Daniel Funeriu despre BAC-ul profesional: Este un fel de "bac cu buletinul". Bacalaureatul trebuie sa fie trecut de cei care invata

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 5 septembrie 2012, 13:21 Actualitate | Esenţial


Daniel Funeriu
Foto: Agerpres
"E o masura total gresita, un fel de 'bac cu buletinul'" propunerea Ministerului Educatiei de a introduce Bacalaureatul profesional, a declarat Daniel Funeriu, consilier prezidential si fost ministru al Educatiei. "Bacalaureatul trebuie sa fie trecut de cei care invata. Actualul Guvern vrea sa dea bacalaureatul si celor care nu il merita. I-a intrebat cineva pe cei peste 100 000 de elevi care au luat bacul daca li se pare normal asa ceva?", sustine Daniel Funeriu.

Marti dimineata, Comisia de invatamant din Senat a adoptat proiectul de lege privind introducerea Bacalaureatului profesional, care poate fi sustinut de toti elevii si care nu le da acestora posibilitatea de a se inscrie la Facultate. Raportul adoptat miercuri de comisie ar putea fi inclus pe ordinea de zi a Senatului de lunea viitoare.

In replica, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a declarat ca "e o masura total gresita, un fel de 'bac cu buletinul'. Bacalaureatul trebuie sa fie trecut de cei care invata. Actualul Guvern vrea sa dea bacalaureatul si celor care nu il merita. I-a intrebat cineva pe cei peste 100 000 de elevi care au luat bacul daca li se pare normal asa ceva? Cred ca este pentru a lua voturile celor picati la bac. Oamenii acestia chiar nu inteleg nimic. Sper ca plenul Senatului sa nu voteze asa ceva".

"Prin aceasta masura reusesc sa arunce in ridicol diploma de bacalaureat care de doi ani are valoare si care a devenit o mandrie", este de parere consilierul prezidential.

Potrivit acestuia, "dupa ce trei ani am pastrat stabilitatea, si nu am schimbat de la an la an bacalaureatul, iar vine fiecare ministru cu experimente care dau instabilitate. Varianta corecta a bacalaureatului diferentiat este prevazuta de legea educatiei si urma sa intre in vigoare pentru elevii care incep clasa a IX-a".

Introducerea acestui tip de Bacalaureat profesional "este si rezultatul presiunii fabricilor de diplome care in urma unui bacalaureat serios nu mai au clienti", sustine Daniel Funeriu.

Fostul ministru al Educatiei este de parere ca "aceasta masura va distruge invatamantul profesional pe care eu l-am reintrodus. Elevii de la liceele teoretice au 80% succes la bac, ceea ce e normal. Cei de la tehnologic au 20% promovare pentru ca multi dintre acesti elevi sunt trimisi la liceu in loc sa fie indreptati catre invatamantul profesional. Aceasta forma de 'bac cu buletinul' va trimite din nou zeci de mii de copii pe o cale care nu e a lor".

Citeste si:


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5399 vizualizari

 • +17 (23 voturi)    
  abramburica ne abrambureste pe toti (Miercuri, 5 septembrie 2012, 13:30)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  abramburica ne abrambureste pe toti
 • -4 (20 voturi)    
  Am tot respectul pentru dnul Funeriu (Miercuri, 5 septembrie 2012, 13:35)

  PeterPanzer [utilizator]

  Dar se cam pripeste cu declaratia.
  "Introducerea acestui tip de Bacalaureat profesional "este si rezultatul presiunii fabricilor de diplome care in urma unui bacalaureat serios nu mai au clienti", sustine Daniel Funeriu."

  Un pic mai sus in articol se spun urmatoarele: "Marti dimineata, Comisia de invatamant din Senat a adoptat proiectul de lege privind introducerea Bacalaureatului profesional, care poate fi sustinut de toti elevii si care nu le da acestora posibilitatea de a se inscrie la Facultate. "
  • +11 (15 voturi)    
   Cui ii trebuie un bac profesional (Miercuri, 5 septembrie 2012, 14:00)

   PoneiulTroian [utilizator] i-a raspuns lui PeterPanzer

   din moment ce pot primi un certificat de calificare intr-o meserie?
   Exact! Celor care vor sa fenteze sistemul si sa intre la particulare cumva...
   • +1 (3 voturi)    
    articolul 77 din LEN (Miercuri, 5 septembrie 2012, 17:39)

    Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui PoneiulTroian

    Intrebati-l pe domnul Funeriu. La articolul 77 din LEN promovata de dumnealui, se vorbeste de un bacalaureat pentru filiera tehnologica:

    "pentru filiera tehnologică:
    (i) probă scrisă disciplinară specifică profilului;
    (ii) probă transdisciplinară specifică domeniului de
    pregătire;"
    • -1 (1 vot)    
     Acestea consituie... (Miercuri, 5 septembrie 2012, 20:07)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

     ...una din cele trei subprobe a probei E - a cincea si ultima din componenta Bac-ului dupa legea Funeriu. Promovarea acestui bac nu conditioneaza obtinerea certificatului de calificare, ci numai admiterea in invatamantul superior. Cei care nu sunt interesati de facultate se pot multumi cu certificatul de calificare.
     Bacalaureatul pentru absolventii de licee tehnologice cuprinde probele de profil, adaugate la celelalte probe, pentru evaluarea competentelor lingvistice si digitale. Obtinerea acestui bacalaureat da si absolventilor de licee teoretice posibilitatea de a urma invatamantul superior, in urma unui examen complet. Spre deosebire de bacalaureatul profesional al d-nei EA care, dupa cum observa dl. PeterPanzer, cam dubleaza certificatul de calificare.
     • +1 (1 vot)    
      bacalaureat tehnologic (Miercuri, 5 septembrie 2012, 21:02)

      Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

      M-am uitat in lege si nu am vazut nicaieri scris ca cei cu bacalaureatul tehnologic au voie sa urmeze facultatea.

      Daca asa este atunci este o aberatie a legii Funeriu, iar modificarea legii de care EA este bine venita.
      • 0 (0 voturi)    
       Notiunea ... (Joi, 6 septembrie 2012, 0:00)

       Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

       ...de bacalaureat tehnologic nu exista in LEN. Bacalaureatul este unul singur. Dupa cum probabil ati remarcat din lege, unele probe difera, in functie de elev si de liceu, fara a altera valoarea diplomei. Probele A si C, care evalueaza competentele lingvistice, sunt aceleasi. Proba B este sustinuta de minoritati cu alta limba materna decat romana. Proba E difera in functie de tipul liceului (real, uman sau tehnologic)
       De aici si denumirea de bacalaureat diferentiat. Acesta vine in intampinarea politicii promovate de fostul ministru, aceea ca invatamantul sa fie orientat SPRE ELEV/STUDENT.
       Absolventii de licee tehnologice care nu opteaza sau nu reusesc sa continue studiile, in invatamantul superior, au posibilitatea de angajare pe baza Certificatului de Calificare obtinut in liceu. Eliberarea acestui certificat nu este mentionata in declaratiile d-nei Andronescu, nici in ale dlui Liviu Pop, fie din rea-credinta, fie din ignoranta. Daca din partea dumnealui ma astept la ambele, de la d-na EA aveam asteptari mai mari.
       PS: Ma indoiesc ca e vorba de ignoranta, pentru ca Certificatul de Calificare este detaliat si in noul proiect de lege.
       • 0 (0 voturi)    
        ?! (Joi, 6 septembrie 2012, 7:49)

        Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

        In articolul 77 din LEN se vorbeste de bacalaureat pentru cei care au terminat licee tehnologice. Faptul ca li se permite si acestora sa urmeze o facultate este un aspect negativ al legii, pentru ca simplu motiv ca cei care termina licee tehnologice si nu sunt in stare sa promoveze un bacalaureta "stiintific", nu au ce cauta la facultate (vorbesc in cunostinta de cauza).

        Faptul ca, prin modificarea promovata de d. Andronescu, cei care nu sunt capabili sa promoveze un bacalaureat stiintifc, nu au dreptul ca urmeze o facultate, este un lucru bun si descurajeaza fabricile de diplome de care ne plangem toti.
        • 0 (0 voturi)    
         Aici nu prea sunt de acord (Joi, 6 septembrie 2012, 21:13)

         Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

         Absolventii liceelor tehnologice au, potrivit legii Funeriu, dreptul de a fi admisi in invatamantul superior numai dupa promovarea bacului national, la fel ca si elevii celorlalte categorii de licee. Diferenta consta in probele de profil, ceea ce e normal. Nepromovand examenul, candidatii nepregatiti, indifreent de la ce liceu, nu pot continua cu treapta superioara de scolarizare, dar a li se lua dreptul de a se prezenta la examen ar fi incorect. Dealtfel, acest drept il pastreaza si d-na Andronescu in proiectul sau. Ceea ce introduce domnia sa este o noua diploma intitulata pompos "bacalaureat", cu adjectivul "profesional", susceptibila de a crea confuzie, mai ales daca nu se acorda atentie armonizarii legislative.
         Sa inteleg ca absolventii bacalaureatului national sunt "amatori"?
  • +8 (12 voturi)    
   Aproape corect (Miercuri, 5 septembrie 2012, 14:03)

   kelye [utilizator] i-a raspuns lui PeterPanzer

   Multe facultăţile de afară oferă cursuri de 'echivalare' sau pregătire.
   Pe acelaşi model facultăţile private de la noi vor oferi programe de echivalare BAC tehnologic cu BAC şi, contra unei sume frumoase, diplomă de facultateeeee.
  • +7 (11 voturi)    
   aici sunt numai niste pasaje (Miercuri, 5 septembrie 2012, 14:10)

   math [utilizator] i-a raspuns lui PeterPanzer

   Cei care iau BAC-ul profesional si urmeaza liceul cu acest obiectiv vor avea totusi posibilitatea SA MEARGA LA UNIVERSITATE (asa ne-a asigurat dna Andronescu, inventeaza dansa niste diferente de tip 2+2)

   Este garantata de Vanghelie si buna la suflet cu copiii si universitatile private, toate lumea va fi fericita, toti vom fi la fel chiar daca la scoala am invatat sau nu.

   Acest BAC profesional ar trebui sa se numeasca altfel si sa NU PERMITA accesul la studii universitare. BAC-ul trebuie sa fi un motiv de mandrie indiferent ca ulterior vei deveni dr. ing. sau nu.
  • +14 (18 voturi)    
   Nu (Miercuri, 5 septembrie 2012, 14:36)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui PeterPanzer

   Nu scrie in articolul acesta, dar scrie in celalalt de pe hotnews ca daca peste cativa ani (a se citi un an sau chiar o sesiune) elevul vrea sa se inscrie la facultate va putea da bacul normal, adica doar la disciplinele scrise. Daca promoveaza, se va putea inscrie la facultate.

   Ceea ce nu zice nicaieri e ca nesimtita de Antonescu a fortat legea asta pentru ca sa nu ramana porcii de la Spiru Haret fara "studenti". Pun pariu ca vor accepta si studenti cu bacul profesional, ca doar sunt particulari.

   Asta era miza, sa intre la facultate ca pana acum, toata lumea.
   • +2 (2 voturi)    
    :) (Miercuri, 5 septembrie 2012, 17:40)

    Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Miza este aplicarea articolului 77 din LEN din 2011 (cea promovata de domnul Funeriu).
  • +5 (11 voturi)    
   stai linistit (Miercuri, 5 septembrie 2012, 14:53)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui PeterPanzer

   Dna Andronescu a zis cu gurita ei azi dimineata ca diploma de bac profesional le va permite absolventilor 1- sa intre in campul muncii(sanchi) si 2- sa urmeze alte forme de invatamant post-liceal.
   Deci fabricile de diplome se vor reorienta rapid si vor face cursuri postliceale pe aceeasi bani si cu aceeasi fraieri.
   Pacat de munca dlui Funeriu si de rezultatele sale.
  • +1 (1 vot)    
   Inca nu cunoastem tot planul. (Miercuri, 5 septembrie 2012, 20:11)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui PeterPanzer

   Deocamdata, o conditie pentru admiterea in invatamantul superior este promovarea bacului. Nu spune ca e vorba de bac national sau profesional. Ambiguitatea ar putea fi speculata, in functie de claritatea noii legi. Deocamdata, d-na Andronescu nu pare a fi explicat suficient necesitatea acestui bac -surogat.
 • +17 (17 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 5 septembrie 2012, 13:38)

  Mowgli [anonim]

  • +7 (9 voturi)    
   sa inteleg (Miercuri, 5 septembrie 2012, 13:59)

   math [utilizator] i-a raspuns lui Mowgli

   ca ANS trebuie sa va asigure conditii de antrenament zilnic ca sa puteti alerga pana in 2016 suta sub 11 sec ?? Iar daca nu reusiti macar jumatate dintre voi este responsabilitatea guvernului!

   Cu parere de rau cam asta ar fi concluzia logica.

   S-au dat doua sesiuni in 2011 si doua in 2012. Elevii nu pot verifica acele subiecte ?? Nu isi dau seama de gradul de dificultate ??

   De fapt majoritatea spera ca acele camere se pot intoarce si profesorii vor fi ingaduitori. Un profesor mi-a spus textual "acum a fost mai usor, Dna Andronescu ne-a mai lasat si pe noi, s-a putut vorbi, i-am mai ajutat".

   Aceasta este mentalitatea care ne va mentine in lumea a III-a mult timp de acum incolo.
   • +2 (4 voturi)    
    guvernul e iresponsabil, bine? :D (Miercuri, 5 septembrie 2012, 15:18)

    alike [utilizator] i-a raspuns lui math

    prin analogie, domnia voastra nu puteti verifica nivelul la care se poarta discutia? ca sa comentati la obiect? - pai uite ca nu... nu-i chiar atat de usor.

    mai pe-nteles: lasati-va copilul sa-nvete intr-un grup scolar de pe la marginea unui mare oras. 8 ani generala + 4 ani liceul; sistem de invatamant 100% romanesc. si apoi studiati rezultatele (puteti si sa-l puneti sa dea bacul, dar e inutil).

    problemele din invatamantul romanesc SUNT DE SISTEM si pornesc, in mare parte, de sus. este si motivul pentru care sunt numiti ministri in invatamant - pentru ca se presupune ca politicile educationale pornesc de la ministere, in jos.
    doar ca, pentru eficienta acestora, este nevoie ca ministrii respectivi sa nu fie mai praf decat elevii. cu foarte putine exceptii, lucrul asta nu s-a intamplat in ultimii 22 de ani.
    • 0 (2 voturi)    
     vi se pare ca discutati la obiect ? (Miercuri, 5 septembrie 2012, 19:44)

     math [utilizator] i-a raspuns lui alike

     Imi spuneti sa inscriu copilul la un grup scolar ? Mai aveti si alte propuneri ?

     Daca aceste grupuri scolare isi gasesc clienti, bravo lor! Pot exista in continuare dar sa organizeze corect examenele. Dupa 4 ani in care nimeni nu va lua BAC-ul sa vedem cati musterii mai apar.

     Mult mai eficient ar fi un grup scolar care sa pregateasca elevii pentru anumite meserii, intr-un domeniu specific. Fara posibilitate de BAC fara posibilitate de universitate. Vrei BAC si Universitate, pui mana pe carte si castigi loc la un liceu bun. Problema este ca trebuie sa ai note bune la TOATE materiile inca din clasa a V-a (o mare porcarie, ce incurajeaza vechiul sistem de meditatii/spagi/atentii). Aceste note conteaza pentru admiterea la liceu.

     Pe scurt: sistemul de educatie este vai steaua lui si Abramburica va rastalmaci probabil orice progres facut sau initiat anterior.
     • +1 (1 vot)    
      pai vad ca-mi dati dreptate :D (Miercuri, 5 septembrie 2012, 21:00)

      alike [utilizator] i-a raspuns lui math

      "Problema este ca trebuie sa ai note bune la TOATE materiile inca din clasa a V-a (o mare porcarie"
      adica SISTEMUL este de vina. qed

      "sistemul", pentru cei care au pus mana pe carte vreodata, nu e o abstractiune, ci are niste componente cat se poate de concrete: legislatie, ministere guvernate de mentalitate de lemn si de interese politice, politici contradictorii si ineficiente, coruptie

      daca tot va considerati separat de talpa tarii, atunci ar trebui sa fiti in stare sa deosebiti un sfat de o observatie retorica. nu v-am "propus" sa va inscrieti copilul la un grup scolar, ci doar sa intelegeti ce inseamna acele grupuri scolare, tehnologice, licee chipurile teoretice etc. - in fine, cam 90-95% din institutiile de invatamant liceal care functioneaza anapoda in Romania.

      nimeni sa nu se mai inscrie la asemenea licee? - uitati, poate, ca invatamantul este "obligatoriu" pana in clasa a X-a inclusiv.
      si ca nu poti inghesui toti copiii capabili de studiu in 5% din unitati.
      si ca, daca ramai cu 95% destinati "unei meserii", vei avea generatii intregi de someri (sau de infractori), fiindca nu vor gasi de lucru

      reinfiintarea scolilor profesionale de catre d-l Funeriu a fost o directie buna.
      faptul ca nu a pus capat admiterilor pe baza notelor din gimnaziu si din liceu reprezinta o lipsa a aceluiasi ministru Funeriu. si denota, cred eu, nu doar incapacitate, ci si ipocrizie.

      politica finantarii per elev, intr-o tara in care invatamantul este subfinantat, iar liceele alearga dupa bani cu limba scoasa, este, iarasi, o mare porcarie (tot marca Funeriu).
      chiar daca un copil ajunge intr-un liceu "de top" (maxim 5 per judet), tot nu exista siguranta ca nu va studia in clase supra-aglomerate, uneori de peste 35 de elevi.
      in fine, poate ca da bacul - daca e un bac cu matematica, media sa va fi mult mai mica decat a absolventilor cu bac umanist, care ii vor putea lua locul la facultate. pt ca nivelul de dificultate a subiectelor nu e echilibrat si pt ca exista admiteri pe dosare
      • -1 (1 vot)    
       sunt prea multe subiecte (Miercuri, 5 septembrie 2012, 21:40)

       math [utilizator] i-a raspuns lui alike

       In plus porniti de la un sambure de adevar si exagerati.
       1. Cu tot sistemul ciudat, nu te impiedica nimeni sa inveti, sa intri la un liceu bun si sa iei BAC-ul. E valabil pentru orice copil nu numai pentru ne-talpa tarii ca sa citez o expresie nefericita.
       2. Finantarea per elev este OK in principiu. Ai renume, vin mai multi copii, primesti mai mult de la buget, poti dezvolta baza materiala, poti aduce profesori mai buni..... Ce este rau aici ? Vreti sa aiba acelasi buget si liceul cu 200 de elevi si cel cu 1800 de elevi ? Sau finantare comunista "dupa nevoi" ?
       3. Daca liceul decide sa aiba 35 de copii in clasa este si problema parintilor/elevilor care accepta. Legea spunea ca 1/3 din CA sunt parinti 1/3 de la consiliul local si 1/3 profesori.
       4. Principalii vinovati sunt clientii adica in special parintii care accepta toate aberatiile care se petrec zilnic in scoli. Profesori dezinteresati sau incompetenti, note acordate pe pile si atentii, teste si examene (inclusiv de grad) care sunt o formalitate, afaceri dubioase prin scoala, curte, sala de sport, elevi sub orice critica ce nu sunt lasati repetenti sau exmatriculati ca sa nu strice imaginea....
       5. Un sistem valabil trebuie sa porneasca de la evaluari corecte si apoi recompense pe masura atat pentru elevi cat si pentru profesori. Profesorii buni si dedicati trebuie sa poata castiga dublu fata de cei care pierd timpul la clasa, indiferent de varsta sau grade.
  • +4 (6 voturi)    
   normal (Miercuri, 5 septembrie 2012, 14:17)

   alike [utilizator] i-a raspuns lui Mowgli

   cand promovabilitatea reala ar trebui sa fie pe la 25%, atunci nu mai e vina copiilor "ca nu invata" sau a profesorilor "ca nu predau".
   e o problema de sistem.
   daca domnii / doamnele din minister (fostii si actualii) prefera sa culpabilizeze copiii "loaze", asta e incompetenta si reaua vointa a ministrilor.

   Abramburicai stim ce-i poate pielea - va face invatamantul praf, ca se pricepe.
   iar d-l Funeriu a avut la dispozitie 2 ani, pe care i-ar fi putut petrece mai cu folos decat a facut-o.
  • +3 (7 voturi)    
   Da (Miercuri, 5 septembrie 2012, 14:58)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Mowgli

   Exista un sistem cu o garmada de angajati fie ca sunt profesori, inspectori sau femeie de servici care nu sut platiti pentru altceva decit pentru a pregati participanti. Sa vii si sa spui azi ceva de genul: lasa ma ca avem noi grije sa treceti cit mai multi bacul, nu face altceva decit sa stimuleze lenea in intreg sistemul. Bani aruncati pe apa simbetei. Mai bine desfintati sitemul.
  • 0 (0 voturi)    
   Aici intram iar intr-o dilema (Miercuri, 5 septembrie 2012, 20:25)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Mowgli

   E adevarat ca regulile nu se schimba in timpul jocului. Multi dintre acesti copii - destul de maturi dealtfel, la varsta liceului - vor fi crezut poate ca nu pentru invatat au ajuns in liceu. Din vina cui nu au ajuns sa fie pregatiti, e prea tarziu pentru ei sa mai dezbatem acum. Trebuie, insa, sa ne intrebam: ce facem cu ei? Le dam posibilitatea sa obtina o diploma nerelevanta, sporind si mai tare confuzia? D-na Andronescu nu a explicat inca destul de clar care e continuarea planului pentru acesti copii, si la ce ii ajuta un bac duplicat al certificatului de calificare. Nici dansa nu a negat ca cei care au facut eforturi de a se mentine in top, in ciuda sistemului greoi, vor fi in continuare rasplatiti cu un rezultat bun la bacul national.
 • +14 (22 voturi)    
  Asa e, draga domn Funeriu (Miercuri, 5 septembrie 2012, 13:47)

  carmabox [utilizator]

  Va simt frustrarea, insa asa cum ati gandit dvs sistemul educational sa ne apropie de forma si continutul sau din state mult mai destepte ca noi, asa o gandeste USL-ul tocmai invers, pentru a perpetua masa de manevra ce va sustine regimul lor de mediocratie si furtangeala. Nu spunea deunazi un distins membru USL "Care-i problema? Facem ce vrem, ca doar avem majoritatea". Credeti ca unul scolit ca dvs prin cele mai pestigioase scoli din Vest, ar vota un USL? Imnul ministerului educatiei ar trebui sa vina de la Sarmalele Reci - Tara Te Vrea Prost....mare adevar.
  • +7 (9 voturi)    
   nici macar (Miercuri, 5 septembrie 2012, 14:49)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui carmabox

   unul scolit (dar cum trebuie, adica care a invatat si a si inteles ce a invatat) la noi, in Romania, nu ar vota usl....
 • -5 (11 voturi)    
  Dezamagitor Funeriu (Miercuri, 5 septembrie 2012, 14:00)

  CatalinBanu [anonim]

  1. In primul rand spune clar ca nu se poate intra la facultate cu acest bac.
  2. Daca e prevazut peste 3 ani sa intre acest bac cu ce ne ajuta ca cei care ar trebui (in viziunea legii) sa il dea nu au inca posibilitatea de pe acum.
  3. Invatamanul profesional a fost scos de noua viziune a comisiei prezidentiale a lui Basecu
  • +2 (4 voturi)    
   Tot BASESCU? (Miercuri, 5 septembrie 2012, 15:35)

   Nationalistul [utilizator] i-a raspuns lui CatalinBanu

   El e vinovat si pentru asta? Mai lasati-ma fratilor!
 • +1 (5 voturi)    
  Parca... (Miercuri, 5 septembrie 2012, 14:14)

  Gigi Kent [utilizator]

  ...domnul Funeriu era "un produs" al scolii franceze.

  http://www.gandul.info/international/bac-2011-cum-se-da-bacalaureatul-in-franta-vezi-ce-li-se-cere-elevilor-francezi-si-cati-dintre-ei-reusesc-sa-treaca-de-examen-8424531

  "Practic, bac-ul francez se diferenţiază din start în trei tipuri:

  - bacalaureatul general, cu seriile economic, literar şi ştiinţific, prin intermediul căruia elevii sunt dirijaţi către universităţi, şcoli superioare (Grandes Ecoles) şi şcoli postliceale. Este urmat de 53% dintre liceeni;

  - bacalaureatul tehnologic, al cărui scop îl reprezintă intrarea imediată a absolvenţilor în câmpul muncii. Cei care susţin acest tip de evaluare şi vor să-şi continue studiile urmează de regulă cursuri de tehnicieni superiori, în directă legătură cu pregătirea lor de bază. Bac-ul tehnologic are nu mai puţin de şapte serii, în funcţie de parcursul şcolarizării: de la bacalaureatul tehnologic industrial la bacalaureatul hotelier. 25% dintre absolvenţii de liceu sunt testaţi în acest fel;

  - bacalaureatul profesional, cu 80 de specializări şi modalităţi flexibile de evaluare în funcţie de traseul educaţional parcurs. 22% di
  • -1 (1 vot)    
   Corectie (Miercuri, 5 septembrie 2012, 18:41)

   carmabox [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Funeriu nu a spus niciodata ca respinge ideea. Declaratiile lui si forma in care au fost prezentate lasa loc de interpretari. Eu inteleg ca el protesteaza fata de momentul, stilul si scopul in care a fost gandita miscarea asta, nu de esenta miscarii: "Varianta corecta a bacalaureatului diferentiat este prevazuta de legea educatiei si urma sa intre in vigoare pentru elevii care incep clasa a IX-a".

   Adica el spune c-a gandit-o cum trebuie pana la capat, si legea educatiei include treaba asta.
 • -2 (8 voturi)    
  Funeriu nu e obiectiv (Miercuri, 5 septembrie 2012, 14:17)

  deceneus [utilizator]

  este o masura foarte buna si nici nu ma asteptam ca Funeriu sa fie obiectiv.

  Afirmatiile lui sunt ilogice: "Prin aceasta masura reusesc sa arunce in ridicol diploma de bacalaureat care de doi ani are valoare si care a devenit o mandrie",

  Faptul ca se va face diferenta intre BAC-ul national si cel profesional, si ca numai cel national va oferi dreptul de a urma o facultate, contrazice afirmatia domnului Funeriu.
 • +2 (10 voturi)    
  Gresit! (Miercuri, 5 septembrie 2012, 14:36)

  ravasilache [utilizator]

  Iata un exemplu bun despre cum culoarea politica te face sa vezi adversarii numai in negru.
  1. "Bacul profesional" nu poate fi folosit la admiterea in facultate, deci nu poate fi calificat drept ajutor pentru fabricile de diplome
  2. chiar daca are o dificultate mai scazuta decat bacul normal, asta nu inseamna ca nu trebuie sa inveti. Daca se va da corect, atunci va deveni un avantaj, pentru ca ii va incuraja si pe cei mai putin dotati de la natura sa incerce sa invete ceva
  3. Dl. Funeriu ar trebui sa stie ca si in Franta (si sunt convins ca stie) bacalaureatul se da diferentiat si ca unele variante de bac nu iti permit sa mergi mai departe la orice studii ai vrea. De ce un lucru bun in Franta ar fi rau la noi?
  • +6 (8 voturi)    
   simplu (Miercuri, 5 septembrie 2012, 15:02)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui ravasilache

   in franta nu erxista spiru haret si o abramburica care sa ii sustina...
   deja in romania, la scolile postliceale sanitare, de stat, se accepta si copii fara bacalaureatul luat, dar care au obligatia ca pe parcursul scolii sa ia bacul...
   simplu, nu?banii vorbeste...(anul scolar se plateste indiferent daca ai sau nu bac-ul, numai ca de doi ani nu prea mai erau cursanti)...
   • 0 (2 voturi)    
    Iar gresit (Miercuri, 5 septembrie 2012, 16:08)

    ravasilache [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

    Faptul ca in Franta nu exista Spiru Haret nu e o justificare impotriva sistemului cu bacul diferentiat pe mai multe niveluri. Nu sunt fanul d-nei Andronescu (nu stiu de ce, dar am senzatia ca tot ce face face pompieristic, fara a-si lua timpul sa analizeze suficient care sunt solutiile pe termen lung), dar constat ca toata lumea face presupunerea ca a luat aceasta decizie in sprijinul celor de la USH. Eu personal nu vad nicaieri dovezi in acest sens dar imi aduc aminte de un scandal de acum 3 - 4 ani cand d-na Andronescu a luat decizia de a nu recunoaste niste diplome emise de USH pentru ca acele linii de invatamant nu erau acreditate. Au urmat cateva saptamani de scandal, toata lumea a tras in ea din toate directiile (cam cum se intampla cu dl. Funeriu cand lua cate o decizie neplacuta) si pana la urma totul a ramas in coada de peste si USH si-a vazut de treaba.
    Nu cred ca o astfel de poveste a transformat-o brusc in fanul celor de la Haret.
    • 0 (0 voturi)    
     Despre aceasta diferenta... (Miercuri, 5 septembrie 2012, 20:50)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui ravasilache

     ...intre declaratii si realizari este vorba si acum.
     D-na Andronescu spune ca bacul profesional nu confera acces la invatamantul superior.
     Nu as paria pe asta din doua motive:
     - legile actuale vorbesc de bacalaureat fara nici o diferentiere. Schimbarea aceasta e susceptibila sa creeze o discrepanta intre noua lege si cadrul legislativ existent. Antecedente exista din belsug si ele lasa portite speculate de cei interesati.
     - inventivitatea celor care vor sa fenteze legea e plina de surprize, iar naivitatea celor care-si doresc o diploma frizeaza uneori inconstienta. Legile cu caracter de carpire incalcesc si mai mult jungla in care ne zbatem.
    • 0 (0 voturi)    
     Despre aceasta diferenta... (Miercuri, 5 septembrie 2012, 20:50)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui ravasilache

     ...intre declaratii si realizari este vorba si acum.
     D-na Andronescu spune ca bacul profesional nu confera acces la invatamantul superior.
     Nu as paria pe asta din doua motive:
     - legile actuale vorbesc de bacalaureat fara nici o diferentiere. Schimbarea aceasta e susceptibila sa creeze o discrepanta intre noua lege si cadrul legislativ existent. Antecedente exista din belsug si ele lasa portite speculate de cei interesati.
     - inventivitatea celor care vor sa fenteze legea e plina de surprize, iar naivitatea celor care-si doresc o diploma frizeaza uneori inconstienta. Legile cu caracter de carpire incalcesc si mai mult jungla in care ne zbatem.
  • 0 (0 voturi)    
   Dl. Funeriu... (Miercuri, 5 septembrie 2012, 20:42)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui ravasilache

   ...a diferentiat deja bacul in legea pe care a promovat-o, iar pentru absolventii de licee tehnologice care nu doresc continuarea studiilor a prevazut eliberarea certificatelor de calificare. Actuala lege urmareste interesul elevului in a opta pentru tipul de invatamant in functie de planurile sale de viitor. Modificarile nou propuse au, cum spunea un comentariu, un aer "pompieristic". Legile noastre cam sufera la capitolul armonizare.
 • +2 (6 voturi)    
  Total de neînțeles (Miercuri, 5 septembrie 2012, 15:20)

  Mai mult de un neuron [utilizator]

  Până acuma, cel puțin în România, bacalaureatul era poarta de admitere la facultate. Dacă n-ai intenții către studii superioare- poți să lași școala și la 16 ani și să te apuci de meserie. Bacalureatul profesional ar trebui înlocuit pur și simplu de o diplomă de calificare. Altfel, e o abrambureală...
 • -2 (2 voturi)    
  Nu oprește nimeni universitățile particulare (Miercuri, 5 septembrie 2012, 15:23)

  Mai mult de un neuron [utilizator]

  ...să facă pregătire cu elevii absolvenți pentru Bac. Adică meditații. Că de aia sunt particulare.
  PS:Dna Andronescu iubește Dimitrie Cantemir și urăște Spiru Haret...
 • -1 (3 voturi)    
  Funeriu isi apara puiul (Miercuri, 5 septembrie 2012, 16:21)

  miguelito [utilizator]

  si e normal. Dar eu am citeva obiectii legate de ceea ce a spus Funeriu: Mergind pe ideea lui, cei care nu iau bac-ul nu vor fi angajati de nimeni, pentru ca nimeni nu angajeaza fara o diploma cit de mica. Acest lucru duce la cresterea somajului, a asistatilor sociali (ponegriti de toata lumea) a costului cu forta de munca (daca n-am concurenta cer mai mult) si in final a infractionalitatii. Totusi, pentru ca nu toata lumea trebuie sa aiba o facultate, solutia este examen drastic la admiterea in universitati, inclusiv la cele particulare. Acolo se va face diferentiera.
  • -1 (1 vot)    
   Zau? (Miercuri, 5 septembrie 2012, 17:54)

   OzzyO [utilizator] i-a raspuns lui miguelito

   Da' de ce nu duce la invatat, tocmai ca sa iei bacul si sa nu ajungi somer?
   • 0 (0 voturi)    
    Dupa cum te exprimi (Miercuri, 5 septembrie 2012, 21:05)

    miguelito [utilizator] i-a raspuns lui OzzyO

    tu l-ai luat cu 10 pe linie.
    Ma tem ca n-ai inteles care sint consecintele viziunii lui Funeriu, consecinte pe care le-am exprimat mai sus. Daca tu consideri ca acei oameni n-au dreptul sa munceasca legal (plata taxeleor si a impozitelor) si sa aiba sansa lor, iti doresc sa traiesti intr-o tara unde infractionalitatea sa fie de cel putin 70%. Pentru citeva luni am trait intr-o astfel de tara si crede-ma ca atunci cind m-am dat jos din avion pe Otopeni am fost cel mai fericit om din Romania, in acea zi.
    • 0 (0 voturi)    
     OUG (Joi, 6 septembrie 2012, 8:17)

     feisbuk [utilizator] i-a raspuns lui miguelito

     Se numeste Ordonanta de Urgenta, isi produce efectele imediat. Se modifica un articol din Codul Muncii si se accepta atestatul profesional sau certificatul de absolvire 12 clase (sau cum se numeste), CA SUFICIENT, pentru a te angaja pe orice meserie.

     Care vrea invatamant superior sau functii, sa ia intai BAC-ul.

     Nu trebuiie abramburita o tara intreaga cu povestile tinerilor someri.

     in plus, mie ca patron privat, mi se rupe de hartiile pe care le da Ambramburica sau diplomele unor universtatide genul SH. Daca sunt foarte curios, cer si foaia matricola candidatului.

     Pentru retarzii uselisti, daca au o hartie in plus in mana nu inseamna ca vor fi si angajati. Asta doar daca nu apare iar Tariceanu PM si face o infuzie de functionari.
     • 0 (0 voturi)    
      Iar incepem cu OUG? (Joi, 6 septembrie 2012, 8:47)

      miguelito [utilizator] i-a raspuns lui feisbuk

      Mu e mai simplu sa facem legea asa cum trebuie? Prin OUG modificam sensul initial al legii pina nu mai intelege nimeni nimic. Cit despre faptul ca nu te intereseaza de hirtii, e problema ta. Eu daca vad ca e sculer-matriter intr-o hirtie ma intereseaza sa stie sa fie sculer-matriter nu IT-ist. Despre universitati avem aceeasi parere dar nu ti-ai dat seama.
 • +1 (1 vot)    
  articolul 77 (Miercuri, 5 septembrie 2012, 17:36)

  Paul_ [utilizator]

  Poate domnul Funeriu sa ne explice cate tipuri de bacalaureat exista in LEN votata in 2011?

  PS: este vorba de articolul 77

  http://www.edu.ro/index.php?module=uploads&func=download&fileId=12614
 • 0 (0 voturi)    
  Din nou... (Miercuri, 5 septembrie 2012, 20:55)

  Mihail_AD [utilizator]

  ...intepeniti in forme fara continut.
  E greu de vazut - iar d-na Andronescu nu a explicat suficient - cu ce ii face mai buni pe tineri aceasta lege. Vor fi ei mai bine pregatiti daca pe diploma nou obtinuta e trecut un cuvant pompos - bacalaureat - pe care unii din ei nici nu-l stiu desparti in silabe? Se bate moneda pe invatamantul orientat spre elev/student. Creatorii noii legi par sa se orienteze mai degraba spre statistici care sa le fie favorabile, sau spre tinte greu de divulgat.
 • 0 (0 voturi)    
  Bacul sesond hand (Joi, 6 septembrie 2012, 8:11)

  feisbuk [utilizator]

  Este evident ca aceasta poveste urmareste doi iepuri: voturile prostovanilor de 18-19 ani (se stiu ei care), ai parintilor acestora si, cel ma grav, accesul acestora din pix la Universitatile Parti, fiindca asta este marea problema. Ce mai mananca oamenii?

  In plsu, am auzit-o pe Abramburica cu niste explicatii halucinante. Bacul asta "profi" va produce tineri cu certificate de antreprenori, adica "meseriasi la cheie" si viitoarea clasa medie :). Daca tanti Abra isi inchipuie ca un tanar mai aproape de analfabetism decat de adevarata tinta reprezinta viitorii antreprenori, pot spune ca Basescu a avut mare dreptate ca avem nevoie de chelneri si de tinichigii. Corect, de chelneri, nu de chelneri sefi.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by