Senatorul liberal de Alba Teodor Atanasiu a fost propus de PNL sa-l inlocuiasca pe Andrei Gerea la Ministerul Economiei. In calitate de ministru al economiei ar urma sa gestioneze si problema proiectului Rosia Montana. Anul trecut, Atanasiu s-a declarat un sustinator al exploatarii de la Rosia Montana, insa nu si un sustinator al proiectului legii minei asa cum a fost dezbatut in Parlament. Atanasiu spunea anul trecut in toamna ca ar trebui sa fie un proiect de lege care modifica legislatia actuala in general si nu doar pentru Rosia Montana. Teodor Atanasiu a fost ministru al apararii in guvernarea Tariceanu, insa in urma unui conflict cu presedintele Traian Basescu a fost nevoit sa-si dea demisia.

Teodor AtanasiuFoto: AGERPRES

Pana de curand, senatorul liberal a fost invinuit intr-un dosar privind referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Insa, in ianuarie 2014, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj au decis scoaterea lui de sub urmarirea penala. Potrivit unei ordonante a DNA, senatorul Teodor Atanasiu, deputat in 2012, a fost scos de sub urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase de natura electorala partidului politic din care face parte, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

In perioada 2005-2006 a fost ministru al apararii, insa in urma unui conflict cu presedintele Traian Basescu a fost nevoit sa-si dea demisia. Atanasiu fusese suspendat din functie, de catre presedintele Traian Basescu, pe 12 septembrie 2006, in urma unor plangeri penale depuse de fostul consilier prezidential Adriana Saftoiu "pentru abuz in serviciu contra persoanei" si de deputatul Eugen Bejinariu. Acesta afirmase public ca foloseste Directia de Informatii Militare pentru a afla ce informatii furnizeaza presei Adriana Saftoiu. Tot impotriva lui Atanasiu a mai depus o plangere la Parchet si deputatul PSD, Eugen Bejinariu, care l-a acuzat de abuz in serviciu in chestiunea lobby-ului pe care serviciul secret al armatei trebuia sa-l desfasoare pe langa parlamentari. O luna mai tarziu, procurorii militari au decis neinceperea urmaririi penale impotriva lui Atanasiu.

El nu a fost repus, insa, in functie, presedintele Traian Basescu anuntand ca va anula decretul de suspendare dupa epuizarea tuturor cailor de atac. Intre timp insa, si fostul sef al Statului Major General Eugen Badalan depusese la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva lui Atanasiu, pe care il acuza tot de abuz in serviciu.

Dupa 45 de zile de la suspendare, Teodor Atanasiu si-a dat demisia demisia din functie, spunand ca "cel mai destept cedeaza", aluzie la presedintele Traian Basescu, si ca astfel ar dori sa puna capat crizei din ministerul Apararii. In locul sau a fost numit democratul de atunci Sorin Frunzaverde.

Dupa demisia din functia de ministru al apararii, a fost numit presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. A ramas in aceasta functie pana la sfarsitul guvernarii Tariceanu.

Teodor Atanasiu a terminat facultatea de Mecanica - sectia TCM, Cluj Napoca.

Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Atanasiu detine cote parti dintr-un teren intravilan si o casa de vacanta in Cugir, iar sotia sa are cote parti din doua terenuri intravilane si doua case de locuit din Alba Iulia. Mai are in proprietate un autoturism Opel Omega din 1999. Teodor Atanasiu si sotia sa au conturi in banci de peste 700 de mii de lei, 100 de mii de euro si 23 de mii de dolari. In declaratia de avere mai este trecut un imprumut de 50.000 euro acordat unei rude. La venituri sunt trecute doar sumele incasate din salariul de parlamentar. Insa, in declaratia de interese precizeaza ca este asociat la Cooperativa de Credit Concordia Cugir. Sotia sa este asociat in mai multe firme: Travel Vision Global SRL, N&D Corporation SRL Zlatna, Neodex SRL Abrud si Editura Milenium SRL Alba Iulia.

Citeste si: