de boala contractata in cadrul serviciului militar sau școlilor militare.

"Având în vedere afirmațiile domnului în cauză, pe o rețea de socializare, pe care noi le tratăm ca fiind adevărate, ca în perioada 2006 a avut un eveniment în familie cauzat de pierderea soției și a trebuit sa fie “tată și mamă” pentru doi copii minori, respectiv de 2 și 8 ani, dar că în prezent boala nu mai este de actualitate, corpul de control urmează sa verifice și alte aspecte. Respectiv, dacă la vremea aceea a fost sesizată direcția de protecție a copilului și în ce mod au reacționat autoritățile pentru protejarea minorilor, dată fiind situatia tatălui întreținător (sigur asta nu poate avea acum nicio repercursiune în sarcina domnului în cauză) și de ce beneficiază în continuare de pensie de invaliditate gradul 3 dacă diagnosticul s-a modificat și are capacitate de munca deplină, așa cum susține", precizează Ministerul Muncii.

Partidul Național Liberal a cerut demisia lui Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, după ce acesta a făcut publică, pe Facebook, fișa medicală a unui protestatar #rezist, numindu-l „sandilău”. Protestatarul Sandu Matei, cel vizat de postarea lui Vâlcov, a anunțat că îl va da în judecată pe consilierul premierului.