Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a condamnat, joi, intreruperea proiectiei filmului "120 BPM/ batai pe minut" de la Muzeul National al Taranului Roman (MNTR), care a avut loc duminica, spunand ca prin acest incident a fost depasita libertatea de exprimare, relateaza News.ro.

Csaba AsztalosFoto: Hotnews

"Condamn public cele intamplate la MNTR. Apreciem ca depaseste libertatea de exprimare. Putem avea opinii in societate, sa nu fim de acord cu anumite puncte de vedere, dar aceste puncte de vedere trebuie sa fie exprimate fiind respectata libertatea de exprimare a celuilalt - in acest caz, dreptul oricarei persoane de a viziona un film artistic si dreptul regizorului si actorilor care au produs filmul pentru a il prezenta publicului", a spus presedintele CNCD, in cadrul unei conferinte de presa organizate in parteneriat cu asociatia ACCEPT.

Mai multe persoaneau intrerupt duminica seara proiectia filmului "120 BPM/batai pe minut", considerand ca tema legata de homosexuali nu este potrivita cu cinematograful MTR, vazut ca un spatiu "sacru". Ei au cantat imnuri bisericesti si au afisat icoane, steaguri si un banner cu inscriptia "Soros, leave them kids alone". Filmul, regizat de Robin Campillo, a fost recompensat cu marele premiu al juriului la Cannes 2017 si a fost propus de Franta pentru o nominalizare la premiile Oscar.

Luni, MNTR a transmis ca reprezentantii institutiei nu vor ca aceasta sa fie transformata in terenul minat al unor confruntari care tin mai degraba de ideologie decat de credinta. Muzeul a precizat ca daca cei implicati doreau sa protesteze legal ar fi putut sa o faca in fata institutiei, pastrandu-se in limitele permise de lege.

Tot luni, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania a transmis un mesaj prin care condamna "reactiile isterice si deplasate" care au avut loc duminica seara la MNTR. Reteaua a precizat ca grupul de protestatari nu a inteles ca acest muzeu trateaza universul rural nu numai din perspectiva trecutului, dar si in stransa relatie cu alteritatea satului romanesc din zilele noastre, cu noua tipologie a taranului roman.

Proiectia filmului francez "120 BPM/ batai pe minut", regizat de Robin Campillo, a fost reprogramata pe 20 februarie, de la ora 18.00, la Muzeul National al Taranului Roman (MNTR) din Bucuresti.

Cristian Mungiu a reactionat la intreruperea proiectiei care a avut loc duminica la sediul institutiei muzeale, spunand ca acest incident a facut ca Romania sa fie din nou asociata cu termeni ca "primitivism", "fanatism" si "intoleranta".

Un protest a fost anuntat la Muzeul National al Taranului Roman, prin intermediul retelelor de socializare, fata de proiectia filmului "Soldatii. Poveste din Ferentari", debutul in lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, care va avea loc joi seara. Manifestantii cer Ministerului Culturii si Identitatii Nationale (MCIN) anularea reprezentatiei.

Conducerea institutiei muzeale a transmis, miercuri, ca a solicitat sprijinul autoritatilor, considerand inacceptabila presiunea si impunerea cenzurii.