Romani CRISS si Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea AntiSemitismului in Romania au depus miercuri plangere penala impotriva senatorului Dan Sova, pentru afirmatiile acestuia cu privire la Holocaust. In plangerea penala, depusa la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se sustine ca a fost incalcat articolul 6 din OUG 31/2002 privind interzicerea negarii Holocaustului, care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Potrivit unui comunicat al Romani CRISS si MCA Romania, citat de Agerpres, in data de 5 martie, senatorul Sova a facut urmatoarele afirmatii: "pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta se datoreaza lui Antonescu"; "la Pogromul din Iasi au murit 24 de evrei"; "armata germana este responsabila pentru evenimentele din Iasi", in cadrul emisiunii TV 'Oameni si oameni', pe postul The Money Channel.

"Dl. Dan Sova a ignorat faptele istorice si concluziile Comisiei Internationale pentru cercetarea Holocaustului Evreilor din Romania cu privire la faptul ca, in perioada respectiva, au fost ucisi sau au murit din cauza regimului de exterminare din Transnistria intre 280.000-380.000 de evrei romani si ucraineni. Au fost exterminati 155.000 de evrei cetateni romani si circa 115.000 evrei localnici, cetateni ucraineni din Transnistria. Astfel numarul evreilor exterminati sub guvernarea Antonescu totalizeaza 270.000 de suflete. In Romania, victime ale Holocaustului, ca urmare a deportarii in Transnistria in perioada 1942-1944, au fost si 36.000 de romi, dintre care in jur de 6.000 de copii", se afirma in comunicat.

Romani CRISS si MCA Romania considera ca "afirmatiile negationiste ale senatorului Sova au fost explicite, iar scuzele publice trebuie sa reflecte regretul si asumarea greselii fata de cele afirmate public, nu regretul ca ar fi putut fi interpretat sau inteles gresit".

Pe blogul personal, senatorul Sova a declarat: "regret daca afirmatiile mele de la postul The Money Channel au fost gresit intelese" si "regret profund daca declaratiile mele de la postul amintit de televiziune au fost interpretate in sensul in care as fi negat, fie si o secunda, suferintele poporului evreu si vinovatiile autoritatilor romane de atunci".

Presedintele PSD Victor Ponta a anuntat miercuri ca senatorul Dan Sova nu mai este deocamdata purtator de cuvant al partidului si este trimis in perioada urmatoare la Washington, pentru a se documenta in problema Holocaustului.

"Datele istorice arata ca la Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca de soldatii din armata germana (...) Nu au participat soldati romani. Este un lucru lamurit istoric", a declarat senatorul si purtatorul de cuvant PSD, Dan Sova, intr-o emisiune TV.

Fata de declaratiile lui Dan Sova si-a exprimat "profundul dezacord" si "indignarea" Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania. Institutul l-a acuzat pe Sova ca neaga Holocaustul si ca declaratiile sale incalca legea.

Citeste si: Profesorul Michael Shafir despre declaratiile lui Dan Sova referitoare la Holocaustul evreilor din Romania: "PSD are datoria sa se distanteze explicit de spusele domnului Sova. Nu ajunge sa fie demis"