Comunele rurale ale Romaniei, in numar de 2.860, sunt prea eterogene ca marime si capacitate economica iar prima urgenta a reformei administrativ teritoriale o reprezinta reducerea numarului de comune, se arata intr-un studiu realizat de Societatea Academica din Romania. Potrivit raportului, majoritatea sunt sub dimensiunea recomandata de buna practica (5000 de locuitori) si au fost infiintate in special in perioada 2001 - 2004. Efectul acestui derapaj catre fragmentare se vede astazi: sub un sfert (650) din totalul comunelor Romaniei (2,860) reusesc sa-si acopete integral cheltuielile salariale la nivel local", se arata in studiul SAR intitulat "Daca n-a iesit cu judetele, putem scapa macar de 25% din comune?" si realizat de Sorin Ionita.

Cateva din recomandarile cuprinse in studiul SAR:

  •  
    Ca si la tentativele anterioare, reorganizarea administrativ-teritoriala moare în fasa, fara vreun proiect clar pe masa. Dar intrebarea ramane
     
     
    Sorin Ionita
    Daca este sa ne concentram pe eficientizare prin reducere de costuri, prima urgenta a reformei administrativ teritoriale o reprezinta reducerea numarului de comune rurale prin fuziune cu cel putin 25% (pe structura actuala) sau cu 75% (pe o noua structura de municipalitati mari, de tip Bulgaria, Statele baltice, etc).
  • In Bucuresti trebuie regandit rolul sectoarelor, care ar trebui sa fie mai mici si mai multe (10-12; si macar unul coerent in zona centrala), profilate pe functii sociale si de presta\u0018ii directe, controland doar institutiile care acopera prin servicii sectorul respectiv
  • In toate marile municipii trebuie regandita relatia acestora cu guvernul si zona inconjuratoare: (i) terenurile institutiilor "latifundiare" (Armata, RAPPS, Transporturi) trebuie trecute la primarii, pentru a avea o politica unica de urbanism; (ii) trebuie discutata serios situatia comunelor adiacente care prin dezvoltare au ajuns sa apartina functional de oras si sa capete un profil urban.

NOTA: Citeste in documentul atasat studiul SAR despre primariile din Romania realizat de Sorin Ionita