Surse apropiate anchetei au declarat pentru HotNews.ro ca senatorul PSD Niculae Badalau ar fi cercetat de procurorii DNA in dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro. Badalau este senator PSD de Giurgiu, este presedintele filialei PSD Giurgiu si membru al comisiei pentru drepturile omului si minoritati din Senat. Pana la acest moment, Badalau n-a putut fi contactat. In fostul mandat de deputat, Badalau a fost membru in comisia de cercetare a abuzurilor si combaterea coruptiei. Potrivit televiziunilor de stiri, Badalau este cercetat pentru evaziune fiscala in industria carnii. In urma cu un an, fiul sau, Radu Gabriel Badalau, a fost trimis in judecata pentru inselaciune intr-un dosar cu masini furate, scrie publicatia Stiri Giurgiu.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Ora 15:10 La iesirea din sediul DNA, unde a stat peste trei ore, Nicolae Badalau a recunoscut ca l-a sunat pe prefectul judetului pentru a primi un om de afaceri in audienta, dar a negat ca ar fi primit bunuri sau bani de la firma respectiva. "Am sunat-o pe doamna prefect si rugat-o sa primeasca in audienta acea persoana. Nu am nicio problema sa vin la audieri, sa dau toate declaratiille. Miercuri am convenit de comun acord sa dau declaratii", a spus acesta.
  • Senatorul sustine ca nu este vinovat pentru facilitarea acestor intalniri in conditiile in care sustine ca nu stie ce urma sa se discute. "O sun pe prefect sa-l primeasca pe reprezentantul acestei firme sa vada ce doleante are, e un judet mic. Cred ca e normal sa reprezint interesele tuturor oamenilor. Daca am incalcat legea sunt gata sa raspund in fata legii (...) Ma suna si ma roaga sa intervin pentru ca e foarte greu sa ajunga la doamna prefect, eu sun sa-l primeasca. Problema nu o stiu", a continuat acesta. Nicolae Badalau a adaugat ca toate invinuirile procurorilor DNA se bazeaza pe convorbiri telefonice.
  • UPDATE 15:05 DNA anunta ca a dispus inceperea urmarii penale fata de Nicolae Badalau.
  • Intr-un comunicat remis presei, Directia Nationala Anticoruptie informeaza ca procurorii au dispus inceperea urmarii penale fata de Nicolae Badalau pentru trafic de influenta, "raportat la faptul ca ar fi aparat interesele unei societati comerciale implicate in circuitul financiar fraudulos  prin demersuri facute atat la nivelul conducerii Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF), cat si pe langa persoane cu functii in institutiile de stat  din judetul Giurgiu (prefectura, conducerea Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA)". 
  • Procurorii sustin in rezolutia de incepere a urmaririi penale ca "exista date si indicii temeinice potrivit carora societatea comerciala prezenta in circuitul evazionist, in favoarea careia a intervenit invinuitul Badalau Nicolae, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei care a fost folosita de societatea implicata in circuitul evazionist si nu in scopul pentru care banii fusesera alocati".
  • "De asemenea, in cursul acestui an, la solicitarea invinuitului Badalau Niculae, societatea comerciala implicata in circuitul evazionist i-a pus la dispozitie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul sau", precizeaza DNA.
  • Procurorii precizeaza ca, "in aceeasi perioada, invinuitul Badalau Niculae a facut demersuri pentru angajarea fictiva a unei angajate de la cabinetul sau senatorial la una din societatile comerciale implicate in circuitul evazionist. Astfel, desi aceasta nu a desfasurat nicio activitate in cadrul societatii comerciale implicate in circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajata si a incasat sume de bani pentru o activitate neefectuata".
  • 12:30 Senatorul Niculae Badalau le-a declarat jurnalistilor, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA): "Am foarte multi prieteni, sunt in politica de 23 de ani, am fost prefectul judetului Giurgiu, am fost deputat si cu siguranta cunosc foarte multa lume si ma cunoaste foarte multa lume. Nu am intervenit niciodata in rezolvarea unor probleme ale cuiva cu Fiscul" (Agerpres).
  • El a sustinut ca nu o cunoaste pe procuroarea Angela Nicolae si ca nu a vazut-o niciodata [Angela Nicolae este procurorul din cadrul Parchetului General implicat in dosar - n.red.]. "Eu sunt parlamentar, particip la foarte multe intalniri, cum pot sa stiu cine este acolo si ce probleme are. Legea trebuie sa-si spuna cuvantul, inclusiv in privinta mea, indiferent de functia pe care o detin, trebuie sa raspund in fata legii, la fel ca oricare alt cetatean"
  • "Nu am facut trafic de influenta pentru nimeni, nu sunt 'un apropiat' al unor oameni de afaceri din zona alimentara, in afara de faptul ca consum alimente, nu am nicio legatura cu industria alimentara. In momentul in care voi fi invinuit, voi lua masurile pe care le consider necesare in acel moment", a mai afirmat senatorul, citat de Agerpres.
  • Intrebat daca a fost condamnat in perioada regimului Ceausescu, Badalau a spus ca a avut un proces in care a fost anulata decizia.
  • 12:00 EVZ scrie ca Niculae Badalau a fost condamnat in 1988 la un an de inchisoare cu executare la locul de munca, dupa ce ar fi furat patru saci cu grau. El a fost gratiat de Nicolae Ceausescu, decizie prin care i-a fost sters si cazierul si care i-a permis lui Badalau sa fie subprefect, prefect, deputat si acum senator, potrivit sursei citate.
  • 11:40 Senatorul Badalu s-a prezentat la sediul DNA, unde a declarat ca este nevinovat, dar se pune la dispozitia justitiei.
  • "Sa vedem ce se intampla, care sunt acuzatiile, ce spune dl procuror si dupa aceea va dau toate explicatiile. Sunt un cetatean simplu, indiferent ce functie detin in acest moment trebuie sa raspund in fata legii ca orice cetatean", a spus el, la intrebarile ziaristilor.
  • Acesta a negat orice acuzatii de trafic de influenta si a precizat ca a avut o singura problema, cu ANI, in 2008, pe care insa a "rezolvat-o".
  • Intrebat daca se simte cu constiinta impacata, Nicolae Badalau a raspuns: "Sigur ca da".
  • 11:20 Niculae Badalau a declarat la Antena3 ca este citat pentru ora 14:00 la DNA, precizand ca nu cunoaste motivele. Badalau a spus ca nu o cunoaste pe procuroarea Angela Nicolae, cercetata la randul ei in dosar. Badalau a adaugat ca nu are probleme cu justitia si ca suspiciunea legata de declaratia de avere pentru care a fost cerectat de ANI s-a rezolvat.

Senatorul PSD a mai fost in trecut subiectul unor investigatii, insa dosarul a fost inchis.Agentia Nationala de Integritate a anuntat, in 2009, ca a sesizat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cazul fostului deputat Nicolae Badalau. Acesta era suspectat de savarsirea infractiunilor de spalare de bani si fals in declaratii. La inceputul lu i 2012, DIICOT a anuntat scoaterea lui Badalau de sub urmarire penala.

In urma cu un an, fiul senatorului, Radu Gabriel Badalau, a fost trimis in judecata pentru inselaciune intr-un dosar cu masini furate, scrie publicatia Stiri Giurgiu. Procurorii sustin ca Gabriel Badalau si-ar fi inselat finul cu un autoturism de lux furat, potrivit sursei citate. Citeste aici stenograme din dosar

Contracte incheiate cu statul - Declaratia de interese

Declaratia de interese a senatorului arata ca fiica lui, Sabina Badalau, detine firma Sabix SRL Bolintin Vale prin care a incheiat un contract de finantare externa cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Contractul a fost incheiat in noiembrie 2010 pe o durata de 36 de luni si este in valoare de 2.900.498 (probabil Lei).

Tot in declaratia de interese sunt trecute mai multe contracte incheiate de catre firma fiului senatorului, Radu Gabriel Badalau, cu primarii, consilii locale, dar si cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti (ICAS). Firma fiului senatorului se numeste SC NBG SRL Bolintin Vale si a incheiat 7 contracte in perioada 2009-2012 cu Primaria Bolintin Deal, Consiliul Local Buturugeni jud. Giurgiu, Primaria Crevedia Mare, jud. Giurgiu, Primaria Colibasi, jud. Giurgiu, Primaria Cornetu, jud. Ilfov si ICAS Bucuresti.

In declaratia de interese pe anul acesta se mai arata ca Niculae Badalau este presedinte al organizatiei judetene Giurgiu - PSD.

La capitolul "contracte, inclusiv cele de asistenta juridica, consultanta si civile, obtinute sau aflate in derulare in timpul exercitarii functiilor, mandatelor sau demnitatilor publice finantate de la bugetul de stat, local si din fonduri externe ori incheiate cu societati comerciale cu capital de stat sau unde statul este actionar majoritar/minoritar", senatorul Niculae Badalau mentioneaza urmatoarele contracte:

  • Contract finantare externa incheiat de catre fiica sa, Sabina Badalau, prin firma Sabix SRL Bolintin Vale, cu ADRP; contractul a fost incheiat in noiembrie 2010 pe 36 de luni si este in valoare totala de 2.900.498 (probabil Lei).
  • Contract de lucrari incredintat prin licitatie fiului senatorului, Radu Gabriel Badalau, prin firma SC NBG SRL Bolintin Vale. Contractul a fost incheiat cu Primaria Bolintin Deal in mai 2012 pe o durata de 30 de zile si este in valoare totala de 1.039.285,48 (probabil Lei). 
  • Contract de lucrari incredintat prin licitatie catre SC NBG SRL. Contractul a fost incheiat cu Consiliul Local Buturugeni, jud. Giurgiu in iunie 2009 pe o durata de 12 luni si este in valoare totala de 1.202.823 (probabil Lei).
  • Contract de lucrari incredintat prin licitatie catre SC NBG SRL, Complissa Mid Install 2003 SRL. Contractul a fost incheiat cu Primaria comunei Crevedia Mare, Giurgiu in noiembrie 2010 si este in valoare totala de 3.132.769,48 (probabil Lei).
  • Contract de lucrari incredintat prin licitatie catre SC NBG SRL; contractul a fost incheiat in decembrie 2010 pe 34 de luni cu Primaria Colibasi jud. Giurgiu si este in valoare totala de 6.325.853,51 (probabil Lei).
  • Contract de lucrari incredintat prin licitatie catre SC NBG SRL; contractul a fost incheiat in octombrie 2011 pe 12 luni cu Primaria Cornetu jud. Ilfov si este in valoare totala de 656413,84 (probabil Lei).
  • Contract de lucrari incredintat prin licitatie catre SC NBG SRL; contractul a fost incheiat in aprilie 2012 pe 7 luni cu ICAS Bucuresti si este in valoare totala de 43309,59 (probabil Lei).
  • Contract prestari servicii atribuit prin incredintare directa catre SC NBG SRL; contractul a fost incheiat in octombrie 2012 pe 5 luni cu Primaria Bolintin Deal jud. Giurgiu si este in valoare totala de 30650,87 (probabil Lei).
  • Contract prestari servicii atribuit prin incredintare directa catre SC General Building International SRL; contractul a fost incheiat in octombrie 2012 pe 2 luni cu SC NBG SRL si este in valoare totala de 60000 (probabil Lei).

Declaratia de avere

Potrivit declaratiei de avere, Niculae Badalau detine un teren intravilan de 0,21 hectare si un teren agricol de 1,28 hectare, ambele mostenite in 2003. De asemenea, mai are impreuna cu sotia sa doua terenuri intravilane in Bolintin Vale, unul de 0,034 hectare si unul de 0,27 hectare, cumparate in 1995 si, respectiv, in 2001. In Bucuresti, senatorul are un teren intravilan de 2.820 de metri patrati, cumparat impreuna cu sotia sa in 2010.

La categoria "Cladiri", in declaratia de avere Badalau a mentionat o casa de vacanta si o casa de locuit, aceasta din urma in Bolintin Vale, construita in 2003.

Senatorul mai detine o motocicleta Yamaha din 2006, bijuterii in valoare de 25.000 de euro (aur alb, aur galben, diamante) dobandite in 1993 si tablouri estimate la 12.000 de euro dobandite in 2009. Anul trecut a vandut cu 50.000 euro un autoturism Mercedes ML, are doua conturi la banci - unul deschis in 2011 in valoare de 19.500 de euro si unul deschis in 2007 in valoare de 3.200 de euro.

Sotia sa este cadru didactic la Scoala cu clasele I-VIII din Malu Spart, avand un venit anual incasat de 16.041 lei.

Citeste si: