Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) condamnă adoptarea de către Senat, cameră decizională, a amendamentului care interzice orice activitate "în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen” în școli și universități. Studenții și elevii spun că Parlamentul "a legiferat abuzurile asupra persoanelor al căror gen nu corespunde sexului biologic, a limitat dreptul la educație al acestora și a instigat la ură împotriva lor, trimițând educația din România în Evul Mediu", și cer președintelui să nu promulge actul normativ.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un comunicat de presă comun transmis miercuri, cele două asociații cer președintelui Klaus Iohannis să respingă legea, spunând că aceasta contravine principiilor constituționale ale nediscriminării, cât și reglementărilor europene și multor convenții internaționale asumate de România, printre care Convenția de la Istanbul, care joacă un rol esențial în combaterea violenței de gen.

Argumentele aduse de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE):

  • "Instituțiile europene au solicitat în repetate rânduri instituțiilor centrale ale României asumarea unor politici ferme în vederea combaterii discriminării de orice fel, discriminarea în baza identității de gen fiind un domeniu acoperit de aceste convenții și tratate.
  • În primul rând, Parlamentul României, în calitate de for legislativ, nu are competența de a decide punctual aspecte ce țin de programa școlară în vigoare, aceste decizii fiind în mâinile experților educaționali și ai Ministerului Educației și Cercetării. Prin adoptarea acestei inițiative legislative, Parlamentul își depășește atribuțiile constituționale, intrând în sfera de activitate a Executivului. Totodată, s-ar legifera interzicerea unor programe de studii de licență sau domenii de masterat deja existente în universitățile românești.
  • În al doilea rând, în cheia principiilor constituționale, acest amendament trebuia dezbătut și în cadrul Camerei Deputaților, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În lipsa unei dezbateri la care să participe și societatea civilă, fără consultarea directă a reprezentanților elevilor și studenților, beneficiari direcți ai acestui proces instructiv-educativ, apreciem această măsură ca fiind nejustificată. Acest amendament instigă la violență asupra anumitor categorii de elevi și studenți, negându-le dreptul constituțional la învățătură.
  • Mai mult decât atât, identitatea de gen reprezintă o parte esențială a curriculumului aferent educației pentru sănătate/educației sexuale, iar incriminarea activităților pe această temă nu face altceva decât să discrimineze persoanele care aparțin unei alte identități de gen decât sexul biologic. În aceeași notă, putem vorbi cu adevărat despre dublă măsură în contextul adoptării acestor prevederi, întrucât tot Parlamentul este cel care a aprobat legea anti-bullying (Legea nr. 221/20)19, ale cărei norme metodologice de aplicare stipulează faptul că elevii nu pot fi discriminați/hărțuiți în cadrul unității de învățământ, indiferent de particularitățile fiecăruia".

Senatul, în calitate de cameră decizională a Parlamentului, a adoptat marți o modificare la Legea Educației Naționale care interzice orice referire în școli și universități la identitatea de gen, ”înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

Este vorba de o modificare a articolului 7 din Legea Educației Naționale, alineatul 1, litera e.

”În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară sunt interzise:

  • e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”, arată proiectul adoptat azi de Senat.

Inițiativa legislativă, propusă de PMP, a fost adoptată cu 81 pentru, 22 împotrivă și 27 abțineri.

Potrivit senatorului USR Vlad Alexandrescu, cei care au votat pentru au fost PSD și PMP, în timp ce PNL s-a abținut, iar USR a votat împotrivă.

Conform senatorului USR, prin această lege vor fi interzise, împotriva autonomiei universitare, cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse.

Și Asociația ACCEPT solicită președintelui Klaus Iohannis să refuze promulgarea acestei legi și să o retrimită la dezbatere în Parlament.