Critici dure și de la Universitatea București după ce Parlamentul a votat interzicerea în școli a referirilor la identitatea de gen: Un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea liberă / Și SNSPA reacționează

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 17 iunie 2020, 11:18 Actualitate | Educatie


Universitatea Bucuresti
Foto: Facebook
Și Universitatea București reacționează dur după ce Senatul, în calitate de cameră decizională a Parlamentului, a adoptat marți o modificare la Legea Educației Naționale care interzice orice referire în școli și universități la identitatea de gen. Universitatea București spune că acest amendament contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României și de convențiile internaționale, că nu are fundamentare științifică și reprezintă un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea liberă.

Prezentăm integral punctul de vedere al Universității București:
 • "Universitatea din București dezavuează orice inițiativă de subminare a autonomiei universitare și solicită tuturor actorilor responsabili din viața socială și politică a țării să apere acest drept câștigat acum mai bine de 30 de ani în România.
 • Considerăm că autonomia universitară reprezintă unul dintre bunurile culturale ale democrației, un garant al libertății de gândire, de cunoaștere și de exprimare a propriilor opinii, de care trebuie să se bucure toți membrii comunității universitare și, în mod implicit, societatea.
 • Ca spațiu de educație, formare și cercetare, universitatea are misiunea nobilă de a căuta adevărul prin confruntare de idei, prin cercetare științifică riguroasă. Adevărul este rezultatul cercetărilor științifice desfășurate în deplina libertate a exprimării, nu al ideologiilor sau pozițiilor extreme, oricare ar fi acestea. Adevărul se formulează din consensul științific al specialiștilor și nu poate fi statuat printr-un text de lege.
 • Amendamentul de modificare a Legii Educației Naționale, aprobat ieri în Parlamentul României, contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României și de convențiile internaționale la care România este parte: libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară. Textul de lege nu are fundamentare științifică și reprezintă un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea libere.
 • Noi, Universitatea din București, suntem o universitate comprehensivă, cu o comunitate bogată prin diversitatea membrilor săi. Principiile autonomiei universitare și al libertății academice, al respectării libertății de gândire și de conștiință, independenței față de ideologii, religii și doctrine politice, asumate prin Carta Universității, fundamentează cultura instituției noastre și nu vom abdica de la ele. Avem, totodată, misiunea de a le promova și în afara zidurilor universității.
 • Credem cu tărie că respectarea și cultivarea acestor libertăți fundamentale, promovarea adevărului științific, a libertății și a dreptății sociale se află, în mod negreșit, la fundația unei societăți libere.
 • Carta Universității din București, Articolul 3:
 • „Universitatea este organizată și funcționează în baza următoarelor principii: (….)
 • a) principiul autonomiei universitare;
 • (b) principiul libertăţii academice.".
SNSPA: Activitatea mediului universitar a fost bruiată de ingerinţe politice, încă o dată

Și Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a reacționat în acest caz, considerând "regretabil că subiecte importante, cu consecinţe deosebite pentru societatea românească, se legiferează într-o manieră superficială, fără înţelegerea conceptelor şi fără consultarea partenerilor sociali relevanţi, în speţă comunitatea ştiinţifică academică".

De asemenea, SNSPA spune că activitatea mediului universitar "a fost bruiată de ingerinţe politice, încă o dată, actorii politici încălcând autonomia universitară".

Prezentăm integral punctul de vedere al SNSPA:
 • "Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) consideră că este regretabil faptul că subiecte importante, cu consecințe deosebite pentru societatea românească, se legiferează într-o manieră superficială, fără înțelegerea conceptelor și fără consultarea partenerilor sociali relevanți, în speță comunitatea științifică academică. Mai mult, activitatea mediului universitar a fost bruiată de ingerințe politice, încă o dată, actorii politici încălcând autonomia universitară.
 • Având în vedere discuțiile generate de acest subiect, prezente în spațiul public, SNSPA își propune să clarifice situația, oferind publicului larg câteva explicații importante, după cum urmează:
 • Iniţiativa legislativă a celor doi parlamentari PMP a avut ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, prin care s-a propus ca în toate instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, să fie interzis prozelitismul pe baza criteriului de sex şi a criteriului de gen.
 • Fără a clarifica însă ce presupune exact fenomenul de “prozelitism pe baza criteriului de sex, cât și a celui de gen”, observație regăsită și în punctul de vedere al Guvernului României, care nu a susținut adoptarea acestei inițiative legislative, plenul Senatului a votat marți, 16 iunie 2020, în calitate de for decizional, cu 81 de voturi DA, 22 de voturi NU și 27 de abțineri.
 • Pe motivul existenței unui pericol real în sistemul de învățământ, fără a face vreo dovadă în acest sens, textul amendamentelor adoptate arată că cei care le-au propus nu înțeleg de fapt conceptele fundamentale pe care le folosesc. Acestea sunt, de altfel, uzuale în orice limbă: sex (bărbătesc sau femeiesc), pentru datul biologic și gen (masculin, feminin), pentru înțelesurile culturale și sociale ale diferențelor biologice. Pentru științele sociale însă, aplicarea acestui amendament înseamnă interzicerea unor concepte teoretice esențiale, utilizate în cercetare de către comunitatea științifică internațională.
 • Studiile de gen au dus la schimbări de optică în sociologie, filosofie, psihanaliză, medicină, istorie, economie. Evoluția studiilor de gen s-a materializat, în timp, în dezvoltarea cercetării în domeniu, a programelor de studii, dar a influențat și interacțiunile umane, oportunitățile de realizare profesională, opțiunile și deciziile personale, discriminarea în diferite domenii. Studiile de gen sunt esențiale pentru elaborarea politicilor sociale care să faciliteze echilibrul în familie, în carieră, care să ofere strategii pentru a combate violența casnică, hărțuirea sexuală și soluții pentru munca domestică.
 • Amendamentul introdus la Legea educației naționale reprezintă o încălcare flagrantă a autonomiei universitare. Parlamentul României nu are niciun fel de atribuții să stabilească curricula în universități, nici pe cea din învățământul preuniversitar. În calitate de universitate care a inițiat și dezvoltat cercetări și studii referitoare la politici de gen în ultimii 22 de ani (din 1998), SNSPA a contribuit semnificativ la cunoașterea și analizarea discriminării și proiectarea politicilor publice pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, dar și pentru minoritățile etnice, religioase și sexuale. Astfel de arii de studiu există în marile universități din România, din UE și din lume. Acest amendament desființează practic orice învățare, studiu și cercetare în privința discriminării de gen, orice proiect întemeiat științific care poate contribui la egalitatea de tratament și de șanse între femei și bărbați. Îl considerăm inacceptabil științific și profund antidemocratic.
 • Textul adoptat contrazice principiul constituțional al egalității de șanse (art. 16) și pe cel al libertății de exprimare (art. 30/1), Legea pentru prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare (137/2000), Legea egalității de șanse între femei și bărbați 202/2002. În plus, vine în contradicție cu o multitudine de acorduri internaționale la care România este parte semnatară, precum CEDAW (Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor a ONU, 1979) și cu legislația Uniunii Europene. Dacă s-ar aplica aceste amendamente, ni s-ar interzice să vorbim în instituțiile de învățământ despre Institutul European al Egalității de Gen, una dintre agențiile majore ale UE, la fel, despre cercetările și politicile europene în privința egalității de gen.
 • Cadre didactice, studenți și absolvenți din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) se asociază tuturor colegilor din alte universități și centre universitare, care și-au exprimat deja poziția referitoare la adoptarea acestei inițiative legislative a Parlamentului României. SNSPA încurajează abordarea critică, parteneriatul intelectual şi cooperarea, și asigură libertatea cercetării în ceea ce priveşte stabilirea temelor, alegerea metodelor, procedeelor şi valorificarea rezultatelor, conform legii. Nimeni nu are dreptul să manipuleze, îndoctrineze şi să educe dogmatic în interiorul spaţiului universitar (laic) şi, prin aceasta, să încalce dreptul studenţilor, cadrelor didactice sau cercetătorilor la obiectivitate în cunoaştere şi la formare ştiinţifică adecvată domeniului de studii".

Este vorba de o modificare a articolului 7 din Legea Educației Naționale, alineatul 1, litera e.
 • ”În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară sunt interzise:
 • e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”, arată proiectul adoptat azi de Senat.
 • Inițiativa legislativă, propusă de PMP, a fost adoptată cu 81 pentru, 22 împotrivă și 27 abțineri.
Potrivit senatorului USR Vlad Alexandrescu, cei care au votat pentru au fost PSD și PMP, în timp ce PNL s-a abținut, iar USR a votat împotrivă.

Conform senatorului USR, prin această lege vor fi interzise, împotriva autonomiei universitare, cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse.

Și Asociația ACCEPT solicită președintelui Klaus Iohannis să refuze promulgarea acestei legi și să o retrimită la dezbatere în Parlament.

CITEȘTE ȘI:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6300 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  E clar ! Demersul asta l-a facut si Universitatea (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:38)

  Susufler0 [utilizator]

  Babes-Bolyai !
  Acum singura problema care se pune e daca Presedintele Iohannis va retrimite legea in Parlament pt a fi modificata sau daca o va ataca direct la CCR !

  PS. Ori poate ca PNL va ataca legea la Curte alaturi de USR (care singura nu poate) !
 • +2 (10 voturi)    
  libertate academica (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:58)

  Nevermind [utilizator]

  In ce limite, in special pe banii statului? Un master in decapitare sunni style, merge?
  • 0 (6 voturi)    
   Exact asa ! E unul din putinele cazuri (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:28)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   in care Senatul Universitatii de stat este (sau ar trebui sa fie) mai tare decat Senatul din Casa Popoului ! Si asta pe banii poporului !

   PS. Dar tu de fapt stii foarte bine lucrul acesta ! :))))
 • -1 (9 voturi)    
  Nu tot intr-o universitate a aparut Garda de Fier? (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:14)

  CezarN [utilizator]

  Parcă la Iași a apărut Liga Apărării Naționale Creștine. Apoi Garda de Fier.
  Tot asa: bastion al gândirii libere și dă-i și luptă frațicule.

  Ideea este simplă: ideologie totalitară? Da! Că-i în Ferentari sau la Universitate, trebuie interzisă.
  • -3 (5 voturi)    
   Te-ai mutat cu stupizeniile de pe un forum pe altu (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:13)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   doar ca acum ai inlocuit fascismul cu Garda de Fier !

   PS. Deci te mentii in "zona" ! :))))

   PPS. Scuze HN, (nu ii fac reclama) : @CezarN pe g4media au scris cat sa te poti desfasura in voie ! :))))))
 • +2 (8 voturi)    
  Universitatea din Bucuresti (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:34)

  Mag@ [utilizator]

  Universitatea din Bucuresti ar trebui sa se concentreze mai mult pe studii academice si nu pe atitudini politice. Cand ai autonomie universitara pe bani publici si scoti someri pe banda rulanta, cel mai indicat ar fi sa isi vada de problemele lor "academice" si nu de opinii politice.
 • 0 (6 voturi)    
  Hai si SNSPA (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:44)

  Mag@ [utilizator]

  Daca se poate face putina reclama in aceasta perioada, ca tot este timpul admiterilor, de ce sa nu profitam si sa nu punem "caruta SNSPA" in drumul absolventilor. Poate, poate, se mai "impiedica" cineva si de ei.
 • -1 (1 vot)    
  Daca .... (Miercuri, 17 iunie 2020, 17:21)

  danmarian [utilizator]

  ma duc in fata Shparlamentului Rusinii Nationale - si le arat "organul" - care este totusi MASCULIN !!! Ce vor gandii "shparlamentarii" ? Probabil CE SA MAI FURE ???!!! Ca la gen .... Toate lepadaturile s-au aciuat si ne fac (FARADE)Legi ! Asa ne trebue daca nu i-am luat INCA in furci !!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by