Agentia Nationala de Integritate a anuntat, joi, ca a sesizat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casație și Justiție, in cazul fostului deputat Nicolae Badalau. Acesta este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani si fals in declaratii.

Fostul deputat PSD, membru al legislaturii 2004-2008, este cercetat pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor, precum si a infractiunii de fals in declaratii.

ANI a precizat ca a declansat din oficiu, procedura de control cu privire la "incalcarea prevederilor legale privind completarea si depunerea declaratiilor de avere si de interese" si "dobandirea de catre fostul deputat, impreuna cu familia, a unei averi ce depaseste veniturile realizate".

Agentia sustine ca, deoarece "in urma verificarii prealabile, au fost identificate inadvertente intre datele inscrise" de catre Badalau in declaratiile de avere si de interese completate si depuse in perioada 2004 – 2008", s-a dispus declansarea procedurii de verificare propriu-zisa a averii detinute de acesta, impreuna cu familia.

ANI afirma ca Badalu "nu a declarat sau a mentionat in mod eronat" patru terenuri, patru conturi curente si de card, bijuterii, mai multe imobile si sume detinute in numerar si veniturile obtinute.

De asemenea, inspectorii au sesizat unele nereguli in urma analizarii tranzactiilor imobiliare efectuate de catre Badalau, prin interpusii acestuia, in perioada martie 2006 – februarie 2007.

"Aspectele mentionate au fost considerate indicii temeinice privind savarsirea de catre domnul NICULAE BADALAU a infractiunii de spalare a banilor, prevazuta si pedepsita de art. 23 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, si a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292, Cod Penal", sustine Agentia Nationala de Integritate, care a dispus sesizarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In finalul comunicatului, ANI precizeaza ca "activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc", iar "verificarile au fost suspendate pana la solutionarea cauzei de catre organul judiciar".

Citeste aici comunicatul integral al Agentiei Nationale de Integritate.