Ce fac dacă sunt vaccinat împotriva COVID-19, dar am intrat în contact cu o persoană infectată? Stau sau nu în carantină?

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 20 septembrie 2021, 16:07 Actualitate | Sanatate


Coronavirus in Romania
Foto: Xinhua / Profimedia Images
Sunt vaccinat împotriva COVID-19, dar am intrat recent în contact cu o persoană care tocmai a fost testată pozitiv - un membru al familiei, un coleg sau pur și simplu o persoană care s-a aflat în aceeași încăpere. Ce este de făcut în această situație? Stau sau nu izolat/în carantină? Care sunt pașii de urmat în acest caz?

Așa cum știm deja de la medici, vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în acest moment protejează în procente mari - până la 90% - împotriva formelor grave de COVID-19 și a spitalizării, dar într-un procent mai mic împotriva infectării. Practic, te poți infecta și poți transmite infecția chiar dacă te-ai vaccinat, deși aceste cazuri sunt mult mai rare decât la persoanele nevaccinate, însă principalul beneficiu al vaccinului este că e foarte puțin probabil să faci o formă gravă de COVID-19, care să necesite spitalizare.În cazul în care afli că o persoană cu care ai intrat în contact este infectată, chiar dacă ești vaccinat, există două situații distincte:


1. Ești vaccinat, ai intrat în contact direct cu o persoană testată pozitiv și ai simptome de COVID-19 - în acest caz, Direcția de Sănătate Publică trebuie să te testeze în cadrul anchetei epidemiologice, după ce persoana infectată cu care ai intrat în contact te-a indicat drept contract direct al său.
Conform definiției de caz a persoanei suspecte de COVID-19, doar persoanele care au intrat în contact direct cu o persoană infectată și care au simptome de COVID-19 după acest contact sunt testate de DSP, indiferent de faptul că sunt sau nu vaccinate, a explicat pentru HotNews.ro medicul Oana Nicolescu, directorul Direcției de Sănătate Publică București.

În cazul în care ai simptome și ești și tu testat pozitiv, trebuie să te izolezi timp de 14 zile - perioada de izolare se calculează de la data contactului cu persoana infectată. Practic, petreci în carantină cât a mai rămas din cele 14 zile de la contact.

Cele mai răspândite simptome pentru infecția cu SARS-CoV2 sunt febra, tusea seacă și dificultățile de respirație, însă în cazul noii tulpini indiene Delta, dominantă în acest moment și care afectează foarte mult și tinerii, simptomele seamană izbitor cu cele ale oricărei răceli/viroze. Simptomele apar de regulă între 2 și 14 zile după expunerea la virus, iar cel mai frecvent în primele 7 zile. Marea majoritate (80%) a persoanelor care se îmbolnăvesc prezintă simptome ușoare sau foarte ușoare, echivalentul unei răceli sau pneumonii ușoare.

Simptomele considerate de urgență ale COVID-19 sunt dificultățile de respirație, durerea sau presiunea constantă în piept și o stare de confuzie.


2. Ești vaccinat, ai intrat în contact direct cu o persoană testată pozitiv, dar nu ai simptome de COVID-19 - în acest caz, Direcția de Sănătate Publică nu te va testa, iar legea te exceptează de la obligativitatea izolării pentru 14 zile, deoarece ești vaccinat.

Prevederea apare în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 43 din 01.07.2021, la Art.6:

(1) Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la data contactului direct.

(2) Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică și pentru persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare contactului, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data contactului.

De remarcat că doar persoanele vaccinate care sunt contacți ai cazurilor pozitive sunt exceptate de la carantină, în timp ce persoanele nevaccinate trebuie să stea izolate.

Practic, DSP-urile NU testează contacții direcți care nu prezintă simptome, deoarece sunt limitate de definiția de caz, care arată așa încă de la începutul pandemiei, cu toate că în cazul contacților direcți, există riscul ca ei să fie asimptomatici și să transmită virusul. Conform legislației în vigoare, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuită se efectuează doar pacienților care au fost contacți direcți și prezintă semne de boală.

Un contact direct care nu are simptome se poate testa doar pe cont propriu, numai dacă dorește acest lucru.

Și în acest caz intervin două situații distincte:
 • Dacă ești contact direct al unui caz pozitiv și nu ești vaccinat, trebuie să te izolezi automat pentru 14 zile, chiar dacă nu ai simptome.
 • Dacă ești contact direct al unui caz pozitiv și ești vaccinat, ești exceptat de la obligativitatea izolării, chiar dacă există riscul să fii asimptomatic.


Ce înseamnă contact direct al unui caz pozitiv de COVID-19 - definiția după care lucrează Direcțiile de Sănătate Publică:


 • Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19.
 • Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor).
 • Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă).
 • Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute.
 • Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri.

Cum se calculează perioada de 14 zile de carantină/izolare și cum beneficiezi de concediu medical:


 • Cele 14 zile de izolare/carantină se numără începând din ziua contactului direct.
 • În cazul formelor ușoare de boală, nu este necesară internarea în spital, iar perioada de carantină poate fi petrecută la domiciliu.
 • În cazul în care starea de sănătate se inrautateste pe parcursul perioadei de carantină (cele 14 zile de la data contactului fizic), se anunță medicul de familie și/sau apel 112, pentru consult medical de specialitate.
 • Data de la care se acordă concediul medical este data ultimului contact cu o persoană cu infecție COVID-19, indiferent de data la care aflăm că persoana respectivă este purtatoare de SARS-CoV-2. Daca aflăm după câteva zile de la contact, vom sta în carantină în casă și vom avea dreptul la concediu medical aferent numărului de zile rămas până la 14 zile de la data contactului (de exemplu: avem contact direct conform definiției de caz pe 03.10.2021 și aflam că e pozitiv pe 05.10.2021; vom sta acasă de la data de 06.10.2021 pana la data de 17.10.2021).Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

63986 vizualizari

 • +17 (73 voturi)    
  Producatorii stiau ca nu opreste transmisia (Luni, 20 septembrie 2021, 16:18)

  Lok [utilizator]

  Cam de anul trecut. Dar nu dadea bine la campanie. Si doar etalarea cuvintelor pe social dadea cu ban si dezonoare pentru familia ta. Inca una se confirma.
  Trist este cum presa s-a transformat in marketing pur fara urma de informare.
  • +8 (22 voturi)    
   Trist este (Marţi, 21 septembrie 2021, 3:04)

   jak__ [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Ca traim intr-un secol in care inca nu se stie cum functioneaza si cum se raporteaza efectul vaccinului.
  • +1 (21 voturi)    
   Da, se știa (Marţi, 21 septembrie 2021, 7:24)

   FaneBalanu [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Se știa că vaccinul nu e un scut magic, în rest e biologie de liceu, păcat n-ați trecut pe la școală. A, și că un vaccinat transmite boala este ceva rar, dar precauția e ceva normal pentru cei care nu sunt bombardieri.
   • +6 (8 voturi)    
    Boala nu se transmite - tot biologie de liceu (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:52)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui FaneBalanu

    ci se dezvoltă; ce se transmite de la individ la individ sunt patogenii care declanșează boala, iar aceștia se transmit indiferent dacă indivizii sunt sau nu vaccinați.
    • 0 (10 voturi)    
     Corect ați spus! (Marţi, 21 septembrie 2021, 11:25)

     Popeye_the_Sailor [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Doar că la o persoană vaccinată patogenii sunt anihilați mai repede de sistemul imunitar decât la o persoană nevaccinată, la care ei de fapt se înmulțesc într-o primă fază. Deci vaccinurile au totuși o contribuție benefică la restrângerea transmiterii virusurilor.
     • -2 (4 voturi)    
      La nivel teoretic; în practică depinde (Marţi, 21 septembrie 2021, 13:07)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Popeye_the_Sailor

      de la persoană la persoană.
      Adică organismul meu (și nu e doar cazul meu ci și al altor milioane de români) ucid ușor virusurile gripale și coronavirusurile care provoacă răceli (inclusiv noul SC2), deci eu nu am motive (de ordin medical) ca să mă vaccinez acum (chiar dacă părinții mei sunt la fel, am preferat să fie vaccinați pentru un plus de siguranță). Dacă printre rudele mele de sânge toate infectările (fără excepție) au dus la îmbolnăviri maxim ușoare (persoane mai în vârstă cu un stil de viață mai puțin sănătos), unii din partenerii lor de viață - deci care au fost teoretic expuși la aceleași niveluri de patogeni - au avut și manifestări medii.
      Pe cale de consecință, e greșit să susții vaccinarea în masă care nu ține cont de existența unor persoane ca mine (câteva milioane de copii și alte câteva milioane de adulți tineri) care au deja un nivel ridicat de protecție.
  • 0 (8 voturi)    
   Guvernanții sunt cei care au impus manipularea (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:50)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   potrivit căreia vaccinarea oprește pandemia.
   Producătorii au fost corecți de la început, spunând - și subliniind faptul - că vaccinarea nu oprește răspândirea virusurilor, însă majoritatea guvernelor, din lipsă de viziune și soluții, au pus încontinuu placa cu „vaccinarea singura soluție” și „nevaccinații sunt cei care întrețin pandemia” - ambele afirmații neadevărat și dezavuate inclusiv de către lumea medicală.
 • +7 (43 voturi)    
  mda (Luni, 20 septembrie 2021, 16:19)

  SoulSearcher [utilizator]

  in sfarsit si vesti bune pentru noi "prostii vaccinati" cum mai aud pe la unii...

  iau covid, n-am simptome, ce sa fac pe la spital, sau in izolare ?

  ok, compasul meu moral zice sa ma feresc totusi de cei la care tin, si sa nu-i vad vreo 2-3 sapt, adica parinti, neamuri.. etc

  eu chiar acum 2 saptamani m-am inalnit cu cineva, am dat noroc cu el, am stat afara de vorba vreo 30 min, dar la distanta de 1.5-2m de el, omul nu tusea, nu stranuta.. doar ca era pozitiv si a doua zi chiar a inceput sa aiba simptome..

  am aflat la vreo saptamana si ceva dupa ce l-am sunat, si mi-a zis ca sta acasa, ca el e pozitiv, si familia e negativa la teste..

  deci ori ca am fost vaccinat si m-a ajutat, ori mai degraba ca am stat cu el de vb in spatiu deschis, nu a tusit sau stranutat spre mine, iar eu mai tot timpul cand dau mana cu cineva, nu uit sa dau cu gel dezinfectant pe maini, de obicei cand intru in masina
  • +11 (57 voturi)    
   Intre timp, intepatul ala a dat COVID la 20... (Luni, 20 septembrie 2021, 16:37)

   Sympa [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Intre timp, intepatul ala asimptomatic a dat COVID la 20+ de nevaccinati.
   Si, ca sa faca asta mai cu spor, a intrat liber oriunde, cu "Aussweis de vaccinare".

   Altfel, da, dezinfectatul mainilor e ok.
   • -6 (36 voturi)    
    ! (Luni, 20 septembrie 2021, 16:57)

    tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Sympa

    Asa SI? Parca sunteti cu "e decat o gripa", iti e frica de o "raceala"?
    • +5 (29 voturi)    
     Bulisor, ai inteles despre ce vorbim? (Luni, 20 septembrie 2021, 17:41)

     Sympa [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

     Bulisor, ai inteles despre ce vorbim? Vezi ca bagi "servita" de la alta materie. Putina concentrare! Poti?
     • +5 (11 voturi)    
      iartă-l, vezi bine că-i începător (Luni, 20 septembrie 2021, 20:39)

      di livio [utilizator] i-a raspuns lui Sympa

      .
    • -2 (4 voturi)    
     Nu poate fi „decât o răceală” doar când vă convine (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:53)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

     trebuie să fie tot timpul adică inclusiv când discutăm despre mascatul copiilor.
   • -4 (24 voturi)    
    In acelasi interval de timp.... (Marţi, 21 septembrie 2021, 3:14)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Sympa

    ...... nevaccinatii infecteaza un numar cel putin triplu de oameni.
    Iar asta se intampla pentru ca cei vaccinati se infecteaza MULT MAI RAR (nu doar mai putin grav....) decat nevaccinatii.

    Concluzia e evidenta : doar prostimea nu se vaccineaza.
    • +4 (10 voturi)    
     Nimic mai fals: vaccinații au aceeași cantitate (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:57)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

     de virus - sunt studii care au arătat că, fiind localizat la aceștia mai ales în partea superioară (nas, gură), vaccinații sunt mai contagioși decât cei nevaccinați.
     Concluzia evidentă este că doar prostimea susține prostii (ps: vezi că individul care a lucrat la dezvoltarea tehnologiei arn nu susține vaccinarea în masă, așa că explică-i și lui cât e de prost).
     • -4 (8 voturi)    
      :))))) (Marţi, 21 septembrie 2021, 12:05)

      Valtran [utilizator] i-a raspuns lui hsl

      Nu, bai Gigi, e cum iti spun eu : prostimea nu se vaccineaza .
      Se poate adauga ca, pe langa asta, mai vorbeste si pe langa subiect fiindca nu intelege ce citeste :))))
      Serios, acum : n-ai si tu pe cineva mai destept prin preajma, sa-ti explice textele ?

      Hai, asteapta uichendu (ca sa fii odihnit....) si reia lectura postarii mele, in liniste. Si revino saptamana viitoare cu un raspuns...
      Intre timp, poate mai lucrezi putin la tine insuti ca te-ai cam trecut :)))))

      Si nu uita ce te ghideaza-n viata : tu iti permiti sa fii prost fiindca ai bani destui !
      Nu fi fraier, nu te lasa !
    • +3 (7 voturi)    
     Fake (Marţi, 21 septembrie 2021, 10:19)

     traianw [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

     Incarcatura virala a unui vaccinat este de 257 de ori (adica, 25700%) fata de un nevaccinat infectat.

     Inca o teorie falsa, demonstrata. De un studiu, facut in Israel.
     • -1 (1 vot)    
      Ca să aibă aceleași efecte... (Marţi, 21 septembrie 2021, 11:31)

      Popeye_the_Sailor [utilizator] i-a raspuns lui traianw

      ... la amândoi.
     • -3 (5 voturi)    
      Excelent ! Fantastic ! Nemaipomenit ! (Marţi, 21 septembrie 2021, 12:07)

      Valtran [utilizator] i-a raspuns lui traianw

      Cand naiba l-ai mai scris si p-asta, doctore ?
     • +2 (4 voturi)    
      Computerul se duce la psihiatru (Marţi, 21 septembrie 2021, 12:44)

      Vaka [utilizator] i-a raspuns lui traianw

      - Ce s-a intamplat?
      - Am cosmaruri, nu mai pot sa dorm
      - Cum asa? Povesteste-mi
      - Pai ma culc seara, si incep sa visez: 0,1,0,1,0,0,0,1,1 si dintr-o data 2.
      • -4 (4 voturi)    
       Ha, ha, ha, ha ! (Marţi, 21 septembrie 2021, 13:03)

       Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

       Ce amuzant !
       Ha, ha, ha !

       Ia zi... cum e sa visezi zero ?

       Ha, ha, ha, ce amuzant !

       Da' tu nu râzi ?
       Hai, mah, si tu : ha! Ha! Ha ! E asa amuzant !

       Hai, mai zi, ca tu stii glume bune...

       Ha! Ha! Ha!
       • +2 (4 voturi)    
        Imi amintesti de un militian (Marţi, 21 septembrie 2021, 13:52)

        Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

        care a venea pe la bunicul meu - revocat de la catedra de matematici a UB pentru ca a vrut sa fuga in vest - si ii zicea:
        - Auzi nea XX, ai scris tu in viata ta cat am scris eu? - ii arata o agenda unsuroasa in care nota Dumnezeu stie ce, ce barfeau femeile la coada la carne. Ca tu scrii numai semne din alea imbarligate (era vorba de integrale ca bunica-miu dadea meditatii).

        Poti sa razi, singur, mai departe.
        • -1 (3 voturi)    
         Tu, insa, nu-mi amintesti de nimic. (Marţi, 21 septembrie 2021, 15:29)

         Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

         Esti un autentic nul.
  • -3 (15 voturi)    
   Si morala? (Luni, 20 septembrie 2021, 21:09)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   unde este?

   Ca nu ai facut coro-coro? Nu era de asteptat, ca doar de aia te-ai vaccinat.
   Ca nu ai distribut coro-coro? Din nou, era de asteptat, ca rezultat direct al faptului ca nu ai facut care rezulta din faptul ca te-ai vaccinat.

   Daca voiai sa-ti transformi laringele intr-o placa Petri, atunci ai gresit-o cu vaccinarea...
  • 0 (0 voturi)    
   cel mai probabil toate la un loc (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:11)

   George1000 [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   cel mai probabil toate la un loc
 • +23 (31 voturi)    
  ce fac daca sunt Convalescent Covid ? (Luni, 20 septembrie 2021, 16:19)

  un domn [utilizator]

  nimic ! Statul Roman NU se ocupa de Recuperarea Convalescentului Covid. Atat Vlad Voiculescu cat si Ioana Mihaila NU au facut ceva in acest sens ! de Florin Vasile Catzu nici atat am Speranta !

  voi, convalescenti Covid, Lasati orice Speranta !
  • +2 (6 voturi)    
   Profilaxie? Zero! (Marţi, 21 septembrie 2021, 10:20)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Statul roman nu se ocupa de profilaxia anti-covid. Doar vaccin. De ce? De aia, pentru ca pot.
   • 0 (0 voturi)    
    nu cunosti intelesul termenului profilaxie! (Miercuri, 22 septembrie 2021, 0:43)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui traianw

    .
 • +24 (30 voturi)    
  testarea insuficienta din Romania (Luni, 20 septembrie 2021, 16:27)

  TheBorg [utilizator]

  Multi nu stiu, dar "doar persoanele care au intrat în contact direct cu o persoană infectată și care au simptome de COVID-19 după acest contact sunt testate de DSP".

  Deci in Romania cei fara simptome nu sunt testati gratuit, chiar daca au fost un contact apropiat al unei persoane confirmate ca infectate.

  Din acest motiv suntem pe locul 1 in UE la pozitivarea testelor si, implicit, pe ultimul loc in UE la numarul de teste pentru fiecare infectat gasit.

  In combinatie cu vaccinarea insuficienta, n-ar trebui sa ne mire prin urmare ca suntem pe locul 1 in UE si la rata de reproducere a virusului, pentru ca asta nu se poate ascunde, indifierent cat de putine teste faci, fiind un factor relativ.
  • +10 (28 voturi)    
   Sunt zone in lume unde vaccinarea e suficienta (Luni, 20 septembrie 2021, 17:10)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

   si au mai multe cazuri pe zi decat Romania!!!
   PS: Vorbesc de vaccinare pe la 85%!!!~
   • -2 (14 voturi)    
    Stimata doamna, (Marţi, 21 septembrie 2021, 3:21)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Desigur, treburi importante pe la bucatarie (ciulamale, chiftele, muraturi, sarailii si bezele.....) v-au impiedicat sa intelegi tot textul pe care il cititi.
    Dar nu-i nimic ! Sunt aici sa va ajut, la nevoie, cu informatiile ce au scapat mintii dumneavoastra atat de agere, si anume :

    - spitalizarile sunt, in aceasta tara (UK),in scadere.

    Adica, DA ! E cu minus in fata, la spitale....
    Adica, DA! Scade numarul (si asa, neinsemnat..) al celor spitalizati cu covid.

    Stiti ce creste ? Acel 85% vaccinati a devenit deja 89%.....
    • 0 (10 voturi)    
     tu stii cum arata un val? (Marţi, 21 septembrie 2021, 8:13)

     GNG [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

     Ei bine, acest virus apare in valuri, atinge un maxim si apoi scade, cu vaccin sau fara, in rest totul este o afacere, perfect legala, in care unii s-au imbogatit pe spinarea multimii care a saracit. Asa vom avea, val dupa val, rapel dupa rapel, cel putin o data pe an pana la adanci batranete... Pregatirile pentru valul "miu" au inceput!
     • -1 (9 voturi)    
      Eu stiu cum arata un val, dar tu... (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:13)

      Valtran [utilizator] i-a raspuns lui GNG

      .... ai habar ce-i ala un vaccin ?
      Ori cum si in ce fel actioneaza ?
      Ai idee care este efectul asupra unei populatii vaccinate in proportie de 89% cu cel putin o doza si 82% cu doua doze ? Cu Astra Zeneca, in mare masura ?
      Adica, in ceea ce se cheama "viata reala" ?

      Nu, habar n-ai, dar vorbesti prostii.
    • +2 (4 voturi)    
     Cifrele statistice din UK nu confirmă afirmația ta (Marţi, 21 septembrie 2021, 10:41)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

     în ultimele 3 luni media - pe intervale de 2 săptămâni - a vizitelor în spital care au fost identificate a fi determinate de simptome specifice Covid a fost puțin peste 80k pe când numărul de vizite în ultimele 2 săptămâni a fost peste 100k, deci vizitele în spitale nu scad.
     În cazul spitalizărilor media este cam 900 de cazuri, iar în ultimele 2 săptămâni au fost înregistrate peste 1.3k noi spitalizări - deci și aici este o creștere și nu o scădere.
     (pun și cifrele pt decese: medie 400, cam 750 în ultimele 2 săptămâni)
     N-am defalcat cifrele pe statusul vaccinal însă la prima vedere pot spune că, din cele 750 de decese, peste 500 se înregistrează la persoanele vaccinate cu doză completă.
     • -3 (5 voturi)    
      :))))) (Marţi, 21 septembrie 2021, 12:16)

      Valtran [utilizator] i-a raspuns lui hsl

      Bai, Gigi, ai o minte maaaaare, mare !
      Aritmetician, ce sa mai... !

      Hai sa-ti dau eu ultimele informatii (cele de ieri fiindca azi nu s-au publicat inca):
      - cazuri noi : plus 36 100
      - spitalizari : MINUS (adica, liniuta aia pusa in fata numerelor.....) 230 fata de ziua precedenta.

      In urma cu o saptamana, luni, erau internate 8298 persoane.
      Ieri - 7847 persoane.

      Hai, fuguta la caiet !
      • -1 (1 vot)    
       Statistica se face pe intervale relevante (Marţi, 21 septembrie 2021, 13:15)

       hsl [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

       nu de la o zi la alta.
       Iar pe inteval de 2 săptămâni este exact situația pe care am pus-o eu (care este publică și care poate fi verificată de oricine): au ajuns în spital un plus de 20k persoane; au rămas internate +400 și au murit având în organism SC2 +350.
       • 0 (2 voturi)    
        Bai, Gigi, nu ratezi .. (Marţi, 21 septembrie 2021, 15:36)

        Valtran [utilizator] i-a raspuns lui hsl

        ... nicio ocazie de a arata ca nu pricepi, pur si simplu, ce citesti !
        Despre ce statistici vorbesti ? Tu nu esti statistician si nici nu stii sa interpretezi datele.
        Iar numerele date de mine nu sunt doar de pe o zi pe alta ci si la saptamana - interval relevant in UK . Un om normal, cu o inteligenta normala, ar fi vazut asta.

        Iar tu nu esti in masura sa spui care este intervalul relevant...

        P.S. hai, ca ai mai multi bani de-atat ! Hai, ca se poate !
        • 0 (2 voturi)    
         Ia să vedem ce zic cifrele (Marţi, 21 septembrie 2021, 16:24)

         hsl [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

         sursa owid, ultima zi cu date disponibile 16.09 (deci nu pot verifica ce zici, în afara faptului că statistica aceasta spune că luni - 13.09 - erau 8449 de persoane spitalizate).
         Începând cu 01.07, dacă e să comparăm nr de spitalizări la zi cu nr de spitalizări înregistrat cu 7 zile anterior datei de referință (adică 16.09 comparativ cu 09.09), avem scădere doar pe 8 zile (din 78) din care 7 sunt între 3 și 9 aug; dacă facem pe 2 săptămâni, avem scădere doar 5 zile, toate între 10 și 14 aug.
         Habar n-am care este situația la zi (nici chef să o caut), însă cifrele arată clar că procentul de vaccinare nu a oprit creșterea spitalizărilor.
 • 0 (30 voturi)    
  Charles Darwin va sfatuieste: (Luni, 20 septembrie 2021, 17:27)

  Gigel cu elefantii [utilizator]

  Chiar daca autoritatile nu va spun, acum e momentul sa purtati masca peste tot. Ca sunteti vaccinati, ca sunteti pe afara, faultati evolutia naturala si purtati masca. Fiti baieti destepti, nu faceti ca toata lumea. Virusul nu alege, voi da.
 • +12 (26 voturi)    
  o mare prostie (Luni, 20 septembrie 2021, 17:30)

  martel55 [utilizator]

  sa nu te testeze daca esti vaccinat, umbli liber si dai si la altii...nu degeab alti mai destepti cer teste la intrarea in tara indiferent ca esti sua nu vaccinat, dar la noi se merge pe populisme, indiferent de efectele la nivel epidemiologic...si ne miram ca cele mai multe cazuri sunt acolo unde si rata de vaccinare e cea ma maire, cu asemenea ineptii stabilite de autoritati e si explicabil
 • +21 (27 voturi)    
  dăcît citat din articol (Luni, 20 septembrie 2021, 17:35)

  di livio [utilizator]

  ca să nu fiu cenzurat dacă îmi dau cu părerea...„în cazul noii tulpini indiene Delta, simptomele seamană izbitor cu cele ale oricărei răceli/viroze”
  • +2 (4 voturi)    
   Freudian (Luni, 20 septembrie 2021, 20:57)

   sorance2000 [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   slips?
 • +3 (19 voturi)    
  mda (Luni, 20 septembrie 2021, 17:46)

  noi2013 [utilizator]

  Daca esti sanatos, nu ai simptome, nu iei covid-ul fara sa fi bagat aiurea vaccinul ai toate dezavantajele posibile....

  Pe principiul alb, barbat, straight, raul suprem.....
 • +9 (11 voturi)    
  Stai in carantina doar daca vrei (Luni, 20 septembrie 2021, 17:54)

  mescaline [utilizator]

  Exceptand febra, toate simptomele unei forme usoare le cunoaste doar infectatul. Lipsa gustului, mirosului, dificultati de respiratie, chiar si tusea poate fi mascata etc.

  So, daca vrei o pauza de la un job care te plateste si stand acasa, declari. Daca muncesti in horeca si traiesti din bacsis, foaie verde.
 • +10 (20 voturi)    
  Logica (Luni, 20 septembrie 2021, 17:59)

  BARBADOS [utilizator]

  autorităţilor, fie ele sanitare, fie politice, nu bate cu logica virusului!
  Cei vaccinaţi, din momentul infectării, chiar cu simptome uşoare, chiar fără, sunt un pericol şi pentru cei vaccinaţi, şi pentru cei nevaccinaţi, desigur. Iar necesitatea testării, şi la unii, şi la alţii, este obligatorie. Mai ales că multe testări sunt pur formale, doar bani luaţi... Nu ne convine, ba credem că dacă am luat tichete de masă, dacă am jucat la tombolă, covidul nu se mai apropie de noi. Ca să vezi, virusul nu se sperie nici de paşaportul verde.
  • -2 (12 voturi)    
   Poate ar fi o idee... (Luni, 20 septembrie 2021, 18:59)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui BARBADOS

   ...să vă feriți de vaccinați. Mie unul mi-ar conveni.
   • +4 (18 voturi)    
    Asta cu vaccinatii care transmit (Luni, 20 septembrie 2021, 21:16)

    Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    este doar "Crowd control".

    Logica imunizarii este de a avea arsenalul necesar de a preveni multiplicarea virusului in gazda. Rezultatul direct este o concentratie foarte mica de virs. Ceea ce duce la o capacitate mult mai mica de "a da mai departe". Si cand zic mult mai mica vorbim de cam 3-4 ordine de marime.

    Dar daca s-ar accepta acest lucru public s-ar deschide o cutie a pandorei in conditiile in care populatia este polarizata la extrem...
    • +1 (13 voturi)    
     "Crowd control" (Luni, 20 septembrie 2021, 23:59)

     Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

     Ce va mai pute limba romana...Si cand te gandesti ca pana mai ieri aveati glia stramoseasca sub unghii.
     • +4 (6 voturi)    
      Sprich nur für dich (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:08)

      Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

      poate "ca pana mai ieri aveati glia stramoseasca sub unghii."
      ai vazut tu.

      Ai mei si-au lasat sangele si oasele pe la canal sau Aiud tocmai pentru ca nu erau "origine sanatoasa"
     • -3 (3 voturi)    
      In oricare limba,.... (Marţi, 21 septembrie 2021, 12:48)

      Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

      ... omul asta este agramat.
    • -3 (9 voturi)    
     Parerisme (Marţi, 21 septembrie 2021, 0:11)

     Sympa [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

     Parerisme.
 • +11 (13 voturi)    
  Sigur se aplică peste tot? Adică și în școli? (Luni, 20 septembrie 2021, 18:05)

  muvis [utilizator]

  La noi s-a închis clasa și au trimis piticii în on-line pentru un caz găsit la un asimptomatic cadru didactic vaccinat.
  Aproape toți părinții sunt vaccinați, doar copiii nu, dar ei oricum poartă mască.
  Poate ar trebui revizuit și ordinul ăla de la ms și men, că stam acasă cu toții sănătoși, bine mersi!
 • +10 (14 voturi)    
  Hotarea de Guv nu e lege (Luni, 20 septembrie 2021, 18:46)

  TrickyWicky [utilizator]

  ''Direcția de Sănătate Publică nu te va testa, iar legea te exceptează de la obligativitatea izolării pentru 14 zile, deoarece ești vaccinat.''

  Aceste hotarari nu sunt legi si pot fi atacate in contencios admnistrativ.
 • +19 (25 voturi)    
  Deci (Luni, 20 septembrie 2021, 18:49)

  wintershadow [utilizator]

  Daca esti vaccinat, desi se recunoaste oficial ca poti imprastia virus, esti liber la plimbare.

  Daca nu esti vaccinat, desi nu ai niciun simptom, trebuie sa stai 14 zile in carantina.

  Oricat ai vrea sa respecti informatiile oficiale si sa nu dai crezare conspiratiilor, ce poti deduce din regulile astea aberante? Ca scopul nu este reducerea raspandirii viruslui ci numai vaccinarea.
  • +10 (12 voturi)    
   E normal sa fie liberi, la aproape un an (Luni, 20 septembrie 2021, 19:29)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui wintershadow

   ... Și multe doze făcute cadou sa nu expire.
   Scopul ar fi sa nu mori, altfel e la fel de valabil vaccinul ca la gripă sau ror. Dacă îl fac destul de mulți, evită epidemae, dacă nu, măcar te poți proteja personal.

   Să fim serioși, campania nu mai are niciun efect.
   E vaccin pentru cine vrea, pentru cine nu vre, din varii motive, nici nu mai merita efortul de a-i proteja pe suspicioși în speranța că vor realiza că se înșală.
   Cred că la apariția vaccinului și sub vârsta de 12, ar trebui lăsată toată lumea în pace. Fără masca, fără online, fiecare sa se descurce. Îmi pare rău de medici, dar ei oricum se vor lupta cu cazurile prea multe, pentru ca sunt prea mulți care nu mai înțeleg ce trebuie sa facă și în ce și cine să se încreadă.
 • +4 (8 voturi)    
  Neaparat sa va testati (la boli venerice) (Luni, 20 septembrie 2021, 21:51)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Daca contactul a fost neprotejat.
 • +7 (9 voturi)    
  In articol e o greseala mare: (Marţi, 21 septembrie 2021, 0:23)

  Klaus_ [utilizator]

  Asta e o prostie: "În cazul în care ai simptome și ești și tu testat pozitiv, trebuie să te izolezi timp de 14 zile - perioada de izolare se calculează de la data contactului cu persoana infectată. Practic, petreci în carantină cât a mai rămas din cele 14 zile de la contact."
  Hei, cine a scris prostia asta? Sa sune la DSP sa se lamureasca! Pe langa ca e fals, nici nu are logica:
  Incepi sa ai simptome dupa 5-7 zile (uneori chiar 9 zile) de cand ai fost infectat. Sa zicem ca te testezi chiar in ziua cand ai primele simptome si aia e, cel mai fericit caz in a cincea zi de cand ai fost infectat. Daca tu esti pozitiv si stai 14 zile de la contact, inseamna ca iesi din casa in a noua zi de la primele simptome. In a noua zi de la simptome tu inca mai esti contagios. Iar daca nu iti apar simptomele in a cincea, ci in a saptea, daca nu te-a infectat cel care crezi tu ci altul, mai recent decat banuiesti, inseamna ca tu nu iesi din casa in ziua a noua ci in a saptea sau a sasea, sau poate mai repede si imparti boala in draci.
  Articolul asta intra la Art. 352-Zadarnicirea combaterii bolilor (6 luni-2 ani).
  In realitate DSP iti emite "Decizia de confirmare a masurii de izolare" pentru 14 zile incepand cu ziua testului pozitiv. Asta fie ca esti sau ca nu esti vaccinat. Daca ai facut testul luni, peste doua saptamani luni e prima zi cand poti iesi din izolare. Vaccinat sau nu, nu conteaza.
  • -1 (9 voturi)    
   Am citit cu atentie parerismul tau (Marţi, 21 septembrie 2021, 0:45)

   Sympa [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

   Am citit cu atentie parerismul tau - si cu adanca ingrijorare, as putea spune, da' nu sunt Klaus.

   Totusi, de unde ai dedus ca " In a noua zi de la simptome tu inca mai esti contagios."? Ai avut o epifanie? Esti Fauci* si n-am observat?

   * Ca sa nu mai spun ca si Fauci asta ("sa credem in stiinta") a intrat la Casa Alba cu ideile lui "A treia doza de vaccin dupa minimum 8 luni" si a iesit cu ideile (stiintifice, bineinteles) ale lui Biden "A treia doza, dupa 5 luni; da, sa traiti!"
   • +1 (1 vot)    
    De fapt Klaus_ are dreptate (Marţi, 21 septembrie 2021, 8:02)

    Popcea [utilizator] i-a raspuns lui Sympa

    Citeste aici: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/your-health/quarantine-isolation.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fif-you-are-sick%2Fquarantine.html

    CDC e agentia federala americana de sanatate publica. O sa vezi ca si ei spun ca pana in a zecea zi de cand iti apar simptomele esti contagios si nu iesi din casa. Si da, la noi in Romania, DSP-ul te tine in izolare 14 zile de la data testului, nu de la data contactului, fie ca esti sau nu vaccinat, nicidecum de la data contactului cum gresit apare in articol.
 • -2 (10 voturi)    
  70-80% din populatie va lua (Marţi, 21 septembrie 2021, 6:02)

  Coco Whistle [utilizator]

  cumva virusul. cind esti vaccinat incepi sa te risti, il vei lua mai devreme sau mai tirziu eu zic ca in termen de 3-4 luni il vei lua. statistic, sint putine sanse din cei care ajung pe ventilator sa supravietuiasca, dar cei care decedeaza 97% sint nevaccinati si doar 3% vaccinati. nu va riscati, nu merita. e interesant cum raul domina atit de bine in timp ce adevarul e privit indoilenic. s-a spus si s-a scris ca li se vor lua mintile...traim aceste vremuri.nu fi unul dintre aceea care sa creada cind e prea tirziu. va recomand moderna, pfizer, jj in aceasta ordine.
  • +4 (8 voturi)    
   dar cu efectele? (Marţi, 21 septembrie 2021, 10:26)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   pfizer a spus la inceput ca dintr-un recipient se fac 5 doze de vaccin, apoi s-a razgandit si a spus ca se fac 6 doze. De ce? Oare efectele "secundare" erau prea acute la concentratia de 1/5? Asa, au mai diluat putin, pana la 1/6. Ce fel de stiinta e asta cand apare replica "merge si asa"?
  • +4 (8 voturi)    
   UK: decese delta: 70% vaccinați, 25% nevaccinați (Marţi, 21 septembrie 2021, 10:49)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   raport PHE - ultimul interval de 2 săptămâni din septembrie pentru care a fost făcută raportarea.
   Delta reprezintă peste 99% din secvențieri, deci raportul este relevant (și confirmat de datele disponibile la nivel de alte state).
   Așa că eu nu aș pune mare preț pe afirmațiile publice făcute de reprezentanții statului român.
   • +1 (3 voturi)    
    Asa e când majoritatea sunt vaccinați (Marţi, 21 septembrie 2021, 14:18)

    Zodrac [utilizator] i-a raspuns lui hsl

    Daca UK se lauda cu 89% din populație vaccinata e și normal sa nu prea mai găsești nevaccinați in statistici. Poti face comparație asa doar ai avea distribuie uniforma in randul tuturor paturilor de populație 50%-50% vaccinați vs nevaccinați ...
    • 0 (4 voturi)    
     Același argument poate fi folosit și pentru Ro (Marţi, 21 septembrie 2021, 15:49)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui Zodrac

     „e normal să nu prea găsești vaccinați în statistici”
     Poate că felul în care sunt purtate discuțiile îi face pe oameni să se polarizeze mai ușor, însă te asigur că scopul meu nu este să fiu „contra” cuiva ci să mă asigur - atât cât pot - că în spațiul public ajung informații corecte.
     De aceea eu n-am susținut nicio clipă faptul că toți trebuie să evităm vaccinurile (așa cum susțin unii sau că toți trebuie să ne vaccinăm - așa cum susțin alții), însă nici nu pot să accept nepăsător ca viața socială să ne fie condiționată de acceptarea unui act medical care pentru unii dintre noi este inutil.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by