Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis astazi, 3 iulie, ca declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la natalitate ("Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci - sase copii, iar romanca nu poate?") nu sunt discriminatorii si se incadreaza in limitele libertatii de exprimare. Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi, anunta CNCD printr-un comunicat remis HotNews.ro. Colegiul director avertizeaza, insa, ca "declaratia cuprinde stereotipuri negative fata de rolul femeii in societate si natalitate, respectiv evolutia natalitatii la romi si dezaproba continutul declaratiei supuse analizei".

Comunicatul integral al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii:

"Astazi, 3 iulie 2013, CNCD a dezbatut si solutionat dosarul 514/2013 cu privire la posibilele declaratii discriminatorii a domnului Traian Basescu din cadrul intalnirii cu reprezentantele Clubului Femeilor de Afaceri din 18 iunie 2013 ('Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci - sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma (...) Trebuie sa mergem in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie').

In urma deliberarilor, Colegiul director, cu unanimitate de voturi, a decis ca faptele sesizate nu intrunesc elementele constitutive ale art.2, alin. 1 coroborat cu art.2, alin.4 si art. 15 din O.G.nr. 137/2000, modidficata si republicata. Declaratiile in cauza se incadreaza in limitele libertatii de exprimare prevazute de art. 2, alin. 8 din acelasi act normativ.

Colegiul director retine ca declaratia cuprinde stereotipuri negative fata de rolul femeii in societate si natalitate, respectiv evolutia natalitatii la romi si dezaproba continutul declaratiei supuse analizei.

Colegiul director a constatat ca, in speta, nu exista niciun element de incitare impotriva unor cetateni pe baza criteriului de gen sau de etnie. De asemenea, nu suntem in prezenta unui 'pericol evident si prezent' (clear and present danger), existand posibilitatea de reactie publica la adresa declaratiilor partii reclamate, iar dezbaterea publica generata a fost in masura sa contracareze pozitiile publice ale reclamatului.

Declaratia partii reclamate a generat o dezbatere publica, o serie de reactii de condamanare si delimitare publica fata de afirmatiile in cauza. Or, tocmai astfel de dezbateri publice contribuie la progresul unei societati, la demontarea stereotipurilor negative fata de un grup de persoane, desigur cu conditia de a nu exista elemente de incitare la ura si violenta.

Declaratia a fost diseminata prin mass-media (televiziuni, presa scrisa, internet) si a starnit dezbateri controversate, a pus pe agenda publica subiectul natalitatii si a conditiei femeilor in societate.

Colegiul director reitereaza faptul ca, libertatea de exprimare constituie valoarea fundamentala a unei societati democratice si plurale. Din aceasta perspectiva, libertatea de exprimare are un rol substantial in randul drepturilor fundamentale cuprinse in Constitutie si constituie trunchiul comun pentru exercitarea drepturilor fundamentale din sfera comunicarii. In aceasta sfera se includ: dreptul la libertatea presei, dreptul la libera exprimare a creatiilor artistice sau cele din zona literaturii, libertatea de predare a stiintei si libertatea creatiei.

De asemenea, de acest trunchi comun se leaga si libertatea constiintei, a religiei si libertatea de intrunire. Acest grup de drepturi asigura participarea avizata a cetateanului la procesele sociale si politice. Exprimarea libera a opiniilor si credintelor, chiar si a celor nepopulare sau atipice, reprezinta conditia fundamentala a existentei unei societati vii si capabila de dezvoltare.

CNCD va comunica partilor, in termen legal, hotararea motivata si care este supusa caii de atac in instanta".

Mai multe organizatii au depus la CNCD o petitie pentru sanctionarea lui Traian Basescu, in urma declaratiilor despre natalitate

Decizia Colegiului director al CNCD vine dupa ce Consiliul a fost sesizat, in urma cu o saptamana, de mai multe ONG-uri cu privire la declaratiile presedintelui Traian Basescu privind natalitatea. "Consideram ca declaratiile acestuia de saptamana trecuta sunt discriminatorii pe criteriul de gen, etnie si statut social, aduc vatamare demnitatii si imaginii femeilor si femeilor rome din Romania, iar consecintele unor astfel de declaratii afecteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati", se arata in petitia depusa la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Citeste aici ce sustin semnatarii petitiei

Basescu: Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate?

Amintim ca Traian Basescu a declarat pe 18 iunie, in cadrul unei intalniri cu reprezentantele Clubului Femeilor de Afaceri asociat revistei "Business Woman", ca, in actualul ritm de scadere demografica, Romania va avea 15 milioane de locuitori in 2030, iar structura se va schimba pentru ca minoritatea roma este foarte productiva, mentionand ca natalitatea este o misiune pentru femeile din tara noastra.

"Nu as vrea sa va intreb cate dintre dumneavoastra aveti copii. Dar ma uit cat am muncit cu fetele mele, maritate-nemaritate, 'Faceti, fetelor, un copil, ca pana la urma este un act patriotic'. Ma rog, cu asta mica am reusit pana la urma, cu cea mare nu reusesc (...) Cred ca natalitatea este o misiune pe care si femeile din Romania trebuie sa si-o asume. Scuzati-ma ca o spun atat de direct", a declarat Basescu, la o intalnire cu femeile de succes organizata de revista Business Woman.

El a aratat ca in actualul ritm de scadere demografica, Romania va ajunge sa aiba numai 15 milioane de locuitori in 2030, adica "o pierdere uriasa". El a spus ca aceasta va aduce si "o schimbare consistenta a structurii populatiei pentru ca avem minoritatea roma, care este extrem de productiva".

"Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma (...) Trebuie sa mergem si in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", a afirmat Basescu.