Presedintele Traian Basescu a afirmat, miercuri, ca multi dintre etnicii romi din Romania traiesc din castigurile obtinute prin furt, insa autoritatile de la Bucuresti nu le pot interzice libera circulatie in Uniunea Europeana, relateaza Agerpres.

Aflat intr-o vizita oficiala in Slovenia, presedintele Basescu a fost intrebat de o jurnalista slovena in legatura cu masurile luate de autoritatile romane in privinta romilor. "Mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificila integrarea romilor nomazi - foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura. Daca nu vom recunoaste cinstit si problemele pe care le are etnia insasi si problemele pe care le avem noi in a cunoaste etnia, nu vom gasi solutia problemei", a raspuns seful statului roman.

De asemenea, el a sustinut ca, atunci cand era primar al Bucurestiului, a oferit locuri de munca unor romi nomazi, la salubrizare, insa acestia le-au abandonat. "Eu am fost primar si am oferit locuri de munca romilor care se asezasera la marginea Bucurestiului. Nu le-a placut si au plecat in alta parte. Sigur, era munca in conformitate cu pregatirea lor - la salubritate", a spus liderul de la Cotroceni.

In context, el a subliniat necesitatea ca si romii sa-si inteleaga propriile responsabilitati in rezolvarea problemelor care ii privesc, nu numai Guvernul. "Problema trebuie privita in ansamblul ei si daca ne limitam numai la a spune ce trebuie sa facem noi, dar nu si la ce trebuie sa faca ei, nu vom rezolva problema", a aratat Basescu.

Totodata, oficialul roman a reiterat faptul ca in chestiunea romilor trebuie sa se implice intreaga Uniune Europeana, iar statul roman nu le poate interzice cetatenilor romani de etnie roma sa circule liber in UE.

"Problema romilor e o problema a noastra, a europenilor. Precizez ca Romania nu se derobeaza de responsabilitatile pe care le are ca stat de origine a minoritatii rome. (...) Cei pe care ii vedem umbland prin Europa sunt romi nomazi care provin din Romania si din alte tari ale UE. Obiectivul lor cultural e sa circule din loc in loc. Romania are peste un milion de romi integrati, sunt parte a societatii romanesti. Ceea ce nu am reusit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie sa ne punem noi, nu numai filosofic, ci si in mod practic intrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice miscarea inseamna a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi", a subliniat Traian Basescu.

La randul sau, presedintele sloven, Danilo Turk, s-a aratat de acord ca problema romilor trebuie rezolvata la nivelul Uniunii Europene, subliniind importanta asigurarii sanatatii si educatiei populatiei rome. "Solutiile pentru problemele romilor trebuie cautate acolo unde sunt problemele, nu limitand libertatea de miscare. Europa are nevoie de un angajament mai mare in directia rezolvarii problemelor de educatie, de sanatate pe care le presupune minoritatea roma. Nu e bine sa limitam dreptul lor de miscare", a spus presedintele Sloveniei.

El a mai reliefat faptul ca libertatea de miscare a romilor nu trebuie ingradita. "Nu trebuie sa uitam ca libertatea de miscare este un drept al fiecarui om, nu e vorba de o optiune economica, nu este o chestiune tehnica cum se rezolva trecerile peste frontiera", a completat liderul sloven.