"E o masura total gresita, un fel de 'bac cu buletinul'" propunerea Ministerului Educatiei de a introduce Bacalaureatul profesional, a declarat Daniel Funeriu, consilier prezidential si fost ministru al Educatiei. "Bacalaureatul trebuie sa fie trecut de cei care invata. Actualul Guvern vrea sa dea bacalaureatul si celor care nu il merita. I-a intrebat cineva pe cei peste 100 000 de elevi care au luat bacul daca li se pare normal asa ceva?", sustine Daniel Funeriu.

Daniel FuneriuFoto: Agerpres

Marti dimineata, Comisia de invatamant din Senat a adoptat proiectul de lege privind introducerea Bacalaureatului profesional, care poate fi sustinut de toti elevii si care nu le da acestora posibilitatea de a se inscrie la Facultate. Raportul adoptat miercuri de comisie ar putea fi inclus pe ordinea de zi a Senatului de lunea viitoare.

In replica, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a declarat ca "e o masura total gresita, un fel de 'bac cu buletinul'. Bacalaureatul trebuie sa fie trecut de cei care invata. Actualul Guvern vrea sa dea bacalaureatul si celor care nu il merita. I-a intrebat cineva pe cei peste 100 000 de elevi care au luat bacul daca li se pare normal asa ceva? Cred ca este pentru a lua voturile celor picati la bac. Oamenii acestia chiar nu inteleg nimic. Sper ca plenul Senatului sa nu voteze asa ceva".

"Prin aceasta masura reusesc sa arunce in ridicol diploma de bacalaureat care de doi ani are valoare si care a devenit o mandrie", este de parere consilierul prezidential.

Potrivit acestuia, "dupa ce trei ani am pastrat stabilitatea, si nu am schimbat de la an la an bacalaureatul, iar vine fiecare ministru cu experimente care dau instabilitate. Varianta corecta a bacalaureatului diferentiat este prevazuta de legea educatiei si urma sa intre in vigoare pentru elevii care incep clasa a IX-a".

Introducerea acestui tip de Bacalaureat profesional "este si rezultatul presiunii fabricilor de diplome care in urma unui bacalaureat serios nu mai au clienti", sustine Daniel Funeriu.

Fostul ministru al Educatiei este de parere ca "aceasta masura va distruge invatamantul profesional pe care eu l-am reintrodus. Elevii de la liceele teoretice au 80% succes la bac, ceea ce e normal. Cei de la tehnologic au 20% promovare pentru ca multi dintre acesti elevi sunt trimisi la liceu in loc sa fie indreptati catre invatamantul profesional. Aceasta forma de 'bac cu buletinul' va trimite din nou zeci de mii de copii pe o cale care nu e a lor".

Citeste si: