”Problema majoră este că o teorie academică poate deveni interzisă prin lege!”, acuză Universitatea Babeș-Bolyai, după ce Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat o modificare la Legea Educației Naționale prin care interzice orice referire în școli și universități la identitatea de gen.

HotNews.roFoto: Hotnews

Universitatea Babeș-Bolyai se pronunță împotriva oricărui tip de intruziune politică sau ideologică asupra științei/mediului academic, transmite UBB printr-un

comunicat de presă.

„Am constatat cu stupefacție că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României – prin votul acordat azi în Senatul României pentru modificarea Legii Educației Naționale – se interzic în instituțiile de învățământ, deci și în universități, <>”, spune Universitatea din Cluj Napoca.

"UBB este una dintre cele mai importante comunități academice din România, cu aproape 50.000 de membri, unindu-ne valori comune și respectându-ne diferențele, acolo unde apar.

Dincolo de varietatea opțiunilor ideologice, din punctul nostru de vedere problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/ cursuri/ cercetări/ specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege!

Dar o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiții etice, nu altfel! Suntem încrezători că, în ceea ce privește varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”, mai transmite UBB".