Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca vrea ca in 2013 sa realizeze reforma administrativ-teritoriala a Romaniei. Ponta a spus ca, pe linga pastrarea judetelor actuale conduse de consiliile judetene, mai trebuie sa apara si regiuni, conduse de consilii regionale, si a sustinut ca aceasta formula nu ar insemna mai multa birocratie. In plus, Agentiile de dezvoltare regionala vor functiona ca aparat tehnic pentru consiliile regionale. "Regiunile trebuie sa primeasca recunoastere in Constitutie, pastrand judetele actuale. Chiar cred ca judetele actuale trebuie sa ramana. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu inseamna mai multa birocratie", a spus Victor Ponta.

"1 ianuarie 2014, atunci cand incepem noul exercitiu financiar, trebuie sa ne gaseasca cu regiuni, cu un singur minister pentru acestea. Nu prea inteleg rolul Ministerului Dezvoltarii Regionale daca vom avea regiuni", a declarat Victor Ponta la Murighiol, la Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.

In opinia sa, 2013 trebuie sa fie si un an al reformei constitutionale pentru ca regiunile sa primeasca recunoastere in Legea fundamentala, insa pastrand judetele actuale.

Seful Executivului a afirmat ca agentiile de dezvoltare regionala vor reprezenta aparatul tehnic al consiliilor regionale si i-a rugat pe sefii consiliilor judetene sa fie alaturi de parlamentari in perioada urmatoare.

"Trebuie sa avem grija si sa invatam din experienta altora, de exemplu Spania, sa nu transferam deficitele pe regiuni, iar acestea sa fie ingropate in datorii. Am discutat ieri (miercuri - n.r.) privind un plafon de indatorare, fiindca multi dintre voi (presedinti ai consiliilor judetene - n.r.) aveti datorii acum. Este profund incorect. Ati mostenit doar datorii pentru bani care nu au ajuns decat la prietenii smecheri al celor care au facut imprumuturile. Trebuie sa facem aceste datorii sustenabile", a spus primul-ministru, citat de Agerpres.

Context:

Reamintim ca si PDL a avut in 2011 o initiativa privind reforma administrativa, care prevedea printre altele desfiintarea judetelor si impartirea teritoriului in opt regiuni mari. UDMR s-a impotrivit, cerind ca judetele cu populatie maghiara semnificativa sa ramina de sine statatoare.

Si in interiorul PDL au fost tensiuni, sefii de Consilii Judetene fiind nemultumiti ca isi vor pierde functiile. In cele din urma, proiectul a fost abandonat.

Una dintre mizele reale ale reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei este accesul al fondurile europene. Cu cit teritoriul unui stat membru UE este mai farimitat, cu atit scad oportunitatile de atragere a fondurilor pentru lucrari mari de infrastructura si edilitare.

O alta miza a reorganizarii este scaderea costurilor de administrare ale unitatilor administrativ-teritoriale. O analiza SAR a demonstrat ca peste 2.000 de comune sint incapabile sa-si acopere costurile curente (salariile si utilitatile).