​INTERVIU (II) Daniel Funeriu: Eu sunt alergic la anumite cuvinte, gen reforma, strategie, implementare

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 14 septembrie 2011, 17:22 Actualitate | Esenţial


Daniel Funeriu
Foto: Hotnews
Noutatile din acest an scolar pregatesc terenul pentru un nou curriculum la clasele de inceput de ciclu, in anul 2012-2013. Pe langa continuturi insa, scoala trebuie sa reaseze sistemul valoric din Romania  - "total pervertit in ultimii 20 de ani" - pe principii ferme si juste, iar Bacalaureatul a fost un prim pas in acest sens, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, ministrul a vorbit despre modul in care poate finanta statul universitatile publice si private, despre criteriul "angajabilitatii" in clasificarea universitatilor, dar si despre proiectul celui mai mare laser din lume - ELI-NP de la Magurele.

Rep: Cum se va realiza finantarea universitatilor dupa publicarea clasificarii universitatilor?  
Daniel Funeriu: La nivel de finantare sunt doua tipuri de efecte: efecte imediate, incepand din 1 octombrie, reprezentate de alocarea unui plus de locuri de master si doctorat pentru universitatile de cercetare avansata. Alocarea acestor locuri duce la resurse suplimentare pentru master si doctorat catre universitatile capabile sa desfasoare astfel de proiecte. Nu cred ca dvs ca platitor de taxe vreti sa va irositi banii in finantarea unor doctorate in universitati care nu pot sa duca la bun sfarsit cercetarile pe care dvs ca platitor de taxe le-ati finantat.
In schimb, exista o a doua consecinta a acestei clasificari care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012, in noul an fiscal. Excelenta trebuie finantata acolo unde ea se afla, de orice tip. O universitate de educatie, de exemplu, care are o misiune diferita de o universitate de cercetare avansata si educatie, poate avea un rol foarte important in tot ceea ce inseamna incluziune sociala. Vom premia in cadrul acestor universitati dimensiunea de incluziune sociala, dimensiunea de insertie pe piata muncii la nivel local, dimensiunea de adecvare a ofertei pe programe de licenta pentru tot ceea ce inseamna forta de munca necesara la nivel local.

Le vom premia prin locuri mai multe la licenta, prin granturi de dezvoltare institutionala. Daca la o universitate dintr-un anumit oras rectorul, prorectorii se consulta cu marii angajatori, se intalnesc cu autoritatile publice locale, isi fac un plan de previziune pe cinci ani, (ce se va intampla pe piata muncii acolo, ce investitii vin, ce necesitati sunt) programele lor vor fi sprijinite. Din contra, daca in plan local industria A scade, iar industria B creste si daca universitatea continua sa investiseasca in formarea de absolventi pentru industria A, acest lucru nu va fi premiat.

Statul poate finanta universitatile private din finantarea suplimentara pe baza de competitie

Rep: Statul va finanta si universitatile private?   
Daniel Funeriu: Statul poate, conform noii legi, finanta universitatile private. In acest moment, statul nu finanteaza universitatile private. Statul poate finanta universitatile private din finantarea suplimentara pe baza de competitie. Eu imi doresc foarte mult ca in mediul universitatilor private sa avem cateva exemple de succes, de buna calitate, de bune practici, pentru ca aceasta lege da invatamantului privat o posibilitate de dezvoltare care nu a fost niciodata conferita in trecut. Ii ofera un cadru clar si un cadru concurential.

Reforma in invatamantul superior inseamna alocarea resurselor si obtinerea puterii in universitati de catre oameni de calitate

Rep: Ordinul de ministru pentru alocarea locurilor la doctorat prevede ca acestea se vor aloca in anul universitar 2011-2012 preferential celor care indeplinesc criteriile de abilitare, dupa care celor care indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru granturi si parteneriate si apoi celor care sunt profesori conducatori de doctorat si nu indeplinesc aceste standarde. O parte dintre conducatorii de universitati acuza faptul ca nu au avut timpul fizic sa ceara CV-urile tuturor conducatorilor de doctorat pentru a verifica daca indeplinesc criteriile de eligibilitate
Daniel Funeriu: Acest lucru nu este o scuza. O universitate trebuie sa stie in orice moment cine din acea universitate indeplineste criteriile de abilitare, cine din acea universitate este eligibil pentru granturi. Daca nu stie, inseamna ca are grave probleme de functionalitate.

Reforma in invatamantul superior inseamna un lucru extrem de simplu: alocarea resurselor si obtinerea puterii in universitati de catre oameni de calitate. Punct. Restul nu este decat un cadru institutional. Dar aceasta este cheia succesului in invatamantul superior: oamenii buni stiu cum sa utilizeze resursele, oamenii buni stiu cum sa foloseasca puterea. De aceea tot ce face acest minister este sa creeze conditiile pentru ca oamenii buni sa aiba parte de resurse si sa fie in pozitie de conducere in universitati. Asta este esenta schimbarii in sistemul de invatamant superior.

Daca universitatile nu inteleg sa faca acest lucru, daca universitatile nu inteleg sa isi aleaga in structuri de conducere oameni impecabili si respectabili din punct de vedere academic ele sunt primele care vor suferi. Aceasta competitie globala este nemiloasa.

Rep: La Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii Bucuresti, pe site a fost publicata metodologia de admitere la doctorat. Aceasta este construita, printre altele, in baza legii 84/1995 care a fost abrogata de Legea Educatiei Nationale, potrivit documentelor prezente pe site-ul universitatii marti, 13 septembrie (N.red: documentele care faceau referire la legea 84/1995 au fost scoase de pe site miercuri, 14 septembrie). Cine realizeaza verificarea universitatilor si ce risca cele care nu se supun unui ordin de ministru?
Daniel Funeriu: Nu poate fi vorba de asa ceva. Nicio metodologie acum nu poate fi facuta pe baza legii 84/1995. Exclus ca o universitate sa isi fundamenteze o politica pe baza unei legi abrogate.

Rep: Ce se intampla in cazul in care o universitate nu respecta ordinul de ministru?
Daniel Funeriu: Va trage toate consecintele de rigoare. Nu pot sa imi imaginez ca o universitate nu respecta reglementarile in vigoare, ar fi un lucru foarte grav. Rolul Ministerului este de reglementare si control. Avand in sistem toate instrumentele de reglementare si control bine puse la punct, activitatea de control a ministerului prevazuta de lege se va desfasura in parametrii de care Romania are nevoie.

Cel mai pervertit sistem din Romania este sistemul axiologic

Rep: Noul curriculum cand va fi implementat?
Daniel Funeriu: Primele modificari curriculare vor fi in anul scolar 2012-2013. Ar fi o mare eroare pentru toata societatea romaneasca sa ducem discutia intr-o zona a reformelor pe hartie. Nimic nu este mai usor decat sa propui documente: un curriculum, un cadru de referinta. Nu elaborarea documentelor este neaparat o problema. Ceea ce este extrem de important este timingul documentelor. Scoala trebuie sa ofere, pe langa continuturi, care sunt materializate in curriculum, si un set de valori. De exemplu perseverenta, onestitatea, consecventa. Sunt valori pe care copiii le invata la orice materie, indiferent daca invatam derivatele in a X-a sau in a XII-a, indiferent daca invatam integralele in a XI-a sau a XII-a, indiferent daca facem inainte biologia parameciului sau genetica moleculara, atitudinile, valorile, comportamentele se deprind la fiecare materie, evident intr-o anumita relatie cu continuturile.

Discutia despre continuturi este o discutie importanta, insa noi continuturi intr-un nou concept pot sa fie puse in practica doar in conjunctie cu doua alte elemente: capacitatea profesorului de a transmite acel curriculum si evaluarile care sa fie in acord cu acel curriculum; importanta este si capacitatea cadrelor didactice de a derula acele evaluari. Ceea ce vedeti ca se intampla in acest an este exact pregatirea terenului pentru punerea in practica a unui nou curriculum la clasele de inceput de ciclu in anul 2012-2013. Este relativ usor sa dai un document pe care scrie frumos cadru de referinta, pe care scrie curriculum, sa printezi manuale noi. Insa este mult mai important ca in momentul in care vii cu astfel de documente sa ai tot sistemul pregatit sa le puna in aplicare. Altfel iarasi facem o reforma pe hartie.

Este vorba de o schimbare rationala, care poate sa fie asimilata de copii, de cadre didactice, o schimbare care sa fie in acelasi timp solida. Eu sunt alergic la anumite cuvinte, gen reforma, strategie, implementare. Reforma in invatamantul superior tine de un lucru foarte simplu: putere si resurse pentru oameni de calitate. Cel mai pervertit sistem din Romania este sistemul axiologic. Sistemul de valori din Romania a fost total pervertit in ultimii 20 de ani. Reasezarea sa pe baza unor principii ferme si juste (ati vazut la Bacalaureat un prim pas in acest sens) este poate cel mai important lucru pe care educatia poate sa il duca la bun sfarsit.  

Rep: Care este feed-backul pe care l-ati primit de la profesori, referitor la Bacalaureat?
Daniel Funeriu: Solidaritate totala. Am primit un mail acum cateva zile care m-a impresionat. O doamna profesoara imi spunea ca a refuzat sa mai participe in ultimii 10-15 ani la Bacalaureat pentru ca nu voia sa fie partasa la o frauda si m-a intrebat simplu: ceilalti ministri n-au stiut? Daca n-au stiut, erau singurii din tara care nu stiau. Dar daca au stiut, de ce nu au facut nimic? Va spun eu de ce: bani, nu neaparat pentru ei, ci bani care se vehiculau in acest proces si liniste politica.

Rep: Pe care dumneavoastra nu o aveti acum?  
Daniel Funeriu: Nu pot sa spun acest lucru. Inclusiv din Parlament... clar din cadrul Coalitiei de guvernare sprijinul a fost total, dincolo de tot ce a aparut in presa. Si nu doar. Foarte multi senatori si deputati ai Opozitiei, pe langa telefoane, au avut chiar exprimari publice referitor la acest subiect.
 
Rep: Revenind la universitati, cum se coreleaza educatia cu piata muncii? Ati introdus "angajabilitatea" drept criteriu de evaluare pentru ARACIS, dar care sunt instrumentele prin care se masoara angajabilitatea?
Daniel Funeriu: Sunt instrumente teoretic simple, dar care nu au fost niciodata puse in practica. Nimeni nu avea interesul pana acum pentru o radiografie clara a sistemului. Pentru ca intr-un sistem neclar abuzurile sunt posibile si permise. Intr-un sistem neclar poti sa iti atragi prietenia sau simpatia unor parlamentari sau unor primari sau altor oameni politici daca unei universitati, pe un anumit program de studiu, ii dai mai multe locuri la master sau la doctorat. Pentru ca in trecut aceste locuri erau date din stiloul ministrului. Acum, in momentul in care ai repere clare, acest lucru nu mai este posibil. Procentajul de angajare in specialitate a studentilor la finalizarea studiilor este unul dintre acesti parametri.

Sa va dau cateva exemple de posibili parametri de cuantificare a angajabilitatii.
1. Timpul mediu petrecut de un absolvent inainte de a-si gasi primul job.
2. Salariul mediu la angajare.
3. Procentajul de absolventi ai unui anumit program de studii, ai unei anumite discipline, care lucreaza in acel domeniu la 5 ani de la terminarea studiilor.

Sunt acestea cateva repere. Evident ca o universitate care are timp mediu de angajare pentru un absolvent 2 luni, fata de alta universitate care are timp mediu de angajare 6 luni, va avea o concurenta mai mare pe locurile pe care le scoate la concurs. Sigur lupta se va da pentru universitatea al carei absolvent va avea un salariu la angajare mai mare. Sigur ca va fi o lupta pentru o specializare care este perena, care a fost bine intuita in timp.

Este insa si mai important ca universitatile sa prevada care va fi piata muncii. Asta inseamna o politica dinamica si responsabila, sa iti pui intrebarea ce se va cere pe piata muncii peste 5-10 ani. Iar in functie de acest lucru sa dai raspunsuri; de exemplu, poti sa cultivi ca o competenta transversala a studentilor capacitatea de a reactiona la schimbare. O universitate dinamica iti cultiva inclusiv aceasta capacitate de a reactiona la schimbare, de a o prevedea, de a lua decizii. Asta este tipul de atitudini pe care scoala trebuie sa il dea, dincolo de continuturi. Continuturile sunt cel mai usor de transmis, atitudinile si comportamentele sunt cel mai greu de cladit. Asta este ceea ce universitatile si scoala trebuie sa urmareasca permanent.

Revenind la "angajabilitate", conform Legii Educatiei Nationale exista obligativitatea universitatilor de a mentine o baza de data cu absolventii, iar in momentul in care, in timp, aceasta baza de date va fi constituita, vom avea o imagine foarte clara a modului in care fiecare universitate este adecvata la piata muncii. Daca am avea aceste date acum pentru trecut ar fi un lucru extraordinar.

Rep: Ce s-a intamplat cu Registrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior din Romania? Site-ul a fost lansat in ianuarie 2011, au introdus universitatile baze de date cu absolventii?
Daniel Funeriu: Este pe parcurs de updatare. Este un proces de lunga durata si este un proces continuu, care este in responsabilitatea Autoritatii Nationale pentru Calificari.          

Rep: Cum va intelegeti cu noul ministru al Muncii, Sebastian Lazaroiu?
Daniel Funeriu: Intotdeauna am avut o relatie foarte buna cu dl Lazaroiu si de cand este in Guvern cu atat mai mult conlucram excelent.

Rep: Incepe anul universitar, ce se intampla cu rectorii parlamentari?
Daniel Funeriu: Asteptam pronuntarea instantei.

Rep: Cand se va realiza metodologia de constituire a noilor consilii de administratie si metodologia de selectare prin concurs a directorilor de scoli?
Daniel Funeriu: Toate metodologiile trebuie furnizate pana la implinirea a opt luni de la intrarea in vigore a Legii Educatiei Nationale. Acest termen expira in 10 octombrie, suntem in grafic, nu am nicio emotie: vom da aceste metodologii la termen.

Rep: Ce se mai intampla cu proiectul ELI, laserul de la Magurele? In iunie, guvernul a aprobat un memorandum prin care cerea identificarea de surse de finantare si realocarea de bani europeni de la alte programe europene catre acest proiect.
Daniel Funeriu: Suntem in perioada de pregatire a proiectului, au avut loc mai multe discutii la Bruxelles cu reprezentantii Comisiei pentru optimizarea dosarului astfel incat el sa fie intr-o versiune cat mai aproape de aprobare. Suntem in procedura de identificare si alocare a acestor surse de finantare. In mod evident, decizia de concentrare a deciziei in ce priveste fondurile europene, ma refer aici la nominalizarea pentru ministerul fondurilor europene sau cum se va numi el, este o decizie de a facilita toate aceste demersuri si nu pot decat sa salut si sa ma bucur de aceste lucruri.  

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6391 vizualizari

 • -11 (17 voturi)    
  angajabilitate (Miercuri, 14 septembrie 2011, 17:36)

  Mazeta [utilizator]

  Pai mai bine sa ne zica dl Funeriu "care va fi piata muncii" peste 5-10 ani. Se mai cauta tinichigiii si ospatari?
  • +10 (12 voturi)    
   la asa intrebare asa raspuns (Miercuri, 14 septembrie 2011, 18:31)

   immm [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   ospatarii vor disparea o data cu omenirea iar tinichigiii o data teleportarea ! deci da, se vor cauta.
  • +10 (10 voturi)    
   re:angajabilitate (Miercuri, 14 septembrie 2011, 19:24)

   coldnews [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Este vorba de universitati. E drept ca in acest moment, la noi in tara, inclusiv tinichigii si ospatarii au terminat un Spiru sau ceva de genul asta dar asta este alta discutie
 • +2 (8 voturi)    
  Lipsa de disciplina - horribile dictu (Miercuri, 14 septembrie 2011, 17:39)

  Grammaticus [anonim]

  din scoli este una din cele mai importante cauze ale caderii definitive in canalizare a scolii romanesti. Se distruge viitorul romanilor prin ORBIREA de care atitia si atitia ministrii au dat dovada. Nu se poate veni la scoala cu fundul gol - la propriu! - tinerii nu gasesc decit INCURAJARE LA IRESPONSABILITATE. Ce va fi cu ei in 10, 20 de ani? Vor f RATATI si fara dinti in gura, toti acestia care au sorbit otrava nemuncii de la "elitele" de musama si stamba - de la "vedete" la politruci.

  D-zeu sa-i ierte, daca va dori, pe toti nenorocitii de cirnatari din politica CARE AU DISTRUS generatii de oameni.
 • +17 (25 voturi)    
  toata stima! (Miercuri, 14 septembrie 2011, 17:45)

  James Bond [utilizator]

  As putea spune ca cel putin 2 ministri ai cabinetului Boc sunt de nota 10: Anca Boagiu si Daniel Funeriu.

  Domnule ministru, aveti toata stima mea!
  Chiar ar fi o pierdere sa vina la guvernare altcineva, dupa eforturile pe care le-ati facut...
  • +12 (16 voturi)    
   subscriu (Miercuri, 14 septembrie 2011, 18:25)

   nico [anonim] i-a raspuns lui James Bond

   subscriu complet in ce priveste Funeriu. N-am putea gasi si in alte domenii ceva Funeriu2,3,4,..
   • +3 (3 voturi)    
    Ba da! (Joi, 15 septembrie 2011, 10:43)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui nico

    In guvernul uslas vor fi marga3,14; ambramburica-haret, steluta-adomnitei...
    Sa vezi ce de carte vor face astia?
    Sa vezii atunci tinichigii si ospatari!
    Doamne, nu ii ierta!
    Au nenorocit o tara intreaga!
    Sunt atat de multi prosti incat nota dominanta a Romaniei o reprezinta astia.
    Restul sunt doar exceptii, carora trebuie sa le dam la cap!
    • -1 (1 vot)    
     ??? (Joi, 15 septembrie 2011, 12:29)

     catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

     Abramburica de care spui a incercat sa anuleze toate diplomele de la S Haret la care faci referire,.. dar deh... e bine sa vb cand putine ai a spune.. e mai bun un natang care nu stie limba romana
     • +1 (1 vot)    
      Serios?! (Joi, 15 septembrie 2011, 13:29)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

      Voia sa ramana fara diplome ditamai pesedeul?
      Sa moara goagal?
      D'aia barbata/su' era cu constructiile pe la spiru?
      Sa fim seriosi!
      Si obiectivi!
      Mai cauta si, repet, fii obiectiv!
  • +10 (14 voturi)    
   asa este... (Miercuri, 14 septembrie 2011, 18:46)

   mary [anonim] i-a raspuns lui James Bond

   Numai sa mai fie dl. Funeriu Ministru al Educatiei in perioada 2012-2013 ca multe lucruri a miscat si le-a pus la locul lor dl. Funeriu.

   Am fost si m-am interesat de doctorat - aveau o alta mimica domnisoarele care raspundeau de inscrierile la doctorat.

   Ma astept sa fie mai multi picati la examenul de doctorat. Acolo unde ma intereseaza pe mine sunt 25 de locuri si 37 de inscrisi. O sa vad la sfarsit daca se ocupa toate locurile...

   Vad ca se poate face ordine si curatenie in institutiile de invatamant superior! Bravo!

   Si cate vociferari au fost legate de asumarea raspunderii guvernamentale pe pachetul de lege legat de invatamant.

   Multa bafta mai departe domnului Funeriu!
   • +2 (2 voturi)    
    mai oameni buni... (Miercuri, 14 septembrie 2011, 19:53)

    curca [anonim] i-a raspuns lui mary

    stiti ca se platesc notele la facultatile de stat pe fata la licente, etc??? toti pacalicii au diplome acum...dar toti inchidem ochii, fiecare se descurca cum poate nu????
   • +2 (2 voturi)    
    subscriu (Joi, 15 septembrie 2011, 8:20)

    Ana [anonim] i-a raspuns lui mary

    si eu ma duc saptamana viitoare sa ma inscriu. Probabil si la mine va fi concurenta, dar, nu stiu de ce, tot ma tem de aranjari...
    Mi-as dori un examen dur, cat mai dur si cat mai public!
  • -7 (9 voturi)    
   Funeriu si alergia lui la .... (Miercuri, 14 septembrie 2011, 21:53)

   giulesteanu [anonim] i-a raspuns lui James Bond

   catre popas
   Omule, mai bine poposeai pe cel mai vechi sistem de stat : '' statul in c...''
   Si acum, ce dracu ai vazut in timpul popasului cand analizai mata ce baiat bun e funeriu si ce contributie a avut acest mongoloid are la ridicarea calitatii invatamantului romanesc ?
   Baga mata stima pe care vrei sa o adresezi acestui ministru care isi ascunde diplomele, in sezutul personal, atunci cand faci matale un popas conform numelui !
   • +5 (9 voturi)    
    Pardon! (Miercuri, 14 septembrie 2011, 23:14)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui giulesteanu

    Mongoloid este tontul!
    Iar tontul nu se ridica nici la genunchiul lui Funeriu!
    Aprecierile tale, au darul a face greata si unui mancator de kiwi!
    Cat despre calitatile pre-Funeriu e de ajuns sa aduc aminte doar: abramburica, ametitul de marga, corijentul la numarat de stele adomnitei...
    Scuza/ma, dar daca esti pe alaturi cu drumul, se cheama ca faci... trotuarul!
 • +12 (16 voturi)    
  apreciere (Miercuri, 14 septembrie 2011, 18:08)

  Clujeanul [anonim]

  Acest om, Funeriu, m-a enervat mult la inceput, parea un om cazut din cer, care nu intelegea ce se intampla in Romania. Si chiar asa era. Dar tocmai acest lucru l-a facut sa fie drastic la aceste examene si evaluari ale universitatilor. Nu apreciez aproape deloc guvernul Boc, dar ce a facut Funeriu in ultimele 6 luni e ceva deosebit si bun si ma inclin.
 • -5 (9 voturi)    
  alergie la "strategie"... (Miercuri, 14 septembrie 2011, 18:53)

  costica [anonim]

  Leac mioritic: inlocuiti metoda consacrata in lumea moderna a managementului la orice nivel si in orice domeniu a elaborarii de strategii cu metoda clasica mioritica numita "dupa ureche" .....
  Ce-o sa iasa in domeniul educatiei luand in considerare alergia Ministrului EN la strategii, nu e greu de prevazut.....
  SUCCESURI !!!!!!!!!!!!!
 • -4 (6 voturi)    
  Câta orbire... (Miercuri, 14 septembrie 2011, 18:55)

  Horizon Jim [anonim]

  Totul este politizat.
  Ministerul nu ofera conditii pentru a face performanta.
  In schimb sunt puse tot felul de restrictii.
  Ultima se refera la impunerea unui plafon pentru investitii in aparatura de laborator, din fonduri proprii. Cum sa faci cercetare fara echipamente? Iar din fonduri proprii nu cumperi tzuica, ci aparatura moderna. Aceasta directiva vine de la Min. Finantelor si loveste in cei care muncesc si isi vad de treaba.
  Mi-e foarte greu sa o spun, insa aici nu cred ca avem nicio sansa. Singuratatea este cumplita, am lucrat in cercetare 'afara', insa m-am intors in tara. Acum incerc sa plec iar. Aici masurile luate au lovit in profesionisti, deoarece mafiotii s-au 'ascuns' in 'gasca' si nu s-a intamplat nimic cu ei.
  Doctoratele sunt o rusine iar noi cei care am muncit 'pe bune' suntem de rasul idiotilor.
  Chiar daca se schimba guverne, raman metehne. Tot in noi vor lovi.
  • -3 (5 voturi)    
   Degeaba le explici (Miercuri, 14 septembrie 2011, 23:50)

   Doc [anonim] i-a raspuns lui Horizon Jim

   fanilor...

   Vad ca unii comentatori pe aici au inceput deja sa ii ridice statui. E dizgratios...

   Sunt curios cati din cei care cometeaza pe aici si il lauda cu atat de multa iscusinta pe Funeriu cunosc care sunt problemele in sistemul de educatie romanesc.
   • +1 (1 vot)    
    Sunt un pic mai tanar (Joi, 15 septembrie 2011, 13:10)

    daniel [anonim] i-a raspuns lui Doc

    ati putea sa imi spuneti si mie care sunt problemele sistemului de invatamant romanesc,in opinia mea, ministrul tocmai pe acestea incearca sa le rezolve.

    astept un raspuns academic "cu subiect si predicat"
 • +8 (10 voturi)    
  Partea nasoala e ca PDL (Miercuri, 14 septembrie 2011, 19:07)

  Sile231 [anonim]

  Nu are la dispozitie decit un singur Funeriu. Ar mai fi d-na Boagiu dar cu restul stam prost.Si mai avem si un numar gonflat de ministere.Greu la deal cu boii mici. O zi buna !
 • -2 (4 voturi)    
  salarizare??? (Miercuri, 14 septembrie 2011, 20:48)

  clau [anonim]

  dar cu salariyzarea slaba din invatamant, nu se poate face calitate...
 • +3 (5 voturi)    
  +10 (10 voturi) (Miercuri, 14 septembrie 2011, 21:21)

  Pro PDL [anonim]

  Acum pot spune si eu sincer si cu mana pe ... inima ca ma simt mandru ca sunt roman.
 • -4 (6 voturi)    
  vot prin corespondenta (Miercuri, 14 septembrie 2011, 21:23)

  big [anonim]

  ministeriu lui PHuneriu poate raporta realizarea cincinalului inaintea alegerilor! Cel mai mare tantalau ....dar e de la pdl....
 • +1 (3 voturi)    
  Probleme reale (Miercuri, 14 septembrie 2011, 21:35)

  ioana [anonim]

  Atat timp cat politicul va fi implicat in conducerea scolilor nu va fi reforma! Alegerea consiliului de administratie din care sa faca parte oameni politici este de toata jena. Faceti ca in Italia , directorul este pe programe educative iar partea investitiilor si a reparatiilor este atributul primariei.
 • 0 (2 voturi)    
  da' "femei de servici" aveti? (Joi, 15 septembrie 2011, 1:59)

  Dan [anonim]

  pana la universitate rezolvati invatamantul primar, gimnazial si liceal!

  am fost socat azi la prima sedinta cu parintii (in clasa a IV-a) sa ni se spuna ca scoala a fost obligata sa concedieze personalul care facea curat si am fost rugati sa venim noi, parintii, sa facem curat prin rotatie

  asta in mijlocul Bucurestiului, intr-o scoala peste medie, ca performante (dar care ar putea fi totusi desfiintata, iar copiii ar urma sa fie redistribuiti altor scoli pentru alcatuirea unor clase de pana la 50 de copii; sau invers, inca nu s-a stabilit)

  in plus mizeria asta cu pontajul si cu absentele e contraproductiva. toti golanii sunt adusi cu de-a sila la scoala, numai ca sa aiba ce ore sa strice.

  statul ar trebui sa ofere oricui posibilitatea sa invete si sansa sa se afirme gratie a ceea ce invata; nu sa-i oblige pe toti sa stea laolalta intr-un soi de zoo/puscarie unde sa se strice la cap, la propriu

  scoala cu sila nu se poate; nici dragoste; nici sanatate; nici bine - in general vorbind, ca atunci nu mai e bine
 • -1 (3 voturi)    
  Un adevarat ministru roman (Joi, 15 septembrie 2011, 5:08)

  Vazu [anonim]

  ...alergic la strategie, implementare si reforma. buna treaba. sistemul romanesc e atat de cretin ibcat cere ca ministrul sa fie si un bun administrator public. Din pacate. Funeriu clar nu e. E haiduc.
  • +1 (3 voturi)    
   omule! (Joi, 15 septembrie 2011, 7:41)

   banbina [anonim] i-a raspuns lui Vazu

   de 20 de ani, toti , dar absolut toti ministrii si politicienii Romaniei VORBESC despre strategie, implementare si reforma.Baiatul asta e primul care incearca sa faca ceva.Daca mai duce macar 1-2 examene de bacalaureat ca asta , te asigur ca strategiile si reformele lui marga si andronescu vor ramane ceea ce au fost si pana acum :vorbe goale
   • -1 (1 vot)    
    reforma... (Joi, 15 septembrie 2011, 12:44)

    catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui banbina

    reforma nu inseamna sa ai cel mai mic procent de admisi la bac.. reforma inseamna stimata portocala sa gasesti acele modalitati prin care sa ridici valoric invatamantul romanesc.. sa iei un tanar din asta care nu este in stare sa ia bacul dupa ani de liceu in care a trecut an dupa an fara probleme si sa il faci sa fie mai bun, sa cunoasca mai multe... atata timp insa cat bunocii vostrii de pdl-isti au stiut doar sa taie ati inceput sa ganditi ciuntit/ cu reducere de argumente.... ca sa fie mai pe intelesul vostru: daca ai o gradina de meri si acestia sunt atinsi de boala nu rezolvi situatia doar aruncand merele stricate. Trebuie sa gasesti solutia pt a indeparta boala nu bolnavii.. dar e greu la voi cu a intelege realitatea.. mai bine aplaudati caci asa macar va arunca si voua ceva de la masa lor..
  • +3 (3 voturi)    
   La subiect. (Joi, 15 septembrie 2011, 9:14)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui Vazu

   Pe ce te bazezi?
   Eu am date care confirma ca Dl Funeriu a reusit sa miste lucrurile.

   Daca n-ai nimic de spus, TACI!
   • -1 (1 vot)    
    Ah, okay (Joi, 15 septembrie 2011, 9:53)

    Vazu [anonim] i-a raspuns lui Daniel

    ...daca ai tu date, atunci se schimba socoteala, retractez cu scuze si tac. Pardon, TAC!

    Ma bazez pe propria sa declaratie. Sa nu-i dau crezare? Si ma mai bazez pe zece ani de adnlmin publica in doua tari civilizate, in care am conceput strategii si am participat la implementare. Dar daca ai tu date, gata, nu mai incape indoiala.
    • -1 (1 vot)    
     //// (Joi, 15 septembrie 2011, 11:10)

     Doc [anonim] i-a raspuns lui Vazu

     :)) Ce conteaza aceste lucrui...

     Important este ca Funeriu lupta impotriva "mafiei", a "clanurilor universale" (ce aiurea suna), a "dinozaurilor", a "profesorilor puturosi ce muncesc mai putin decat presedintele", bla bla bla.

     Vezi ce simplu e sa faci "reforma" in Romania si sa si ai sustinere? E suficient sa arunci cu niste etichete asupra unei categorii intregi de oameni si vei avea sustinerea neconditionata a electoratului.

     Datele, dezbaterile, argumentele... astea nu conteaza atunci cand te lupti cu dusmanii de clasa :))))
 • +3 (7 voturi)    
  felicitari domnule ministru (Joi, 15 septembrie 2011, 8:19)

  edif [utilizator]

  sunteti primul ministru care are curajul sa schimbe un sistem de invatamant imbolnavit de politicieni
 • +1 (1 vot)    
  Nu sunt lucruri noi (Joi, 15 septembrie 2011, 11:37)

  ionel gigel [anonim]

  Ce naiba schimba. Nu sunt lucruri de loc noi au mai fost. Mai rau este ca a inceput scoala si normele de aplicare ale legii lipsesc. Asa ca nu se stie ce examene, cand unde....

  Daca asta e competenta atunci...
 • +3 (3 voturi)    
  Felicitari ,d-le Funeriu. (Joi, 15 septembrie 2011, 12:27)

  mircea [anonim]

  Sunteti singurul ministru care respectati pe cei care muncesc si invata carte.Pana acum ,aproape toti ministrii invatamantului au incurajat prostia si frauda in sistemul de invatamant,facand ca elevii si studentii merituosi sa se simta prost,inferiori smecherilor si trogloditilor.Acum aceiasi ministri care au distrus intelectualitatea romaneasca amestecand-o cu excrocii si analfabetii cu diploma,sunt si cei mai vocali impotriva masurilor luate de Funeriu.Katy Andronescu este un simbol.Si daca te gandesti ca doctrina KGB tocmai asta cerea;distrugerea intelectualitatii unei tari ,este normal sa ne intrebam daca acesti indivizi nu sunt in slujba altora care vor distrugerea poporului roman.
  • -1 (1 vot)    
   !!! (Joi, 15 septembrie 2011, 13:46)

   catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   Mircea! ca un alt si mult mai celebru Mircea, tu ai o tendinta: te faci ca muncesti.. ma rog ca gandesti.. portocaliul ti-a luat cu totul mintiule.. adevarul este ca langa un ministru cu un vocabular atat de restrans si oligofrenii se simt mai intelectuali
  • 0 (0 voturi)    
   Excrocii? (Joi, 15 septembrie 2011, 14:57)

   Vazu [anonim] i-a raspuns lui mircea

   "... care au distrus intelectualitatea romaneasca amestecand-o cu excrocii...". " Excrocii"adica fostii "croci"? Ei erau croci, dar la un moment dat, imbatranind au devenit mai intelepti si au renuntat la croceala, devenind ex-croci. Mirciulica taica, tu vrei sa spui escroci? Si te numeri printre aia care invata carte, bineinteles? Tu fiind unul dintre elevii si studentii merituosi, nu? "Katy Andronescu este un simbol." -vrei sa spui exemplu, probabil, ca simbol nu are sens in context. Eh, maruntisuri.
 • -3 (3 voturi)    
  Funeriu (Joi, 15 septembrie 2011, 12:35)

  catalin_mattei [utilizator]

  Funeriu este cel mai bun ministru al educatiei pt orice mediocru care viseaza sa ajunga la bucate. Cu o limba romana pe care o chinuie la fiecare discurs, cu o logica franta dar cu un tupeu de mahala ce aminteste de orice parvenit de dupa 1989 ( ce minune ca a facut in 1989 liceul in Franta capitalista cand cu greu regimul te lasa sa iesi.. Vive Babacu!).. funeriu este un biet epigon .. dupa ce mandatul sau se va termina se va incheia orice osana pe care portocalii in graba lor de a proslavi Minciuna, Mitocania si Manipularea o aduc pe forumuri
 • -1 (1 vot)    
  Alergia asta.. (Joi, 15 septembrie 2011, 12:59)

  ION` [anonim]

  Si eu care credeam ca e alergic distinsul la cuvintele SCOP, LOGICA, directie..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by