Studenții și elevii îi cer lui Iohannis să respingă legea prin care este interzisă în școli orice referire la identitatea de gen: Parlamentul a trimis educația din România în Evul Mediu

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 17 iunie 2020, 10:27 Actualitate | Educatie


ANOSR
Foto: Facebook
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) condamnă adoptarea de către Senat, cameră decizională, a amendamentului care interzice orice activitate "în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen” în școli și universități. Studenții și elevii spun că Parlamentul "a legiferat abuzurile asupra persoanelor al căror gen nu corespunde sexului biologic, a limitat dreptul la educație al acestora și a instigat la ură împotriva lor, trimițând educația din România în Evul Mediu", și cer președintelui să nu promulge actul normativ.

Într-un comunicat de presă comun transmis miercuri, cele două asociații cer președintelui Klaus Iohannis să respingă legea, spunând că aceasta contravine principiilor constituționale ale nediscriminării, cât și reglementărilor europene și multor convenții internaționale asumate de România, printre care Convenția de la Istanbul, care joacă un rol esențial în combaterea violenței de gen.

Argumentele aduse de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE):
 • "Instituțiile europene au solicitat în repetate rânduri instituțiilor centrale ale României asumarea unor politici ferme în vederea combaterii discriminării de orice fel, discriminarea în baza identității de gen fiind un domeniu acoperit de aceste convenții și tratate.
 • În primul rând, Parlamentul României, în calitate de for legislativ, nu are competența de a decide punctual aspecte ce țin de programa școlară în vigoare, aceste decizii fiind în mâinile experților educaționali și ai Ministerului Educației și Cercetării. Prin adoptarea acestei inițiative legislative, Parlamentul își depășește atribuțiile constituționale, intrând în sfera de activitate a Executivului. Totodată, s-ar legifera interzicerea unor programe de studii de licență sau domenii de masterat deja existente în universitățile românești.
 • În al doilea rând, în cheia principiilor constituționale, acest amendament trebuia dezbătut și în cadrul Camerei Deputaților, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În lipsa unei dezbateri la care să participe și societatea civilă, fără consultarea directă a reprezentanților elevilor și studenților, beneficiari direcți ai acestui proces instructiv-educativ, apreciem această măsură ca fiind nejustificată. Acest amendament instigă la violență asupra anumitor categorii de elevi și studenți, negându-le dreptul constituțional la învățătură.
 • Mai mult decât atât, identitatea de gen reprezintă o parte esențială a curriculumului aferent educației pentru sănătate/educației sexuale, iar incriminarea activităților pe această temă nu face altceva decât să discrimineze persoanele care aparțin unei alte identități de gen decât sexul biologic. În aceeași notă, putem vorbi cu adevărat despre dublă măsură în contextul adoptării acestor prevederi, întrucât tot Parlamentul este cel care a aprobat legea anti-bullying (Legea nr. 221/20)19, ale cărei norme metodologice de aplicare stipulează faptul că elevii nu pot fi discriminați/hărțuiți în cadrul unității de învățământ, indiferent de particularitățile fiecăruia".
Senatul, în calitate de cameră decizională a Parlamentului, a adoptat marți o modificare la Legea Educației Naționale care interzice orice referire în școli și universități la identitatea de gen, ”înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

Este vorba de o modificare a articolului 7 din Legea Educației Naționale, alineatul 1, litera e.

”În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară sunt interzise:
 • e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”, arată proiectul adoptat azi de Senat.
Inițiativa legislativă, propusă de PMP, a fost adoptată cu 81 pentru, 22 împotrivă și 27 abțineri.

Potrivit senatorului USR Vlad Alexandrescu, cei care au votat pentru au fost PSD și PMP, în timp ce PNL s-a abținut, iar USR a votat împotrivă.

Conform senatorului USR, prin această lege vor fi interzise, împotriva autonomiei universitare, cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse.

Și Asociația ACCEPT solicită președintelui Klaus Iohannis să refuze promulgarea acestei legi și să o retrimită la dezbatere în Parlament.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5428 vizualizari

 • +7 (39 voturi)    
  degeaba va zbateti progresistii lu' peste... (Miercuri, 17 iunie 2020, 10:31)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. normalitatea nu o puteti schimba.
  • -3 (9 voturi)    
   Multumita parlamentului (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:15)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Putem avea acum stare de urgenta cat vrea muschii guvernului! Cred ca lucrurile astea se leaga!
   • +4 (8 voturi)    
    lasa-ne ba.. (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:51)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    ... cu starea ta de urgenta.
 • +12 (26 voturi)    
  Scoala (Miercuri, 17 iunie 2020, 10:41)

  noi2013 [utilizator]

  Studentii si elevi nu spun insa nimic despre batjocura care a ajuns scoala?

  Daca tot doresc libertate si dezbatere, sa aiba unde sa o faca....

  Vad ca toata lumea e agitata cu identitatea de gen, dar nimeni cu propunerile aberante de ore de 30 de minute, de 3 ore pe zi de scoala ....

  Pai cele 30 de minute nu ajung nici pentru identitatea de gen
 • 0 (8 voturi)    
  Cantitate vs. calitate (Miercuri, 17 iunie 2020, 10:45)

  emilm [utilizator]

  Poate ca ar trebui sa ne uitam mai mult la calitate, decat la cantitate...
 • +3 (17 voturi)    
  care elevi si studenti (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:05)

  Mary80 [utilizator]

  nume prenume si semnatura
  • +4 (10 voturi)    
   iti zic io.. (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:53)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

   .. niste lipitori din asa zise "asociatii" care-si urmaresc interese personale, nu problemele reale ale elevilor si studentilor.
 • +11 (21 voturi)    
  Hotnews ar trebui să corecteze textul știrii (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:06)

  Un cititor [utilizator]

  Nu „Studenții și elevii cer...” , ci „Două asociații cer ...”
  pentru că asociațiile respective nu sunt singurele asociații ale elevilor și studenților și deci nu sunt reprezentative pentru toți elevii și studenții .

  P.S. Ca să nu mai vorbim despre cine-i susține și ce profil ideologic au.
  • +2 (2 voturi)    
   De ce sa nu vorbim? (Miercuri, 17 iunie 2020, 21:30)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Sari fix argumentele...

   Cum stiti voi toti ce vor studentii si elevii, eu asta nu inteleg... Sau considerati ca nu e necesar consimtamantul lor, ca la viol?
 • +10 (16 voturi)    
  Alta grija (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:07)

  Alexa.99. [utilizator]

  nu avem. Fix la asta ne-am oprit, cand avem in 2020 scoli cu latrina in fundul curtii. Hai sa ne certam pe toate chestiile de interes intre 0 si minus infinit.
  • +1 (3 voturi)    
   acum vor trebui sa construiasca inca 72 de latrine (Miercuri, 17 iunie 2020, 17:36)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   in fundul curtii pentru cele 72 de "genuri".
 • -3 (13 voturi)    
  cand prea multi au ramas in urma vremurilor (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:12)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  se intampla ca si clasa politica sa ajunga "depasita", cu astfel de initiative si sa si fie sustinuta masiv de o buna parte a populatiei, sau chiar de majoritate, asa cum se intampla in Rusia, Polonia, Ungaria.
  Din pacate pentru toti, vremurile nu mai sunt aceleasi, timpul nu are "rabdare" sa se adapteze cu totii la noile realitati, din fericire tinerii nu sunt asa, ei vor gandi deja diferit.
  Dincolo de orice cenzura ar incerca unii sa impuna, tineretul are oricum acces la informatii f usor, deci efectul cenzurii va fi doar ca unele aspecte se vor "invata" in context informal.
  Stiu ca multora nu le convine, dar stiinta, tehnologia, etc evolueaza si ar trebui abordate in mod obiectiv, adaptat la o realitate in dinamica accentuata si nu pastrat anacronici, depasiti de timpuri. Asa ne trezim cu tinerii plecati afara si aici ramasi o populatie imbatranita, bolnava, neingrijita, refractara la nou, saraca si moral si etic si spiritual, nu mai zic de saracia materiala.
  • +2 (10 voturi)    
   ete eu fac parte din tineret.. (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:54)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   .. si nu halesc galustile voastre progresiste pe care vreti sa ni le bagati pe gat cu forta.
   • -1 (7 voturi)    
    nu te forteaza nimeni (Miercuri, 17 iunie 2020, 16:24)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    sa te transformi in altceva. Dar voi, asa zisii "crestini", "normali", cand aveti de gand sa va si ocupai cu adevarat de adevaratele probleme, in loc sa inventati unele false sau superficiale?
    Pretindeti sa aparati copiii, dar unul nu v-ati duce in orfelinate sa luati unul pt adoptie sau (pp ca pt asta e o birocratie) macar sa ajutati un copil sarac prin programele de la WordlVision si cate mai sunt. Sau sa ajutati un fost tanar institutionalizat. Nimic, domnilor, nimic, doar faceti cruci lungi, citati texte din Biblie , dupa care treceti la dracuit si injurat pe cei diferit "pt ca va obliga"....la nimic.
    Cred ca Diavolul, daca ar exista, nu ar avea mai mare satisfactie decat sa vada ce turma uriasa are in Romania, adepti ascunsi, crestinopati habotnici, care nu fac de fapt nimic din ce scrie in Scripturi, ci doar cuvanta din ele. Voi sunteti adevaratii satanisti.
 • 0 (6 voturi)    
  Parlamentul are alta problema urgenta acum! (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:13)

  Alui [utilizator]

  Si-au data seama ca au dat o lege prin care guvernul poate prelungi starea de urgenta la infinit, fara a fi nevoie de acordul parlamentului! Si-au dat seama ca sunt tampiti cu TOTII! Nici macar unul n-a sesizat problema in textul legii!
  Parlamentul e casa prostilor! Iar prostii legifereaza ce trebuie predat in universitati! Normal!
  • +3 (9 voturi)    
   pai da... (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:55)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   .. daca aveau cursuri despre "identitatea de gen" acum erau destepti rau. not.
 • +3 (7 voturi)    
  . (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:23)

  Mihai Panet [anonim]

  Parca in lege e vorba de "raspindire", nu de "orice referire". Adica practic se interzice propaganda.
  • +3 (7 voturi)    
   exact... (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:56)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

   .. dar cineva incearca sa se victimizeze acum "uite, ne cenzureazaa, vaiaaaii"
 • +8 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:28)

  [anonim]

 • +3 (11 voturi)    
  ANOSR (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:01)

  Mag@ [utilizator]

  preşedinte ANOSR este Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ, tânăr inginer, absolvent al programului de studiu Mecatronică și Robotică, din cadrul Facultății de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara şi expert evaluator al Agenției Române de Asigurarea Calității.
  Despre ce studenţi este vorba?
  Simpla postare a unei păreri personale pe Facebook nu înseamnă părerea organizaţiei/ONG-ului respectiv şi cu atăt mai mult vocea tuturor studenţilor.
 • +3 (3 voturi)    
  as interzice si teoria pamantului plat (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:58)

  Gigantoraptor [utilizator]

  daca tot interzicem teorii..
 • 0 (8 voturi)    
  LGBTQIA+ (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:52)

  Setalcott [utilizator]

  Ma bucur ca aceste "asociatii ale elevilor" ies la inaintare sa arate lumii cine sunt de fapt si cu ce se ocupa.

  http://inliniedreapta.net/stire/presedintele-poloniei-ideologia-lgbt-consiliul-elevilor/
 • -1 (5 voturi)    
  Romania prospera.....a lui Iohannis (Miercuri, 17 iunie 2020, 15:07)

  Ibit [utilizator]

  Vom prospera cu asemenea conationali ?
  Va creste natalitatea ?
  Nu cred ca asociatiile elevilor promoveaza asa ceva , dar serviciile de specialitate trebuie sa verifice cine este in spatele acestor mesaje .
  Astept si eu reactia lui Iohannis !!!!!!!!!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by