129 de morti si 352 de raniti, dintre care 99 in stare critica, este bilatul valului de atentate comise simultan vineri seara in mai multe zone ale Parisului, care au vizat restaurante, o sala de concerte si zona adiacenta Stade de France. Atacurile au fost revendicate sambata de gruparea Statul Islamic. Premierul francez Manuel Valls a declarat ca "Franta este in razboi si isi va lovi dusmanul, Statul Islamic, pentru a il distruge. Raspunsul francez va fi la acelasi nivel al atacului de la Paris." Trei persoane au fost arestate sambata la Bruxelles in legatura cu atentatele de la Paris. In paralel, doi refugiati inregistrati anul acesta ca solicitanti de azil in Grecia sunt cautati in legatura cu atentatele, a anuntat politia greaca. Atentatele de la Paris au fost comise de trei echipe de teroristi foarte bine coordonate, a declarat procurorul general din Paris, Francois Molins. Toti atacatorii erau dotati cu pusti Kalasnikov si cu dispozitive explozive.

Explozii si impuscaturi la Paris 13 noiembrie 2015Foto: Captura Le Figaro

Desfasurarea LIVETEXT a evenimentelor de sambata:

22.58 Doi refugiati inregistrati anul acesta ca solicitanti de azil in Grecia sunt cautati in legatura cu atentatele de la Paris, a anuntat politia greaca, citata de AFP.

22.30Filmul atentatelor de la Paris, prezentat de procurorul capitalei Frantei.

22.05Atentatele de la Paris au fost comise de trei echipe de teroristi foarte bine coordonate, a anuntat procurorul general din Paris, Francois Molins. Toti atacatorii erau dotati cu pusti Kalasnikov si cu dispozitive explozive.

21.50 Manuel Valls: "Franta este in razboi si isi va lovi dusmanul, Statul Islamic, pentru a il distruge. Raspunsul francez va fi la "acelasi nivel" al atacului de la Paris."

21.40Seful Cultului Musulman din Romania: "Condamnam atentatele de la Paris. Islamul interzice uciderea oricarui suflet."

20.52 Bilantul atentatelor a crescut la 129 de morti si 352 de raniti, dintre care 99 in stare grava. (Le Figaro)

20.43 Trei persoane au fost arestate sambata la Bruxelles in legatura cu atentatele de la Paris, scrie Le Monde. Cei trei nu erau in evidenta serviciilor secrete franceze, a declarat Francois Molins, procurorul Parisului, citat de Le Figaro.

20.30Pasaportul descoperit de politia franceza langa trupul neinsufletit al unuia dintre autorii atacurilor de la Paris apartine unui imigrant sirian inregistrat la sosirea in UE pe o insula din Grecia, in luna octombrie. Anuntul a fost facut sambata de ministrul grec al Protectiei publice, Nikos Toskas, potrivit AFP.

20.19 Moschee incendiata in Spania, posibila razbunare dupa atentatele de la Paris.

19.35 Un cetatean francez care avea asupra sa o arma a fost arestat pe aeroportul londonez Gatwick. (AFP)

19.10Un al doilea cetatean roman a fost ranit usor in atacurile de la Paris si este internat intr-o clinica din capitala Frantei, informeaza MAE.

18.36 Marturia unei romance care locuieste langa Stade de France: "Am auzit o explozie, dupa ce s-a terminat meciul oamenii alergau pe strada."

17.53Semnal grav ca atacurile din Paris afecteaza relocarea migrantilor intre tarile UE: Polonia nu mai vrea sa-i preia fara garantii de securitate

17.11O aeronava de pasageri ce trebuia sa plece spre Franta, consemnata la sol in Amsterdam, dupa un mesaj de amenintare pe Twitter - autoritati olandeze

16.47Marine Le Pen: Moscheile radicale trebuie inchise, iar clericii radicali expulzati

16.31Rusia a anuntat ca isi intareste masurile de securitate dupa atacurile din Paris, plasand serviciile de securitate in alerta de grad inalt, cerand vigilenta cetatenilor si promitand masuri stricte de siguranta in transporturi.

16.24Parisul, pustiu dupa atentate: Turnul Eiffel, Muzeul Luvru si alte locuri turistice emblematice, inchise dupa atacuri.

15.50 300 de persoane au fost spitalizate dupa atentatele de la Paris, iar 80 reprezinta "urgente absolute" (AFP).

15.46 Scena emotionanta in fata Bataclan unde au murit 87 de oameni: Un barbat a venit cu un pian atasat de o motocicleta, a cantat "Imagine", si a plecat

15.03Premierul Olandei: Suntem in razboi cu Statul Islamic, nu cu Islamul

14.46

In tragedia de azi-noapte din Paris si-au pierdut viata doi cetateni romani. Din nou, sufletele noastre sunt in doliu si...

Posted by Klaus Iohannis on Saturday, November 14, 2015

14.43 Spania mentine nivelul de alerta terorista la 4, pe o scara de 5.

14.35David Cameron: Nivelul de amenintare terorista in Marea Britanie ramane "sever", iar autoritatile britanice vor reexamina dispozitivul de securitate, dupa atentatele de la Paris.

14.20Pasaport sirian, descoperit in apropierea unuia dintre atacatorii sinucigasi de langa stadion - surse Reuters

14.15 Politica Frantei in Orientul Mijlociu a contribuit la expansiunea terorismului, afirma presedintele sirian Bashar al-Assad.

13:59Doi romani au fost ucisi in atacurile din Paris, anunta MAE. Ambasada Romaniei la Paris este in legatura cu familiile acestora si le va acorda asistenta consulara necesara.

13.52Presedintele francez Francois Hollande a discutat la telefon, sambata, cu Angela Merkel, omologul sau turc Recep Tayip Erdogan si alti lideri europeni, anunta AFP.

13.38Bogdan Aurescu a mers sambata la ambasada Frantei unde a condamnat aceste "acte teroriste lase si impardonabile" si a exprimat "solidaritatea profunda a poporului roman cu cel francez in aceste momente tragice".

13:33 O aripa a Galeriilor Lafayette din Paris a fost evacuata din cauza unui pachet suspect, transmite Le Figaro, care citeaza iTele

13.37Masuri de securitate sporite in jurul institutiilor franceze din Romania

13.11 Statul Islamic a revendicat sambata atentatele soldate cu 128 morti in Paris, intr-un comunicat publicat pe internet, scrie AFP.

"Opt frati purtand centuri explozive si inarmati cu pusti de asalt au vizat locuri alese cu grija in inima Parisului", se arata in acest citat.

Statul Islamic sustine ca atacurile din Paris sunt un raspuns la insultele la adresa profetului islamului si a loviturilor aeriene din teritoriul SI.

"Acest atac nu este decat inceputul furtunii si un avertisment pentru cei care vor sa mediteze si sa traga invataminte", se arata in acest comunicat.

13.02Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca un cetatean roman a fost ranit usor in atacurile survenite in cursul noptii in capitala Frantei. Persoana in cauza a primit ingrijiri la un spital din Paris si, in cursul diminetii, a fost externata.

Ministerul Afacerilor Externe depune in continuare toate eforturile pentru a verifica daca printre victimele atacurilor din Franta se afla si alti cetateni romani.

12:56 Terminalul Nord al aeroportului din Gatwick a fost evacuat, scrie The Guardian. Politia din Sussex a precizat pentru BBC ca este vorba de o masura de precautie in urma identificarii unui pachet suspect.

12:22 Marele imam al moscheii Al-Azhar, prestigioasa instituie a islamului sunit, a condamnat atentatele de la Paris, calificandu-le drept "odioase", si a cerut "lumii intregi sa se uneasca pentru a face fata acestui monstru".

"Condamnam acest atac odios", a afirmat seicul Ahmed Al-Tayeb, adaugand: "Astfel de acte sunt contrare tuturor valorilor religioase, umane si tuturor civilizatiilor".

12:10 Premierul interimar Sorin Cimpeanu: Nu avem confirmata oficial existenta unor cetateni romani pe lista victimelor / Suntem pregatiti sa ajutam cu tot ceea ce va fi nevoie

Cimpeanu a spus ca a trimis o scrisoare de compasiune premierului francez si a transmis ca el "condamna cu fermitate" atacurile.

Premierul interimar a amintit ca din cursul noptii MAE a convocat celula de criza si a declarat ca misiunea romana din Paris se afla in contact permanent cu cetatenii romani si cu celula de criza franceza.

Intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria, acesta a precizat ca nu au existat "solicitari de asistenta consulara directa ale unor cetateni romani.

Acesta a adaugat ca nu s-a propus modificarea nivelului de alerta terorista in Romania iar ministerul Sanatatii a transmis "disponibilitatea de sprijin pentru preluarea unor pacienti, daca va fi nevoie".

12:00 Hollande a decretat doliu national timp de trei zile. Seful statului francez a spus ca atacurile sunt ￯un act de razboi￯, organizat din strainatate de Statul Islamic cu ajutor intern

11:55Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de condoleante lui Francois Hollande

11:34 Statul Islamic a difuzat o inregistrare video nedatata in care afirma ca Franta nu va cunoaste pacea atat timp cat bombardamentele din Siria continua, transmite Reuters

11:05 Cel mai recent bilant anunta 128 de morti pe langa cei 8 jihadisti

10.44 Premierul interimar Sorin Cimpeanu a declarat, pentru Agerpres, ca a convocat pentru sambata dimineata, de la 10,30, la Guvern, Consiliul Operativ al Ministerului Afacerilor Interne si reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe.

Intalnirea are loc in contextul atentatelor de la Paris de vineri seara.

10.02 Vaticanul a condamnat uciderile din Paris, despre care a spus ca sunt "violente teroriste bolnave" si a cerut un raspuns decisiv pentru a opri raspandirea "urii criminale".

09.27VIDEO cu exploziile de langa Stade de France. Seful federatiei de fotbal spune ca spectatorii nu au fost anuntati la pauza pentru a nu provoca panica

09.15Simpatizantii Statului Islamic saluta faptul ca "Parisul arde" si sugereaza ca atentatele din Franta ar fi opera gruparii teroriste.

08.51Membrii formatiei rock Eagles of Death Metal au scapat cu viata in urma atacului comis in sala de concerte Bataclan

08.27Andrei Marian Mihai, jurnalist roman care lucreaza pentru France 24, a fost ranit grav in atentatul de la Paris

08.23Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a activat, in noaptea de vineri spre sambata, celula de criza a MAE

-----------------

Harta cu locurile atentatelor

Prima pagina a ziarelor din Franta

Un oficial din primaria Parisului a spus ca patru barbati au macelarit sistematic cel putin 87 de tineri ce participau la un concert rock in sala Bataclan. Trupele anti-tero au lansat apoi un asalt asupra cladirii. Atacatorii au detonat centuri explozive. Zeci de supravietuitori socati au fost salvati.

Circa 40 de persoane au fost omorate in cinci alte atacuri in capitala Frantei, a spus oficialul citat, inclusiv in ceea ce pare un dublu atac kamikaze, in afara stadionului national, unde Hollande si ministrul de externe german erau printre spectatori la un amical al nationalei cocosului galic cu Germania.

Circa 200 de persoane au fost ranite.

Atacurile coordonate au venit in conditiile in care Franta - membru fondator al coalitiei conduse de SUA ce loveste luptatorii Statului Islamic in Siria si Irak - era in stare de alerta pentru atacuri teroriste inaintea conferintei pe tema incalzirii globale de luna aceasta.

Procurorul Parisului, Francois Molons a spus ca numarul mortilor este de cel putin 120. Purtatoarea sa de cuvant a anuntat ca opt atacatori au murit, sapte aruncandu-se in aer cu centuri explozive in diferite locatii, iar unul fiind impuscat de politie.

"Teroristii, ucigasii au mitraliat cateva terase de cafenele cu arme automate inainte sa intre in sala de concerte. Au fost multe victime in conditii teribile, atroce in mai multe locuri", a spus prefectul politiei, Michel Cadot.

Dupa ce a fost scos de pe stadion langa care au avut loc exploziile, Hollande a declarat stare de urgenta in toata Franta - pentru prima oara dupa 2005 - si a anuntat inchiderea granitelor tarii pentru a opri scaparea unor faptasi sau complici.

Metroul parisian a fost inchis si scolile, universitatile si cladirile municipale au primit ordin sa ramana inchise sambata. Se asteapta ca unele servicii feroviare si aeriene sa functioneze.

"Este o oroare" a spus la miezul noptii presedintele francez, vizibil zguduit, intr-o aparitie in fata natiunii. El a prezidat apoi o renuniune de urgenta a guvernului.

Mai tarziu s-a dus la locul celui mai sangeros atac, sala de concerte Bataclan, unde a promis ca guvernul va duce o lupta "fara mila" impotriva terorismului.

Toate serviciile de urgenta au fost mobilizate, liberele acordate in politie au fost anulate, 1.500 de soldati au fost convocati in regiunea Parisului, iar spitalele si-au chemat de acasa personalul pentru a face fata numarului de raniti.

Nu se stie daca alti atacatori sunt liberi in acest moment.