​Campania de vaccinare în școli trebuia să înceapă chiar în prima zi de școală, după cum anunța medicul Valeriu Gheorghiță, însă aceasta este blocată din cauza reglementărilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal legată de formularele ce trebuie completate, a precizat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Copil vaccinat impotriva coronavirusuluiFoto: Roman Lacheev / Alamy / Profimedia Images

„Avem un progres important al vaccinării în randul elevilor, dar încă nu avem organizate echipele de vaccinare în școli care să vina in sprijinul elevilor care vor sa se vaccineze și care beneficiază de acordul părinților pentru vaccinare.

Avem o problemă de reglementare, pentru că școlile nu sunt autorizate pentru prelucrarea datelor cu caracter personal din domeniul medical, suntem în discuții cu Ministerul Sănătății și INSP pentru a vedea care este calea legală pentru distribuirea acelor formulare, care nu sunt obligatorii, pot fi completate sau nu de către părinț. Ele ne ajută să identificăm intenția de vaccinare, răspunsul poate să fie „Da, doresc vaccinare pentru copilul meu”, „Nu, nu doresc” sau ”Sunt încă indecis”. Pe noi ne interesează răspunsul cu „da” pentru a vedea dacă într-o școală sunt 10, 20 sau 100 de elevi care se pot vaccina pentru a putea merge cu echipe mobile”, a declarat Cîmpeanu, într-o intervenție la B1TV.

Acesta a declarat că Autoritatea Națională pentru Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal „deja a sancționat Ministerul Educației pentru o serie de acțiuni care, în opinia acestei autorități, nu a respectat GDPR”.

Întrebat dacă Ministerul Educației este „cu mâinile legate”, Cîmpeanu a răspuns: „Din păcate, da.Trebuie să găsim soluția legală de ieșire din impas”, a mai spus ministrul.

Pe 7 iulie, medicul Valeriu Gheorghiță prezenta toate detaliile legate de această campanie și afirma că odată cu începerea școlii pe 13 septembrie, elevii de peste 12 ani, dar și părinții sau angajații școlilor se vor putea vaccina și la școală, existând însă doar 476 de cabinete medicale dotate corespunzător pentru vaccinare în toată țara.

Celelalte două posibilități puse la dispoziție sunt echipele mobile sau vaccinarea la centre de vaccinare de lângă școală.

Minorii se pot vaccina doar cu prezența părinților și doar după exprimarea consimțământului informat printr-un formular.

Potrivit lui Gheorghiță, pentru prima doză de vaccin Pfizer, campania urma să înceapă pe 13 septembrie și să se încheie pe 15 noiembrie.