„Ce se întâmplă dacă un coleg de clasă al copilului meu are Covid-19?” Cum răspund autoritățile la întrebările părinților legate de procedurile din școli

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Vineri, 24 septembrie 2021, 9:57 Actualitate | Educatie


Parinti care asteapta copiii dupa scoala
Foto: Hotnews
După începerea acestui an școlar, grupurile de Facebook ale părinților s-au umplut de întrebări legate de cum se aplică în diferite situații procedurile stabilite de guvern - când se fac testări la școală, cine este considerat contact direct al unui elev confirmat pozitiv cu COVID-19, ce trebuie să facă în cazul în care un copil este confirmat cu boala.

Redăm mai jos câteva întrebări legate de procedurile din școli și răspunsurile transmise, la solicitarea Hotnews.ro, de către Ministerul Sănătății:

Care sunt pașii concreți de urmat de către școală atunci când un elev anunță că a fost confirmat cu COVID-19?
 • „Unitatea de învățământ trebuie sa anunțe Direcția de Sănătate Publică în cel mai scurt timp posibil, astfel încât departamentul cu responsabilități în acest sens să înceapă ancheta epidemiologică.
 • În funcție de datele pe care le vor primi de la elevi și profesori, specialiștii DSP vor stabili care sunt contacții direcți ai persoanei infectate cu SARS-COV2. Bineînțeles, în acest sens se va ține cont de definiția existentă în metodologia emisă de INSP”.
Ce elevi sunt considerați contacți direcți?

 • ”Contacții direcți sunt acele persoane cu care copilul confirmat pozitiv a stat fără mască, în spațiu închis, la distanță mai mică de 2 metri și mai mult de 15 minute.
 • Având în vedere această definiție, în afara unor situații punctuale, colegii de clasă ai copilului confirmat pozitiv nu sunt considerați contacti direcți, având în vedere că în interiorul școlii sunt dispuse măsuri, precum portul măștii de protecție, inclusiv în spații închise, plus păstrarea distanței. Ținând cont de toate acestea, față de colegii de clasă nu se poate spune că aceștia se carantinează, însă ca măsură de protecție, procesul de învățământ se va desfășura on-line.
 • Excepție vor face persoanele vaccinate, care vor continua procesul de învățare în format fizic”.

Conform legislației, sunt testați gratuit pentru COVID doar pacienții care au fost contați direcți și prezintă semne de boală, spune DSP.

Trebuie părinții să își testeze copiii? Pe cine va testa DSP?
 • „În urma anchetei epidemiologice, persoanele confirmate pozitiv la testul SARS-COV2, împreună cu contacții direcți, primesc decizia de carantinare, conform legislației în vigoare. Aceștia vor merge acasă imediat după testare sau după finalizarea anchetei epidemiologice.
 • Testarea ulterioară se efectuează doar pentru elevii care desfășoară cursuri online, nu contacții direcți, prin prezentarea acestora la cabinetul medical din școală. Această operațiune are loc în ziua a 8-a și doar cu acordul părinților/tutorelui legal.
 • În cazul în care unitatea de învățământ nu are cabinet medical, atunci testarea se face cu ajutorul echipelor DSP”.

Ordinul comun prevede posibilitatea testării după 8 zile de carantină, iar dacă este negativ testul se poate reveni fizic la școală. Cum se procedează concret cu această testare?

 • „Testarea se face în ziua a 8-a doar pentru elevii care învață online. În cazul în care testele sunt negative, atunci aceștia se pot întoarce la ore fizic. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.
 • Dacă părinții vor să apeleze la serviciile unor clinici private care fac testări, pot fi acceptate rezultatele unităților autorizate”.
Ce se întâmplă cu un copil cu simptome care sugerează infecție COVID la școală?
 • „Unitatea de învățământ are obligația să-i testeze pe toți elevii simptomatici, însă doar după ce părinții își dau acordul în acest sens. Această procedură se realizează cu teste rapide antigen pe care le va primi de la DSP.
 • Este foarte important ca părinții să completeze formularul de consimțământ și să se gândească la faptul că cei mici pot duce virusul la bunici sau alte persoane vulnerabile din familie. Am observat o reticență cu privire la completarea acestui formular, însă trebuie să înțelegem cu toții că oprirea răspândirii noului coronavirus depinde de fiecare dintre noi”.

În așteptarea rezultatului testului elevului cu simptome, ce se întâmplă cu acesta - vin părinții să îl ia acasă sau se întoarce la ore?

 • În cazul în care un elev este simptomatic trebuie să stea într-o zonă separată de restul clasei până când are rezultatul testului, iar în cazul în care se confirmă infectarea cu SARS-COV2, atunci vor fi anunțați părinții și elevul va rămâne acasă timp de 14 zile.
 • DSP va începe automat ancheta epidemiologică și va stabili, împreună cu reprezentanții școlii, care sunt contacții direcți și cine va trece în sistem online.
 • Dacă totuși părintele nu este de acord cu testarea, copilul este menținut în spațiul special destinat, sub supraveghere, până la sosirea părintelui, care va lua legătura cu medicul de familie și va urma pașii indicați de către acesta”.

Ce se întâmplă cu părinții - sunt considerați contacți direcți, trebuie să stea în carantină? Se testează singuri?

 • „Părinții elevilor depistați pozitivi sunt considerați contacți direcți și trebuie să respecte procedurile aflate în vigoare în acest moment. Excepție fac părinții vaccinați cu schema completă și au 10 zile de la rapel. De asemenea, sunt exceptați de la carantină părinții care au trecut prin boală și se află în perioada 15-180 de zile de la testul pozitiv.

 • DSP este entitatea responsabilă pentru stabilirea necesității sau nu a carantinării, în funcție de ancheta epidemiologică.

 • Contacții direcți se testează doar în situația în care devin simptomatici, se anunță medicul de familie, iar dacă starea de sănătate se schimbă brusc, atunci aceștia trebuie să apeleze numărul de urgență 112”.
Cum este verificată carantina de către autorități?
 • „Persoanele carantinate sunt verificate în continuare de către reprezentații Ministerului de Interne.” 


Ce înseamnă contact direct, potrivit DSP:


 • Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19
 • Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
 • Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă)
 • Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute
 • Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14840 vizualizari

 • -5 (9 voturi)    
  Carantina și vaccinuri expirate (Vineri, 24 septembrie 2021, 10:19)

  muvis [utilizator]

  Incredibil! Vorbim de carantinarea unor copii contact direcți... Doamne, acum când ai vaccin și exista deja câteva zeci de mii de copii vaccinați?
  Uitați cum e de fapt situația pe la școala noastră:
  1. Copiii care au luat virusul sunt deja la pat, deci izolarea vine firesc și e destul de clar că nu poți să-l carantinezi decât cu toată familia lui.
  2. Cei bolnavi, care nu au apucat sa vina la școală din 13 sept, stau doar ei în on-line și sunt ajutați de colegi cu temele. Durează 2-3 sapt. Toată lumea happy happy.
  3. Clase întregi au fost băgate în on-line din a doua zi de școală ca la controlul de rutina au găsit un cadru didactic (culmea vaccinat, deci sănătos, asimptomatic) cu virusul în nas.
  4. Vorbiți serios ca vreți sa carantinați copii sau să trimiteți clase întregi în on-line acolo unde sunt părinți deja vaccinați? Cum explicați asta? Izolați oameni care au risc aproape zero de îmbolnăvire? Acum când deja mai e puțin și e disponibila vaccinarea de la 5 ani?
  Mulțumim frumos, dar nu, scepticii oricum nu cred ca trebuie sa ii protejeze cineva, asa ca stam în on-line, acasă, sănătății degeaba. Testați zilnic dacă vreți copiii, dar nu-i mai trimiteți acasă.
  Oricum vor exista copii care se vor îmbolnăvi, și nu scoala e de vina, ci părinții lor tâmpiți.
 • +1 (5 voturi)    
  ... (Vineri, 24 septembrie 2021, 10:31)

  tirolez [utilizator]

  lipseste intrebarea: ce se intampla daca elevii vin bolnavi la scoala si profesorilor nu le pasa?
  • +1 (1 vot)    
   Mda (Vineri, 24 septembrie 2021, 12:54)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   1) Consideram ca profesorii sunt vaccinati.
   2) Un parinte intreg la cap nu-si trimite copilul racit la scoala, deci consideram ca elevul e asimptomatic
   3) Consideram ca si parintii sunt vaccinati

   Raspunsul e ca intrebarea dumitale e irelevanta.
 • 0 (8 voturi)    
  inca o intrebare: cand se inchid scolile? (Vineri, 24 septembrie 2021, 10:43)

  Gryphus [utilizator]

  dar totusi de ce ai deschide scolile cand se anunta valul 4?

  copiii iau covid la scoala unii de la altii si NU AU SIMPTOME si il duc acasa.
  • 0 (0 voturi)    
   Dacă nu se închid.... (Vineri, 24 septembrie 2021, 12:56)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Îl duc acasă la
   1. Familii vaccinate
   2. Familii nevaccinate (ce soluție ar fi aici?)

   Exista deja doua studii (Oxford și unul publicat în the Lancet) care infirma teoria ca elevii ar sta mai bine acasă. Puteți citi, am pus mai jos o parte din concluzie.
   "there is no significant difference in COVID-19 transmission between schools where bubbles were sent into home isolation versus those where daily contact testing was implemented instead"

   Mi se pare de bun simt sa testezi și sa trimiți acasă pe bolnavi. Ceilalți rămân la școală, mai ales ca sunt mulți vaccinați (nu prea mulți, dar speram la mai bine dacă se iau și decizii raționale)
  • +1 (5 voturi)    
   Asa, si? (Vineri, 24 septembrie 2021, 14:13)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Adultii nu iau covid de la serviciu, din metrou, de la piata, etc. si il duc acasa?
   Sa presupunem ca nu ar mai exista deloc copii. Gata, s-ar rezolva, adultii nu s-ar mai imbolnavi?
   Cum puteti, ba, sa va priviti in oglinda, toti astia care cereti iar si iar si iar sa fie sacrificati copiii pentru "siguranta" voastra?
   • 0 (2 voturi)    
    nu sacrificam (Vineri, 24 septembrie 2021, 14:24)

    dealucaragiale [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    copiii pentru siguranta noastra!!!!
    In primul rand, COPIII trebuie sa fie in siguranta! Educatoarea/invatatoarea/profu de sport si femeia de serviciu, TOTI ar trebui sa fie vaccinati pentru siguranta copiilor (cel putin pentru a celor care NU au inca varsta potrivita vaccinarii).
    Ce naiba e asa greu de inteles?!
 • +3 (3 voturi)    
  Fix pix (Vineri, 24 septembrie 2021, 10:44)

  dealucaragiale [utilizator]

  nu se intampla nimic daca un copil e pozitiv. In cazul in care parintii il testeaza. Cat despre respectarea regulilor... tine de fiecare copil in parte. Multi sunt marginalizati si ridiculizati daca respecta aceste reguli. Scoala devine astfel o loterie.
 • +2 (6 voturi)    
  reguli (Vineri, 24 septembrie 2021, 11:00)

  martel55 [utilizator]

  facute de politrucim cu scopuri politice, nu de specialisti...scopul politic e sa tina copii cat mai mult cu rpezenta fizica in socli, indiferent de riscuri...nu ar fi nici o problema daca in acelasi timp ar permite parintilor sa decida ce fac in cazul in care apare un copil decalrat contact intr-o clasa, e trimis in izolare si nu il mai testeaza nimeni.....asta in timp c einainte de izolare a venit si a stat in pauze cu masca sub nas sau fara ipreuna cu alti colegi....si uite asa in loc sa oprim propagarea, politrucii de la insp o favorizeaza la oridn politic, preferand ca in loc de cateva zile online si testarea elevilor contqcti, sa se ajunga l a14 zile online lla primul caz confirmat in urma acestui lant de propagare, sau mai rau la scoala nline pe tip nedefinit ca urmare a exploziei de cazuri din cauza gestionarii politice a testarii si stabilirii contactilor in locul celei epidemiologice....cum ar fi totusi daca un parinte al carui copil se imbolnaveste din cauza acestei metodologii croite politic sa dea in jduecata scoala si statul ca l-a obligat cu buna stiitna sa isi tirmita copilul intr-o situaite de risc ridicat in scoala?
  • 0 (0 voturi)    
   Riscul fiind scepticii (Vineri, 24 septembrie 2021, 13:07)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   La un caz depistat, acela izolat și restul testați toți. Timp de opt zile. În loc sa ii trimită acasă la familiile vaccinate, ori nu.

   Îmi pare ca oricum in scoala regulile de distanțare și igiena se respecta mai bine... adică mai bine decât în afara lor.
 • +2 (2 voturi)    
  ce se intampla... (Vineri, 24 septembrie 2021, 12:08)

  maferescdeciuma [utilizator]

  daca un coleg de clasa al copilului are covid?

  intrebarea asta o gandesc oare si cei care sunt anti-vaccinare si vorbesc deschis despre asta in familie? ma gandesc ca astfel de griji si le fac doar cei care vor, dar nu au apucat sau nu au putut din alte cauze sa se vaccineze.
 • +2 (2 voturi)    
  Scoala online inseamana ... (Vineri, 24 septembrie 2021, 12:44)

  mmagic [utilizator]

  Ca parintele care lucreaza si nu are cu cine sa isi lase copilul/elevul trebuie sa gaseasca pe cineva imediat. Dar cu cine? De asta nu ii pasa nimanui, nu exista raspuns, nu exista procedura, stiu de copii lasati la poarta scolii dupa ce parintii i-au adus luni dimineata si care au fost lasati liberi in grija nimanui pentru ca nimeni nu i-a informat pe parinti, iar unii copii chiar nu locuiesc aproape de casa.

  Apoi unii profesori nu vor sa faca orele online, scoala nu le asigura internet stail si bun si nici calculatoare de pe care sa tina orele. Unii profesori foarte buni si interesati au propriul laptop si fac hotspot de pe telefonul mobil pe propriul laptop dar ar fii fost normal ca scoala sa asigure acestea.
 • 0 (2 voturi)    
  deci (Vineri, 24 septembrie 2021, 13:33)

  Hans Metter [utilizator]

  colegii de clasa ai unui copil infectat nu sunt contacti directi :))))) ce mai pot spune?!
 • 0 (0 voturi)    
  Ordine dezordine (Vineri, 24 septembrie 2021, 20:53)

  nuconteaza1 [utilizator]

  De curiozitate, cui ati trimis intrebarile? Mai exact unde in ordinul ala comun scrie ca se accepta ca parintii sa isi testeze la orice clinica privata copilul pentru a reveni la scoala dupa 8 zile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by