Demisia lui Radu Stroe lungeste lista cu ministrii schimbati in guvernele Ponta I si II, in cei aproape doi ani de cand a preluat USL puterea. Intamplator sau nu, cei mai multi care au renuntat de bunavoie ori siliti de imprejurari la functiile de ministri proveneau din randurile PNL, motivele fiind diverse, de la declaratii deplasate pana la probleme cu justitia.

Victor PontaFoto: Agerpres
  • Cronologia schimbarilor de ministri din Guvernul condus de Victor Ponta

15 mai 2012. Dupa doar o saptamana de la numire, Ioan Mang propus de PSD a solicitat sa fie eliberat din postul de ministru al Educatiei, in urma unor acuzatii de plagiat. Liviu Pop, ministru pentru dialog social in acea perioada, a asigurat interimatul la Educatie pana pe 2 iulie cand a fost numita Ecaterina Andronescu (PSD).

19 iunie 2012.Mircea Diaconu (PNL) si-a dat demisia din functia de ministru al Culturii dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca este incompatibil, deoarece a detinut simultan functiile de senator si director al Teatrului Nottara. Mircea Diaconu a fost inlocuit cu Puiu Hasotti (PNL).

6 august 2012. A avut loc o remaniere guvernamentala, fiind schimbati mai mult ministri. Era o perioada tensionata pe scena politica, imediat dupa incercarea esuata de demitere a presedintelui Traian Basescu.

  • Primul care a demisionat a fost Ioan Rus (PSD), ministrul Administratiei si Internelor. Acesta sustinea ca si-a dat demisia de onoare acuzand nenumarate presiuni din partea politicienilor, "incepand cu Traian Basescu si continuand cu Crin Antonescu". In locul lui Rus a fost numit Mircea Dusa (PSD).
  • Imediat dupa aceea si-a prezentat demisia Victor Paul Dobre (PNL), ministrul delegat pentru Administratie. In locul lui Dobre a fost numit Radu Stroe (PNL).
  • Cateva zile mai tarziu au aparut stenograme care aratau ca Ioan Rus si Victor Paul Dobre au fost interceptati de procurori in dosarul "Referedumul". Potrivit stenogramelor, Ioan Rus ii spunea lui Victor Paul Dobre ca nu doreste sa isi petreaca batanetea in puscarie.
  • Victor Ponta a profitat de demisiile celor doi ministri si a mai facut cateva modificari. Lucian Isar, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, si-a prezentat si el demisia, fiind schimbat cu Mihai Voicu (PNL).
  • Un alt ministru care a fost nevoit sa renunte la functie a fost Andrei Marga (PNL), acesta fiind inlocuit cu Titus Corlatean (PSD). Corlatean ocupa in acel moment functia de ministru al Justitiei pe care a cedat-o judecatoarei Mona Pivniceru.
  • Puiu Hasotti (PNL) a cedat ministerul culturii colegului sau Daniel Barbu (PNL)
  • Florin Georgescu nu a mai dorit un mandat la ministerul finantelor, in locul sau fiind numit Daniel Chitoiu (PNL)

1 octombrie 2012.Vasile Cepoi a demisionat din functia de ministru al Sanatatii, Raed Arafat preluand interimatul. Demisia a fost depusa dupa ce a fost acuzat de Agentia Nationala de Integritate de conflict de interese, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si infractiuni asimilate celor de coruptie, in calitate de fost director al Directiei de Sanatate Publica Iasi. Pe 21 decembrie a fost numit la sanatate Eugen Nicolaescu (PNL)

21 decembrie 2012. Dupa alegerile parlamentare din decembrie 2012, guvernul Ponta I s-a transformat in guvernul Ponta II. Mai multi ministri si-au pierdut functiile sau au renuntat la ele.

  • Ecaterina Andronescu (PSD) avea dosar de incompatibilitate, fiind acuzata ca indeplinea simultan functia de rector al Politehnicii Bucuresti si cea de parlamentar. In aceste conditii, functia de ministru al educatiei a fost preluata de Remus Pricopie.
  • Un alt ministru care nu s-a mai regasit in componenta Guvernului Ponta II a fost Eduard Hellvig (PNL), ministru al dezvoltarii regionale, avand, de asemenea, probleme de incompatibilitate. Ministerul Dezvoltarii a preluat si administratia, iar ministru a fost numit Liviu Dragnea (PSD).
  • Un alt ministru liberal, Ovidiu Silaghi, a fost schimbat cu Relu Fenechiu, tot de la PNL. Silaghi era acuzat de ANI ca nu-si poate justifica 45.000 euro din averea sa. Ulterior, procesul cu ANI a fost castigat.
  • Nici Liviu Pop (PSD) nu s-a mai regasit pe lista cu ministri, functia de ministru delegat pentru dialog social fiind preluata de Doina Pana (PSD).

27 martie 2013. Mona Pivniceru, propusa de PNL, si-a prezentat demisia din functia de ministru al Justitiei, dupa ce a fost validata pentru un post de judecator la Curtea Constitutionala. In locul sau a fost numit Robert Cazanciuc, un apropiat al premierului. Practic, PNL a renuntat la Ministerul Justitiei in favoarea PSD.

14 iulie 2013. Relu Fenechiu (PNL) a fost nevoit sa renunte la functia de ministru al transporturilor dupa ce a fost condamnat la 5 ani de inchisoare in dosarul "Transformatorul". Dupa un interimat asigurat de premier, functia a fost preluata de Ramona Manescu (PNL).

7 octombrie 2013. Varujan Vosganian (PNL) si-a dat demisia de "onoare" din functia de ministru al Economiei, dupa ce plenul Senatului a votat impotriva cererii procurorilor de incuviintare a inceperii a urmaririi penale intr-un dosar de subminare a economiei nationale.

12 decembrie 2013. Daniel Barbu (PNL) a demisionat din functia de ministru al culturii dupa ce a fost aspru criticat pentru o declaratie scandaloasa. Acesta a afirmat ca sumele alocate Programului National de Prevenire si Control HIV/SIDA sunt prea mari comparativ cu cele destinate programelor Ministerului Culturii. "Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate¬, a spus atunci Barbu. Acesta a fost inlocuit cu Gigel Stirbu (PNL)

23 ianuarie 2014. Radu Stroe (PNL) si-a prezentat demisia in urma scandalului provocat de gestionarea defectuoasa a operatiunii de cautare si salvare a victimelor accidentului aviatic din Muntii Apuseni.

Nu este exclus ca in perioada urmatoare Guvernul sa sufere si alte modificari. In interiorul PNL sunt vehiculate mai multe nume pentru preluarea sefiei Ministerului de Interne. George Scutaru, Cristian David si Mihai Stanisoara sunt numele care sunt discutate la nivelul partidului, au declarat pentru HotNews.ro surse din grupul parlamentar al PNL. Totodata, sursele citate sustin ca la Delegatia Permanenta a PNL este foarte posibil sa aiba loc o remaniere mai ampla a ministrilor liberali.Pe lista remaniabililor s-ar mai afla ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si cel al Muncii, Mariana Campeanu. Unul dintre numele vehiculate pentru a prelua postul de vicepremier detinut de Daniel Chitoiu este Klaus Iohannis, actual primar al Sibiului si prim-vicepresedinte al PNL.