Muzeul Taranului Roman a transmis miercuri, dupa ce o asociatie numita "Fratia Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruinta" a anuntat pentru joi unprotest pentru anularea difuzarii filmului "Soldatii. Poveste din Ferentari", ca institutia "nu are calitatea de a cenzura continutul unei proiectii cinematografice care in prealabil a obtinut de la autoritatile competente toate avizele si certificatele de rating impuse de lege". Totodata, MTR considera "inacceptabila presiunea si impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertatile fundamentale obtinute de societatea democratica romaneasca".

Muzeul Taranului RomanFoto: USER UPLOADED

Comunicatul MTR

Avand in vedere reactiile aparute astazi, 7 februarie 2018, in mediile de socializare pentru initierea unor proteste privind proiectarea filmului Soldatii. Poveste din Ferentari, la Cinema Muzeul Taranului, programata maine, 8 februarie 2018, Muzeul National al Taranului Roman aduce urmatoarele clarificari:

Muzeul National al Taranului Roman nu are calitatea de a cenzura continutul unei proiectii cinematografice care in prealabil a obtinut de la autoritatile competente toate avizele si certificatele de rating impuse de lege.

Cinema Muzeul Taranului face parte din reteaua cinematografica Europa Cinemas, respectand intru totul standardele de calitate, difuzand filme europene non-nationale si nationale.

In acelasi timp, continutul filmelor distribuite nu reprezinta in mod necesar punctul de vedere al MNTR, acestea avand acordul direct al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

In aceste conditii, MNTR considera inacceptabila presiunea si impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertatile fundamentale obtinute de societatea democratica romaneasca.

MNTR isi mentine aceeasi opinie pe care a prezentat-o in data de 5 februarie in urma incidentelor care au avut loc in 4 februarie si mentioneaza ca, pentru a preveni noi manifestari nepotrivite, am solicitat autoritatilor legale sprijinul.

Conducerea Muzeului National al Taranului Roman