Peste 760 de persoane au fost salvate sau evacuate din locuinţe din cauza viiturilor, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne. Patru oameni, însă, și-au pierdut viața. Conform MAI, sunt afectate de inundaţii 99 de localităţi din 19 judeţe, unde în sprijinul oamenilor intervin peste 20.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi. Hidrologii au emis mai multe avertizări de inundații, inclusiv cod roșu, valabile pe bazine hidrografice din circa două treimi de țară. Nouă judeţe se află sub avertizare cod portocaliu de ploi abundente, în timp ce pentru 19 judeţe meteorologii au emis cod galben.

Inundatii masive in RomaniaFoto: Facebook/ IGSU

____________

UPDATE 15.30 - Vrancea: Bărbatul dispărut de vineri, în timpul inundaţiilor, a fost găsit în viaţă

UPDATE 10.06 - Un bărbat din Neamț a cărui dispariție a fost sesizată sâmbătă, de către soţie, a fost găsit mort duminică

UPDATE 08.55 -Argeş: Un bărbat care traversa călare râul Doamnei a murit după ce a fost luat de o viitură

UPDATE duminică, 07.55 - Circulație oprită pe 7 drumuri naționale și 4 drumuri județene

UPDATE 23.00 - Ministerul de Interne informează sâmbătă seară că s-a acţionat pe tot parcursul zilei în 99 de localităţi din 19 judeţe, fiind salvate din situaţii de risc peste 760 de persoane. Potrivit sursei citate, fenomenele meteorologice au afectat 255 de case, 632 de curţi, 95 de subsoluri/beciuri, 6 poduri/podeţe, 85 de anexe gospodăreşti, 4 operatori economici, 14 tronsoane de drum naţional şi 12 tronsoane de drum judeţean, 3 tronsoane de cale ferată şi 5 diguri.

"Personalul Ministerului Afacerilor Interne a acţionat pe tot parcursul zilei în 99 de localităţi din 19 judeţe (Alba, Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea). Fenomenele meteorologice de astăzi au afectat 255 de case, 632 de curţi, 95 de subsoluri/beciuri, 6 poduri/podeţe, 85 de anexe gospodăreşti, 4 operatori economici, 14 tronsoane de drum naţional şi 12 tronsoane de drum judeţean, 3 tronsoane de cale ferată şi 5 diguri. Peste 760 de persoane au fost salvate din situaţii de risc. Cele care au fost evacuate preventiv au fost cazate în facilităţi ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni. Pentru oamenii care nu se pot întoarce în siguranţă în propriile case, au fost scoase din fondul rezervelor de stat alimente, apă potabilă, saci de dormit, paturi şi saltele. Persoanele evacuate vor rămâne cazate în spaţiile autorităţilor publice locale până când va fi eliminat orice risc provocat de efectele fenomenelor meteorologice", precizează MAI într-un comunicat.

Totodată, a fost refăcută legătură rutieră dintre localităţile Chiliile şi Căneşti, judeţul Buzău, unde 400 de persoane au rămas izolate în cursul dimineţii. Podul rutier a fost refăcut cu sprijinul structurilor de intervenţie, fiind folosite utilaje de mare capacitate.

Ministerul de Interne mai anunță că au început operaţiunile de decolmatare a bazinului de colectare a apei Lacul Mocearu care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunelor Chiliile şi Căneşti. Lucrările de decolmatare vor continua şi pe timpul nopţii cu ajutorul jandarmilor, iar iluminatul va fi asigurat cu echipamente şi generatoare puse la dispoziţie de IGSU.

De asemenea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea monitorizează în continuare situaţia de la digul de pe râul Trotuş, Acumularea Călimăneşti.

Peste 20.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi acţionează de mai bine de 85 de ore în judeţele afectate, iar IGSU a efectuat în mai multe rânduri transfer de personal şi tehnică din judeţele care nu sunt aflate sub avertizări meteo, în zonele afectate.

UPDATE 22.20 - Centrul Infotrafic anunță că, sâmbătă seara, circulaţia este întreruptă pe șase tronsoane de drum naţional și îngreunată pe alte două. De asemenea, sunt șapte drumuri judeţene cu circulaţia întreruptă și alte două cu circulaţia îngreunată.

UPDATE 21.20 - Apă din rezerva Guvernului, trimisă în Buzău, după ce viitura a distrus un bazin de apă potabilă

UPDATE 19.05 - Vrancea: Una dintre cele două persoane date dispărute în urma viiturilor a fost găsită decedată

UPDATE 19.03 - Imaginea zilei, din Teleorman: Localnicii stau pe bancă privind cum pompierii scot apa din comună

O fotografie cu doi bărbați care stau așezați pe o bancă, cu picioarele în apă, uitându-se la pompierii care le scot apa din localitate, în comuna Țigănești, județul Teleorman, a devenit virală pe internet și a strânit dezaprobare în rândul internauților, scrie Mediafax.

Cei doi bărbați stau pe bancă, uitându-se la pompierii care acționează cu o motopompă pentru a evacua apa de pe străzile comunei Țigănești.

Peste 300 de gospodării din această localitate au fost inundate, potrivit ISU Teleorman. 32 de pompieri din Teleorman, Giurgiu și București-Ilfov acționează la această oră în localitatea Țigănești.

UPDATE 19.00 - Bistriţa-Năsăud: Inundaţii în municipiul Bistriţa și în comuna Budacu de Jos; drum judeţean acoperit de aluviuni

Ploile torenţiale căzute sâmbătă după-amiază în municipiul Bistriţa au produs inundaţii pe mai multe străzi, apa intrând în beciuri şi curţi, iar doi copaci s-au prăbuşit, potrivit datelor comunicate de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că străzile Mihai Viteazul şi Ion Pop Reteganu sunt inundate din cauză că sistemul de canalizare nu a mai făcut faţă cantităţii de precipitaţii căzute, iar apa a ajuns în beciurile şi curţile oamenilor. De asemenea, pompierii au fost solicitaţi să intervină la o locuinţă de pe Valea Budacului, unde apa ar fi intrat în casă. Au fost semnalate şi două cazuri de copaci prăbuşiţi, pe străzile George Enescu şi Andrei Mureşanu.

Și comuna Budacu de Jos, aflată în apropierea municipiului Bistriţa, a fost afectată de inundaţii, apa intrând în zeci de gospodării, dar şi pe porţiune dintr-un drum judeţean, care a fost acoperit cu aluviuni, potrivit datelor comunicate de către purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa-Năsăud, Marius Rus.

Aproximativ 30 de curţi şi cinci beciuri au fost inundate în urma torenţilor formaţi, iar circa 500 metri din DJ 172G au fost acoperiţi de aluviuni.

UPDATE 18.55 - Ministerul de Interne anunţă că a distribuit alimente, apă şi saci de dormit în judeţele grav afectate de inundaţii, respectiv în Bacău, Buzău, Covasna şi Neamţ. Aproape 600 de persoane au fost evacuate, iar 10 drumuri naţionale, nouă judeţene şi trei tronsoane de cale ferată au fost afectate de apele revărsate. Ultimul bilanţ arată că sunt afectate de inundaţii 84 de localităţi din 17 judeţe.

UPDATE 18.40 - Rupere de nori și în Mureș: O viitură a inundat mai multe gospodării

Mai multe gospodării și hectare de teren din localitatea mureșeană Vânători sunt afectate, sâmbătă, de inundații, după ce o rupere de nori a provocat o viitură, iar apa s-a revărsat pe drumuri și a ajuns și în curțile oamenilor, în unele zone având 60-70 cm, transmite Mediafax.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Mureș, pe cursul unui pârâu s-a produs o viitură, iar apa s-a revărsat pe drum și a inundat mai multe gospodării din localitatea mureșeană Vânători. De asemenea, apele au ajuns și în grădinile oamenilor, afectând culturile.

Viitura a venit cu putere, iar nivelul apei este, în unele zone, între 60 și 70 de centimetri.

Detașamentul Sighișoara intervine în localitatea Vânători cu autospeciale și motopompe.

UPDATE 18.20 - 400 de persoane din mai multe sate din Buzău, izolate în urma unei viituri

Purtătorul de cuvânt al prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, a declarat pentru Mediafax că aproximativ 400 de persoane din comunele Cănești și Chiliile sunt izolate total după ce un podeț care făcea legătura între cele două localități a fost distrus de o viitură puternică.

"Aproximativ trei ore a plouat torential în zonă, iar albia pârâului Sărățel a ieșit din matcă. A fost o viitură puternică, iar un podeț făcut din tuburi de beton a fost distrus de viitură. Albia avea 2,3 metri lățime, acum a ajuns la 50 de metri. Tuburile au fost astupate de crengi, bolovani și au fost smulse. Apa a ieșit din matcă și a inundat toată zona", a spus Cozma.

Oamenii din zonă spun că nu au mai văzut o asemenea viitură din 1975.

Secretarul de stat, Raed Arafat, a ajuns și el în zonă, iar în urma întâlnirii cu autoritățile județene, au fost trimise utilaje pentru reamenajarea albiei și repunerea tuburilor smulse de la podeț.

UPDATE 17.44 - Brașov: Pod de cale ferată prăbușit în râul Tărlung, din cauza unei viituri (VIDEO)

_______________

Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat, fiind cazate în spaţii ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni, ca urmare a vremii nefavorabile. Conform MAI, sunt afectate de inundaţii cel puțin 72 de localităţi din 16 judeţe, unde în sprijinul oamenilor intervin aproximativ 20.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi.

"Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne continuă misiunile pentru sprijinirea populaţiei din zonele afectate de ploi şi pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice. Până la această oră s-a intervenit pentru salvarea/evacuarea preventivă a peste 500 de persoane. Începând din această dimineaţă, personalul Ministerului Afacerilor Interne acţionează în 72 de localităţi din 16 judeţe (Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea)", anunță Ministerul de Interne într-un comunicat.

"Pe parcursul acestei zile, până în prezent, au fost emise 4 atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate tip Cod Galben ce au vizat averse de ploaie, intensificări ale vântului ce pot lua aspecte de vijelie, descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni pentru 6 judeţe (Constanţa, Caraş Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi, Tulcea) şi 2 avertizări de fenomene hidrologice periculoase imediate Cod Roşu ce vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pentru râuri din 5 judeţe (Braşov, Bacău, Covasna, Harghita, Neamţ)", amintește sursa citată, potrivit Agerpres.

Totodată, traficul rutier este afectat pe zece drumuri naţionale şi şase drumuri judeţene. Traficul este întrerupt pe DN17B, pe raza comunei Poiana Teiului, judeţul Neamţ, DN2N pe raza localităţii Jitia şi DN2L, pe raza localităţii Soveja, în judeţul Vrancea şi pe DN11B, în zona localităţii Caşinu Nou din judeţul Harghita. De asemenea, circulaţia este blocată pe drumurile judeţene 174 A, din judeţul Suceava, 252 B, judeţul Bacău şi 124 în judeţul Harghita.

Potrivit MAI, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) continuă transferul de tehnică şi forţe din judeţele care nu sunt sub avertizare meteorologică şi hidrologică în zonele afectate.

UPDATE 17.00 - Braşov: Cinci locuinţe din Săcele, demolate înainte de a fi luate de ape

Cinci locuinţe din cartierul Gârcini al municipiului Săcele, construite pe malul râului Tărlung, au fost demolate sâmbătă, înainte de a fi luate de ape. Primarul oraşului, Virgil Popa, a declarat pentru Agerpres că este vorba de locuinţe improvizate, fără autorizaţie de construcţie făcute mai mult din lemn, chiar pe malul râului Tărlung, aflate în situaţia de a fi luate de ape.

"Sunt nişte case improvizate construite chiar pe malul râului Tărlung fără autorizaţie de construcţie. Pentru a-şi recupera o parte din materialele folosite la construcţia lor, oamenii şi le-au demolat. În această zonă sunt familii cu un nivel de trai mai scăzut. După ce se liniştesc apele o să-i ajutăm să-şi refacă locuinţele. Luni vom aduce un excavator pentru a încerca să mutăm cursul râului Târlung", a afirmat edilul.

El a precizat că deocamdată nu se pune problema evacuării persoanelor din zona respectivă, iar cei care şi-au demolat construcţiile vor sta la rude.

Primarul a adăugat că drumurile pietruite din municipiul Săcele sunt foarte afectate de torenţii veniţi de pe versanţi. "Sunt tone de aluviuni aduse pe aceste drumuri. Încercăm să le curăţăm, dar este o muncă foarte serioasă. Noaptea trecută a fost una foarte dificilă pentru noi", a arătat Virgil Popa.

UPDATE 16.55 - Hidrologii au prelungit codul roșu de inundații pe râul Tărlung din Brașov și Covasna până la 24.00

UPDATE 16.30 - Dâmboviţa: Peştera Ialomiţei este inundată şi a fost închisă vizitatorilor

Precipitaţiile abundente din zona montană a judeţului Dâmboviţa au dus sâmbătă la inundarea Peşterii Ialomiţa, iar autorităţile au decis închiderea ei pentru vizitatori, anunță Agerpres. Directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, instituţie ce administrează Peştera Ialomiţei, Ovidiu Cârstina, a declarat că decizia a fost luată pentru a nu pune în pericol vizitatorii.

"Începând de la ora 15.00 de astăzi (sâmbătă - n.r.) am fost nevoiţi să o închidem din cauză că precipitaţiile sunt abundente în munte şi sunt galerii inundate, practic nu se mai poate vizita în siguranţă. Pentru a nu pune în pericol vizitatorii am luat această măsură. Nu e prima dată. Sper să se oprească precipitaţiile şi să se evacueze apa. Se evacuează natural, dar până la acel moment suntem nevoiţi să o închidem. Nu e nevoie de intervenţia pompierilor pentru a fi evacuată apa, se evacuează natural. Peştera e una activă, are izvor în interior şi e normal să îi crească debitul din cauza precipitaţiilor abundente", a precizat Cârstina.

Raed Arafat: Unii refuză evacuarea. La Covasna, am evacuat forţat mai mulți oameni, la Neamţ se discută

Mai multe persoane din Covasna au fost evacuate forţat, la dispoziţia prefectului, a declarat pentru Mediafax șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, precizând că se discută şi cu mai multe persoane din judeţul Neamţ, care refuză evacuarea.

"Se lucrează, este adevărat că unele persoane (din judeţul Neamţ - n.r.) refuză evacuarea. La Covasna s-a dat dispoziţia prefectului ca să fie evacuaţi cu forţa din zona respectivă pe cei care nu vor, iar la Neamţ se discută cu ei acum ca să fie evacuaţi", a declarat, Raed Arafat.

Autoritățile au dispus ca peste o sută de persoane din comuna Farcașa din județul Neamț să fie evacuate, în condițiile în care accesul în localitate este restricționat încă de noaptea trecută.

De asemenea, peste 100 de persoane din Băcel, județul Covasna, trebuiau evacuate din locuințe după ce digurile de protecție ale râului Negru au fost depășite. Militarii lucrează la înălțarea lor, zona fiind sub atenționare hidrologică de cod roșu.

Hidrologii au emis o avertizare cod roșu de inundații pentru râuri din bazinul hidrografic Trotuş din județele Harghita, Bacău, Covasna și Neamţ. În vigoare este și codul roșu de inundații pentru râurile din bazinele hidrografice Tărlung, în județele Braşov şi Covasna.

Harghita: Peste 2.000 de familii fără energie electrică, 50 de gospodării inundate

Peste 2.000 de familii din șase localități harghitene au rămas sâmbătă fără energie electrică, din cauza unei furtuni care a afectat transformatoarele și o rețea de înaltă tensiune, scrie Mediafax. La Lunca de Sus, pompierii intervin pentru evacuarea apelor din 50 de gospodării.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita a anunțat, sâmbătă, că 2.021 de familii din localitățile Tulgheș, Recea, Hagota, Corbu, Capu Corbului și Borsec au rămas fără energie electrică, din cauza vremii, fiind afectate o rețea de înaltă tensiune și 25 de transformatoare.

Mai multe echipe ale distribuitorului de energie electrică sunt în teren pentru a remedia defecțiunile.

De asemenea, 50 de curți și anexe gospodărești din Lunca de Sus au fost inundate, din cauza precipitațiilor abundente, pompierii militari fiind chemați să intervină.

În satele Ugra și Izvorul Trotușului sunt afectate opt podețe și un pod.

La vărsarea pârâului Valea Ugra în râul Trotuș, autoritățile intervin pentru întărirea unui dig cu saci de nisip.

De asemenea, tot în Harghita, sâmbătă dimineața, DN 11B a fost inundat pe circa 100 de metri liniari, apa de pe carosabil măsurând 50 de centimetri.

Inundaţii la Mănăstirea Bârsana, în judeţul Maramureş; oamenii sunt evacuaţi cu buldozerul

Inundaţii puternice au loc şi în comuna Bârsana, în zona în care se află şi Mănăstirea Bârsana, judeţul Maramureş, oamenii fiind evacuaţi din calea viiturii cu buldozerul, transmite News.ro.

Imaginile publicate pe Facebook surprind o viitură puternică, localnicii şi turiştii sunt urcaţi pe dealuri pentru a nu fi luaţi de apă.

Alţi oameni sunt evacuaţi din zonă cu ajutorul unui excavator.

Zeci de case inundate și circulație oprită pe drumuri din Suceava, din cauza ploilor

Zeci de case, curți și beciuri din 16 localități sucevene au fost afectate, sâmbătă, de ploile torențiale, peste 200 de pompieri intervenind să evacueze apele. Circulația este oprită pe trei drumuri județene, din cauza apei de pe carosabil, transmite Mediafax.

"Au fost afectate 16 localitați, respective Doroteia, Slatina, Straja, Brodina, Boroaia, Berchisești, Solca, Gura Humorului, Frasin, Capu Codrului, Rădăuți, Neagra, Stulpicani, Capu Câmpului, Vatra Dornei și Broșteni. S-a intervenit și se mai intervine pentru evacuarea apei din 40 de locuințe, 35 de anexe, 58 de curti și 18 beciuri. Au fost afectate două drumuri județene, DJ 209 A, între Slatina și Găinești și DJ 177 A, între Frasin și Stulpicani. Afectat este și DJ 174 A, între Darmoxa și Broșteni", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Vrancea: Două persoane căutate după ce ar fi fost luate de viituri / Botoşani: 22 de oameni, între care 11 copii, evacuaţi de pompieri din calea apelor

Autorităţile din Vrancea sunt în alertă după ce în urma precipitaţiilor abundente nivelul apelor a crescut foarte mult, existând riscul ruperii unui dig, în timp ce două persoane sunt căutate de pompieri, jandarmi, poliţişti şi localnici după ce ar fi fost luate de viituri, transmite News.ro. În judeţul Botoşani, 22 de persoane, între care 11 copii, au fost evacuate sâmbătă din calea apelor, acţiunile de salvare desfăşurându-se în trei localităţi. De asemenea, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din aproape 50 de gospodării şi locuinţe.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, 22 de persoane, dintre care 11 copii, au fost evacuate din locuinţe, la Băluşeni (o persoană), Copalău (patru adulţi şi trei copii) şi Coşula (şase adulţi şi opt copii). Ele vor locui la rude până când se vor putea întoarce acasă.

Totodată, 132 de pompieri militari si voluntari au intervenit pentru evacuarea apei din 46 de case, anexe gospodăreşti, becuri şi subsoluri, dar şi pentru înlăturarea a doi copaci. Intervenţiile s-au desfăşurat în 22 de localităţi. În continuare, echipajele ISU intervin şa Coşula, Săveni, şi în municipiul Botoşani.

În judeţul Vrancea, autorităţile sunt în alertă după ce în urma precipitaţiilor abundente nivelul apelora crescut foarte mult, existând riscul ruperii unui dig.

Potrivit ISU Vrancea, Administraţa Apele Române a solicitat Hidroelectrica mărirea debitelor evacuate din acumulările Călimăneşti şi Movileni în vederea asigurării unor volume suplimentare de atenuare. În situaţia în care ldigul va ceda, există riscul să fie inundate localitătile Domneşti, parţial Ciorani şi Călimăneşti.

Totodată, zeci de pompieri, poliţişti şi jandarmi caută de mai multe ore două persoane dispărute, fiind luată în calcul varianta că ele să fi fost luate de viituri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Politieu Vrancea, Paula Enache, sâmbătă dimineaţă poliţiştii din Coteşti au fost anunţaţi cu privire la dispariţia unei femei în varstă de aproximativ 70 de ani din comuna Poiană Cristei. Conform sesizării, femeia ar fi fost văzută vineri în jurul orei 21.00 în zona pârâului Brezoi, sat Mahriu. La căutări participă la căutări poliţişti, pompieri, jandarmi, localnici şi membri ai familiei.

Totodată, a fost sesizată dispariţia unui bărbat de 68 de ani din Sihlea care ar fi plecat de acasă vineri spre pădurea Bogza şi nu a mai revenit.

Pompierii intervin, de asemenea, şi în sprijinul oamenilor ale căror gospodarii au fost inundate în localităţile Urechesti şi Soveja. La Bordeasca Veche, în comuna Tătăranu, pompierii continuă misiunea de evacuare a apei acumulate în gospodăriile cetătenilor, inundaţiile producându-se aici şi zilele trecute.