"Analizand materialul probator, se constata ca faptele sesizate nu intrunesc cumulativ elementele constitutive ale discriminarii, astfel cum este reglementata de O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, coroborate cu prevederile art. 72 alin. (1) si art. 84 alin. (2) din Constitutia Romaniei", se arata in decizia CNCD de luni.

Decizia va fi comunicata partilor in termen de 15 zile si poate fi atacata in contencios administrativ.

Asztalos a mai afirmat ca CNCD are "sentimentul ca ca in ultima vreme se incearca atragerea Consiliului in anumite dezbateri politice, in anumite batalii politice, ori CNCD nu are aceasta menire. Ceea ce nu inseamna ca noi agreem sau nu condamnam public orice declaratie care poate avea efecte discriminatorii dintr-o dezbatere politica."

Consiliul a facut luni si un "apel la intreaga clasa politica si la toti formatorii de opinie sa promoveze un comportament si limbaj non-discriminatoriu, chiar si in dezbaterile politice, precum si sa ia atitudine fata de eventualele incalcari ale principiul egalitatii de sanse."

Asztalos spune ca acest apel este unul extrem de serios, mai ales avand in vedere apropierea campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European.

La audierile de la CNCD din 11 octombrie nu a fost prezent niciun reprezentant al presedintelui Traian Basescu.

Luna trecuta, la iesirea din Spitalul Militar Central, unde fusese operat de tiroida, seful statului a multumit echipei de medici care l-a operat si i-a spus dr. Mircea Ghemigian, seful echipei de doctori care s-au ocupat de presedinte: "In sfarsit am vazut si eu un armean bun". Ulterior a rectificat: "un armean competent".

Comitetul Director al Uniunii Armenilor din Romania a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in legatura cu afirmatiile presedintelui fata de armeni, considerand ca sunt "o grava ofensa la adresa comunitatii armene din Romania".