Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a constatat savarsirea unei fapte de discriminare din partea presedintelui Traian Basescu, pentru declaratiile pe care le-a facut intr-o vizita oficiala in Slovenia: "mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificila integrarea romilor nomazi - foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura". Colegiul director al CNCD a decis astazi sa-l sanctioneze pe presedinte cu amenda contraventionala de 600 lei.

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis in sedinta de astazi, 10 februarie, ca afirmatia din data de 3 noiembrie 2010 a presedintelui Traian Basescu, conform careia dintre romii nomazi "foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura" reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma.

Traian Basescu a fost santionat cu amenda contraventionala in cuantum de 600 lei. "Colegiul director a aplicat aceasta amenda, tinand cont de faptul ca presedintele Traian Basescu nu se afla la prima fapta de discriminare", informeaza CNCD. Decizia a fost luata cu 6 voturi "pentru", 2 voturi "impotriva".

Consiliul a analizat cazul dupa ce Asociatia Romani Criss a depus o petitie in acest sens. Initial, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis ca solutionarea acestei petitii nu este de competenta sa, avand in vedere faptul ca afirmatiile au fost facute in Slovenia. Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat insa, pe 21 ianuarie 2014, hotararea Consiliului si a obligat CNCD sa se pronunte pe fond.

Sanctiunea de astazi vine la peste 3 ani de la declaratia facuta de presedintele Traian Basescu. Aflat intr-o vizita oficiala in Slovenia, pe 3 noiembrie 2010, Traian Basescu a fost intrebat de o jurnalista slovena in legatura cu masurile luate de autoritatile romane in privinta romilor. Iata declaratiile presedintelui:

"Incep cu ultima parte a intrebarii dumneavoastra. Chiar daca au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuala blocare a accesului Romaniei in spatiul Schengen datorita problemei romilor sau a altor probleme, legate spre exemplu de Mecanismul de Cooperare si Verificare, trebuie sa va spun ca tratam aceste afirmatii doar ca pe afirmatii care nu respecta chiar Tratatul de aderare intre Uniunea Europeana si Romania. Problema accesului in spatiul Schengen este o problema tehnica. Sunt 6 rapoarte facute de Comisia Europeana cu privire la progresele dotarii Romaniei cu cele necesare pentru a indeplini standardele Schengen si toate sunt pozitive. Urmeaza un ultim raport in luna decembrie si noi credem ca Romania indeplineste toate conditiile pentru a deveni membru Schengen. De fapt este mult mai palpabil accesul in Schengen decat momentul intrarii in Uniunea Europeana.

Accesul in Schengen populatia il simte imediat, simte usurinta cu care circula. Revenind la problema romilor, nu cred ca pana la urma vreun guvern va avea ca abordare finala neintrarea Romaniei in spatiul Schengen datorita problemei romilor, ar fi si o incalcare a Tratatului. In acelasi timp, sustin fara rezerve, ceea ce spunea si domnul Presedinte mai inainte, ca unu: trebuie sa cunoastem in mod real problemele romilor si doi trebuie sa asiguram acel minim legat de sanatate, de posibilitatea de a invata si de posibilitatea de a avea un loc de munca. Aici trebuie sa va spun un lucru esential. Foarte multi politicieni importanti fac o confuzie legata de romi. Nu putem vorbi despre toti romii. Cei pe care ii vedem umbland in Europa sunt romii nomazi, care provin si din Romania si din alte tari ale Uniunii Europene. Obiceiul lor cultural este sa circule din loc in loc.

Romania are peste un milion de romi care sunt integrati. Sunt sate de romi, sunt integrati in marile orase. Sunt parte a societatii romanesti. Ceea ce nu am reusit pana in prezent este legat de integrarea romilor nomazi si aici trebuie sa ne punem nu numai filosofic, ci si in mod practic intrebarea: vorbim de integrare sau de asimilarea romilor? Si la fel de cinstit trebuie sa raspundem, pentru ca a le interzice miscarea inseamna a le distruge unul din elementele de filon cultural al romilor nomazi. Sigur, nu este usor sa te confrunti cu problema romilor nomazi si din motive care ar insemna un inceput de integrare, adica asigurarea educatiei pentru copii, cum sa o faci pentru romii nomazi? Va trebui sa gasim solutii sa o facem.

Dar mai avem o problema, care de asemenea trebuie spusa. Si care face destul de dificila integrarearomilor nomazi. Foarte putini vor sa munceasca, multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura.Iar daca nu vom recunoaste cinstit si problemele pe care le are etnia insasi si problemele pe care le avem noi in a intelege etnia, nu vom gasi solutia problemei.Eu am fost primar si am oferit locuri de munca romilor care se asezasera in jurul Bucurestiului. Nu le-a placut. Au plecat in alta parte. Sigur, era munca in conformitate cu pregatirea pe care o aveau, la salubrizare.Deci problema romilor nomazi trebuie privita in ansamblul ei si daca ne limitam numai la a spune ce trebuie sa facem noi, dar nu si ce trebuie sa faca ei, nu vom rezolva problema."

Descarca de aici comunicatul integral al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii

Declaratiile facute de Traian Basescu de-a lungul mandatului de presedinte au fost de mai multe ori obiectul analizei CNCD. In 2007, Consiliul a hotarat ca folosirea de catre presedinte a sintagmei "tiganca imputita" la adresa unei jurnaliste de la Antena 1 este discriminare si l-a sanctionat cu avertisment pe Basescu. Presedintele a atacat verdictul in instanta, iar ICCJ a decis ca expresia "tiganca imputita" este discriminare, dar nu reprezinta o contraventie, motiv pentru care magistratii au anulat sanctiunea. (Sursa)

Basescu a fost acuzat de discriminare si pentru declaratiile facute in septembrie 2007 la iesirea din Spitalul Militar Central, unde fusese operat de tiroida. Atunci, seful statului a multumit echipei de medici care l-a operat si i-a spus dr. Mircea Ghemigian, seful echipei de doctori care s-a ocupat de presedinte: "In sfarsit am vazut si eu un armean bun". Ulterior a rectificat: "un armean competent". Comitetul Director al Uniunii Armenilor din Romania a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care a decis ca Traian Basescu nu este vinovat de discriminare in acest caz. (Sursa)

In 2011, presedintele a fost sanctionat cu avertisment in doua dosare discutate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Unul a avut ca obiect declaratiile lui Basescu referitoare la "tiganii care cersesc" in Finlanda si celalalt declaratiile referitoare la "urmasii cu dizabilitati" ai unui monarh. (Sursa)

CNCD a analizat si declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la natalitate ("Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci - sase copii, iar romanca nu poate?") si a decis in iulie 2013 ca nu sunt discriminatorii si se incadreaza in limitele libertatii de exprimare. Colegiul director a avertizat insa ca "declaratia cuprinde stereotipuri negative fata de rolul femeii in societate si natalitate, respectiv evolutia natalitatii la romi si dezaproba continutul declaratiei supuse analizei". (Sursa)

In octombrie 2013, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis in unanimitate ca declaratiile facute de Victor Ponta, Traian Basescu, Liviu Dragnea si Crin Antonescu, conform carora regiunile cu populatie majoritara maghiara vor disparea ca urmare a regionalizarii administrative, nu sunt discriminatorii. Sesizarea a fost depusa la CNCD "in numele poporului secuiesc" de catre liderul Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, care i-a acuzat pe cei patru ca au facut declaratii publice in care au exclus crearea unei regiuni cu populatie majoritara maghiara, incalcand astfel mai multe conventii internationale. (Sursa)

Citeste si: