VIDEO Monica Anisie, ministrul Educației, la întâlnirea online HotNews.ro : Exclud varianta înghețării anului scolar / Fac un apel la calm

de Andreea Ofițeru     HotNews.ro
Luni, 23 martie 2020, 18:10 Actualitate | Educatie


Monica Anisie
Foto: edu.ro
Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, exclude în acest moment varianta înghețării anului școlar, precizând că specialiști din minister lucrează la variantele de urmat, care vor fi făcute publice la momentul în care se va lua o decizie.

„La acest moment, specialiștii din Ministerul Educației nu iau în calcul, exclud varianta înghețării anului scolar. Trebuie precizat că toate variantele sunt în strânsă legătură cu evoluția situației grele în care se află România. Toate aceste scenarii pe care le lucrăm în Ministerul Educației le vom dezbate cu toți partenerii. Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Îi rog să stea în casă și să continue învățarea de acasă. (...)Nu pot face public niciunul dintre scenarii până când nu există din partea specialiștilor o decizie. Când va exista le vom prezenta public.”, a declarat Monica Anisie, în cadrul unei întâlniri online la HotNews.ro.Cele mai importante declarații ale ministrului Educației:

 • La acest moment, specialiștii din MEN nu iau în calcul, exclud varianta înghețării anului scolar. Trebuie precizat că toate variantele sunt în strânsă legătură cu evoluția situației grele în care se află România. Toate aceste scenarii pe care le lucrăm în MEN le vom dezbate cu toți partenerii.
 • Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Îi rog să stea în casă și să continue învățarea de acasă.
 • Care sunt aceste scenarii? Nu pot face public niciunul dintre scenarii până când nu există din partea specialiștilor o decizie. Când va exista le vom prezenta public.
 • Tot timpul vom căuta soluțiile cele mai bune. Trebuie să ne uităm și la celelate sisteme de educație din UE. Suntem conștienți că nu suntem singuri.
 • În cât timp vor fi anunțate scenariile? Orizontul de timp va fi în funcție de informațiile de la Comitetul Național pentru Situații Speciale de urgență. Așteptăm o perioadă în care avem în mod clar ce se întâmplă cu evoluția pandemiei. Înțeleg această presiune, dar trebuie să ne gândim că la acest moment ar trebui să ne preocupe în mod special să stăm în casă și să continuăm învățarea.
 • Nu se pune problema înghețării anului școlar. Nu văd de ce să ne gândim la acest aspect. La acest moment nu e cazul
 • Cea mai optimistă dată de redeschidere a școlilor? Fiind activat Comitetul Național pentru Situații Speciale de urgență, nu ministerul ia decizia, ci Comitetul.
  Decizia prelungirii stării de urgență nu e la Ministerul Educației. Toți ne supunem decretului care instituie starea de urgență.
 • Examenul de Evaluare și BAC, trebuie să ne gândim și la examenele profesorilor. Aceste soluții pe care noi le căutăm urmăresc mai multe paliere. Nu e ușor să luăm o decizie. Vorbim de o privire de ansamblu pe care o vom prezenta public.
 • Ministerul Educație a solicitat autorităților locale să dezinfecteze toate unitățile de învățământ și vom relua acest lucru în momentul când vor reîncepe cursurile.
 • Ministerul Educației pregătește un set de variante de lucru pentru elevi pentru a se pregăti în această perioadă, le vom pune pe site. Este important ca elevii să se pregătească pentru examenele naționale.
  Câți dintre milioanele de elevi fac cursuri online? În întâlnirile cu inspectorii am solicitat să identifice acolo unde nu se realizează această legătură a profesorilor cu elevii. Suntem conștienți că nu în toate casele există acces la internet. De aceea am realizat parteneriatul cu TVR. Acest parteneriat cu TVR nu e singular, sunt și inițiative locale. La argeș, inspectorul general a realizat un parteneriat cu o televiziune locală. Nu sunt singulare aceste demersuri. Profesorii care merg si filmează la TVR nu e ușor pentru ei, se deplasează în această perioadă când sunt restricții.
 • Ce se întâmplă cu profesorii care nu fac cursuri online? La acest moment, profesorii s-au mobilizat exemplar. Îi rog și pe ceilalți care poate nu au avut timpul necesar, îi rog să fie alături de elevi. Sunt convinsă că în curând că foarte mulți profesori vor face acest lucru.
 • Homeschooling? Ar trebui mai multe date pe care să le avem pe masă. Putem să avem o discuție după ce trecem de această situație.
 • Excludeți o măsură de a-i obliga pe profesori să facă cursuri online? Nu e vorba de obligație, e vorba de modul în care fiecare înțelege să pună umărul în aceste momente grele. Local se poate găsi o soluție astfel încât cadrele didactice să mențină legătura cu școala.
 • Decalare examen? În niciun caz nu voi avansa vreo dată. Nu e momentul, pentru că toate acestea nu au fost analizate de specialisti. Nu pot avasa un scenariu cum îmi trece mie prin minte. Puteți fi liniștiți dragi părinți și copii, în grupul de lcru există reprezentanții părinților, elevilor, sindicatelor.

Întâlnirea cu Monica Anisie vine după ce, luni dimineață, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că există trei scenarii în privința anului școlar, în contextul coronavirusului, printre acestea fiind și cel ca anul școlar să fie repetat.

Citiți și:

Raluca Turcan: Sunt trei scenarii privind anul școlar, unul dintre ele repetarea acestuia / E foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția

Monica Anisie o contrazice pe Raluca Turcan: ”Nu există sub nicio formă scenariul în care se îngheață anul școlar”

Anisie face noi precizări: Pentru elevii care susțin Evaluarea Națională sau Bacalaureatul, vom prezenta variantele posibile luate în calcul dacă se va prelungi starea de urgență

Federația ”Spiru Haret”: Scenariul înghețării anului școlar nu poate fi luat în calcul

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți: ”Este o declarație iresponsabilă a doamnei vicepremier”

Consiliul Naţional al Elevilor: Anul şcolar nu trebuie îngheţat


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24448 vizualizari

 • Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 martie 2020, 18:50)

  [anonim]

 • despre vacanta de vara (Luni, 23 martie 2020, 18:50)

  Gobelin [utilizator]

  Buna ziua,
  aveti in vedere prelungirea activitatilor si examenelor scolare peste vacanta de vara? Intreb prin prisma posibilitatii de afectare a concediilor , desigur in ipoteza incheierii pana atunci a restrictiilor legate de turism.
  Multumesc.
 • reglementari (Luni, 23 martie 2020, 20:29)

  mihaip41 [utilizator]

  Ar trebui reglementate urmatoarele: numarul de note la fiecare materie , perioada corigentelor, anulate testarile la clasele 2,4,6, materia pentru testarea nationala trebuie revizuita acum.
 • Modificare examen evaluare (Luni, 23 martie 2020, 23:55)

  paulacojocaru [utilizator]

  Buna ziua,

  in decembrie 2019 ati declarat :
  "În şedinţa de Guvern am adoptat o ordonanţă de urgenţă de prorogare a unor termene prevăzute de Legea 1/2011. Măsura aceasta a fost cauzată de faptul că, în toţi aceşti ani, Guvernele anterioare nu au făcut absolut nimic pentru elevii care sunt acum în clasa a VII-a, în aşa fel încât aceştia să poată susţine examenele naţionale în conformitate cu prevederile Legii 1. Vestea bună pentru părinţi şi pentru elevi este faptul că, în anul şcolar următor, cei care sunt în clasa a VII-a acum vor susţine Evaluarea naţională aşa cum este ea anul acesta".

  La nici 3 luni reveniti cu un ordin care prevede modificari fundamentale, cel putin la limba si literatura romana.

  Probabil s-a pornit de la ideea ca au fost programe școlare noi la fiecare materie și manuale noi la toate disciplinele.
  DAR, se pare ca cei care au gandit aceste modificari au uitat ca timp de 7 ani copiii nu au avut manuale in prima zi de scoala (singurul an in care le-a primit la inceputul anului scolar a fost 2018), predarea si evaluarea lor s-au facut dupa programa veche, majoritatea profesorilor nu au fost formati sa predea materia pe baza noilor noilor programe, iar renumitele argumentari de apartenenta la specia literara au fost prezente in toate orele de predare la literatura. In niciun caz orele nu s-au axat pe "competențele de receptare a mesajului scris" sau "exprimarea identității lingvistice și culturale proprii în context național și internațional".

  Avand in vedere ca in acest moment cursurile sunt suspendate, de ce a fost nevoie sa reveniti cu o asemenea modificare? In decembrie ne-ati asigurat de cu totul atlceva.
  Multumesc.
 • Probleme si solutii (Marţi, 24 martie 2020, 0:13)

  GetaK [utilizator]

  1. Scoala online - nu se poate face cu resursele si in conditiile actuale*. Telscoala este fantastica. Modul in care ni se sugereaza ca trebuie sa ne justificam banii, minciunile livrate elevilor ca daca nu intra online nu incheie, inrolarea fara nici o analiza cost-beneficii pe tot felul de platforme trebuie sa inceteze.
  2. Dati o data un ordin prin care explicati cum vom fi platiti, nu va fie teama, nu putem face greva - sa terminam cu minciuna ca suntem in activitate.
  3. O luna este suficienta pentru incheierea anului scolar - fara recuperari, fara ore suplimentare
  4. Aveti statistica varstelor profesorilor: cati ramanem? cine inlocuieste profesorii in etate care vor ramane in izolare? nu e o intrebare e o tema.
  5.Olimpiadele la vara in parteneriat cu agentiile de turism: o nebunie!
  6. Postati "simulari" si evaluari sumative oficiale, vor da sperante si ocupatie.
  7. Top medii frecventate de elevi: Instagram, Tiktok, Youtube - acolo trebuie sa plusati.
  8. Organizati concursuri online pe tematica scolara, faceti o conferinta cu influenceri.
  9. Atentie la profesorii fara familie - le va fi foarte greu.
  10. Pina acum ati reactionat la zvonuri e timpul sa preluati initiativa.
  Succes!
  *Conditii actuale = familii care impart spatii mici, fara tehnologie adecvata intr-o perioada dominata de incertitudine
 • Avem curaj ca sa vorbim de elefantul din camera? (Marţi, 24 martie 2020, 9:05)

  dandra [utilizator]

  Va rog sa precizati cati copii nu au electricitate acasa sau internet si cum se descurca acesti copii in aceste zile, daca nu au acces la TVR sau la internet.

  Ii condamnam la sapa sau facem adulti cu minim 12 clase din ei?

  De ce nu vorbim despre elefantul din camera si de ce s-a permis in toti acesti ani sa se aloce milioane de euro pentru culte si foarte, foarte putin pentru Educatie?


  Stimata doamna prim ministru al Educatiei, nu credeti ca se cade sa cereti la BOR cateva milioane de euro, din zecile de milioane de euro pe care le-a tot primit biserica in acesti ani?

  Vrem hotarari de guvern care interzic de acum in colo alocari de fonduri pentru culte. Sunt deja prea multi bani dati la biserici si prea putine investitii in copii.

  Aratati ceva diferit fata de alti ministrii si hai sa schimbam ROmania, acum in 12 lea ceas.

  Multumesc
 • Intrebari (Marţi, 24 martie 2020, 9:10)

  aliana8 [utilizator]

  1. Repetarea anului:
  Ar trebui sa stiti ca, in acest moment, mii de elevi de clasa a 12 a, au fost deja acceptati la studii in strainatate, au muncit din greu pentru a ajunge in acest punct, au obtinut burse sau au obtinut imprumuturi(imprumuturi sustinute de alte tari, nu fa faceti griji).
  In cazul meu concret, eu lucrez in mediul privat cel atat de lovit, nu la stat, unde nu ati taiat absolut nimic din salarii sau sporuri.
  Nu am nici pensie speciala sau perspectiva ei.
  Nu pot sustine reluarea procesului de aplicatie in acest moment si nici pierderea bursei obtinute prin multa munca de copilul meu.
  Stiu ca dna Turcan a scurs informatia cu repetarea anului pentru a testa reactia opiniei publice, dvs. ati intervenit pentru a calma spiritele.
  Si in alte parti se procedeaza asa, doar ca momentul si subiectul nu sunt cele mai potrivite. Mie imi este clar ca luati in calcul aceasta nebunie.
  Intrebarea mea:
  Veti da posibilitatea elevilor(care doresc acest lucru) sa dea niste teste sau examene de diferente, apoi BAC ul pentru a nu repeta anul si a nu pierde bursele sau admiterea?
  2. In mediul urban, copiii, parintii si profesorii fac eforturi mari in aceste momente pentru ca totul sa mearga inainte.
  Nu le mai descurajati eforturile prin mesaje de tip Turcan!
  Concentrati-va eforturile pe copiii oropsiti, cautati solutii si pentru ei.
  3. Ultima intrebare are legatura cu zidul de care se lovesc olimpicii de la stat.
  De ce mai pastrati clasele speciale din ICHB, clase care nu au acoperire legala? Succes!
 • Inscriere an scolar 2020-2021 (Marţi, 24 martie 2020, 9:26)

  Ada12 [utilizator]

  Buna ziua,

  Cum va fi modificat / prelungit calendarul de inscriere in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2020-2021 in contextul situatiei actuale?
  Termenul initial pentru prima sesiune de inscrieri era 23 Martie.

  Multumesc.
 • Schimbari necesare in educatie (Marţi, 24 martie 2020, 9:55)

  bigbrother [utilizator]

  Buna ziua,

  Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:

  1. Copiii ajung sa plece la scoala cu o "tona" de carti si caiete in ghiozdan. Mai mult, ajung sa stea la scoala aproape cat sta un adult la serviciu. Ce schimbari se pot face in acest sens?

  2. Nu stiu daca sunteti de acord cu mine, dar sistemul actual de invatamant promoveaza invatarea teoretica in detrimentul activitatilor si testelor practice; cum se spune invata ca papagalul fara sa inteleaga de fapt ce invata. Preconizati o schimbare in modul de predare?

  3. Educatia ar trebui sa primeasca cel putin 1% din PIB a.i sa fie angajate cadre didactice pregatite, sa existe scoli la standarde europene, cu materiale de studiu si predare, cu transport gratuit pentru elevii din zonele rurale etc. Aveti uneltele necesare si sprijinul politic pentru a face acest pas, vom vedea o lege in acest sens?

  Multumesc
 • Situatia critica a Institutelor de Cercetare (Marţi, 24 martie 2020, 10:04)

  XYZ3 [utilizator]

  Buna Ziua,

  Am inteles dorinta d-voastra de a reforma programul Nucleu, care este un fel de finantare de baza pentru Insitutele Nationale de Cecetare-Dezvoltare. Totusi nici astazi 24.03.200, finantarea prin programul Nucleu nu a inceput si Instututele de Cercetare au probleme grave cu plata salariilor. Aceasta in conditiile in care exista tot cadrul legislativ pentru a incepe finantarea inclusiv Ordinul MEC nr.3349/26.02.2020 privind modificarea și completarea modelului contractului de finanțare prevăzut în Anexa 2 la Ordinul Ministrului Cercetării și Inovării nr.924/30.10.2018. Cercetatorii astepata urgent semnarea actelor aditionale cu INCD-uri si efectuarea virarii banilor.

  Va rog sa faceti precizari pe aceasta tema.
  Cu multumiri.
 • evaluare nationala (Marţi, 24 martie 2020, 10:08)

  ileanas [utilizator]

  Buna ziua.
  Englezii, cei care au inchis ultimii scolile, le-au inchis pe termen nedefinit, cu alte cuvinte, sanatatea e pe primul loc, starea "de razboi", cu scoala mai vedem. Insa au declarat deja, ca examenele vor avea loc in septembrie.
  Este luata in calcul anuntarea examenelor (evaluare nationala si BAC) pentru septembrie, ca element de predictibilitate pentru elevii de clasa a 8-a si a 12, atat de afectati si psihologic de ceea ce se intampla? Si intreb asta, indiferent de ce se va decide legat de anul scolar 2019-2020
  Cum este posibil ca Dna Turcan sa faca decalratii iresponsabile? Si vorbesc atat ca mama cat si ca profesor! Cunoaste cumva dansa starea psihica a copiilor? Stie prin ce trec? La asemenea declaratii, noi ii pierdem din ONLINE! Ne vor saluta si vor spune ca ne vedem la anul in martie...........Da sunt perfect de acord ca scoala in online nu substituie interactiunea reala, dar este ceva pentru copii! Iar din perspectiva mea si a copilului meu mai mare, care e clasa a 8-a, TELESCOALA e grozava! E mare lucru pentru cei care nu sunt la scoli de elita si au nevoie sa vada si ALTCEVA.
 • Recuperare diferentiata (Marţi, 24 martie 2020, 10:40)

  dem1975 [utilizator]

  Stimata doamna ministru,

  Va rog sa luati in calcul, atunci cand va fi reluata activitatea normala, ca recuperarea cursurilor sa se faca diferentiat, in functie de activitatea scolilor din aceasta perioada. Sunt perfect constienta ca sunt multe scoli unde nu se pot face activitati online. Pe de alta parte, multi elevi (copiii mei inclusiv) muncesc foarte mult in aceasta perioada, fac lectii, fac teme si proiecte pentru care primesc note – activitate documentata, care se poate verifica usor. In nici un caz nu se afla in vacanta! Ar fi foarte solicitant pentru ei sa urmeze inca o perioada lunga de recuperari.
  In conditiile in care, cel putin in unele scoli, profesorii si elevii muncesc din greu pentru a tine procesul de invatare pe linia de plutire, nu mi se pare deloc justificata repetarea anului scolar!
 • Inscriere Pregatitoare (Marţi, 24 martie 2020, 10:54)

  Mirceagad [utilizator]

  Buna ziua,

  Am inscris copilul online si cf. instructiunilor am fost la scoala aleasa pentru validarea dosarului dar, secretara mi-a comunicat ca nu momentan nu se fac validari (deci oficial copilul nu este inscris in anul scolar 2020-2021).
  Cand se vor putea face acestea?
  Va rugam sa ne comunicati daca este prevazut un termen dinamic de ex.: validari la secretariatele scolilor se vor face in termen de ... zile de la redeschiderea scolilor?
  Multumesc anticipat pentru raspuns
  Mircea Gad
 • gdpr (Marţi, 24 martie 2020, 11:01)

  ggogu [utilizator]

  intrebare scurta.
  ce parere are gdpr-ul ca platformele de "lectii online" au listele cu copii din toata tara? -nume,prenume,varsta,localitate...
 • examen (Marţi, 24 martie 2020, 11:10)

  Jetta123 [utilizator]

  Stimata doamna,
  Ne puteti spune ce se va intampla cu examenele de admitere in clasa a V-a, programate deja in a doua jumatate a lunii mai?

  Multumesc!
 • Completari (Marţi, 24 martie 2020, 11:30)

  GetaK [utilizator]

  Am citit întrebările de pînă acum și o parte sunt foarte punctuale dar in mare se referă la lipsa unor mesaje clare referitoare la calendarele care nu mai pot fi respectate.
  Vad două variante sa păstrați metodologiile in vigoare dar să fiți nevoită sa le actualizați in funcție de evoluția lucrurilor sau sa le abrogați si sa faceti altele sa spunem asa dinamice.
  Sunt trei lucruri care trebuie lamurite urgent:
  1. Cum continuati plățile la salarii si proiectele în desfasurare?
  2. Faptul ca examenele se vor da si anul se va încheia nu conteaza cind si cum
  3. Statutul activităților online - deja apar "eroi" care cer statut special si care se vor revolta daca vor fi pusi pe acelasi loc cu cei care "nu au facut nimic". Si in rândul elevilor va fi la fel. Ne întoarcem la școală divizați?
 • Intrumati profesorii , va rugam (Marţi, 24 martie 2020, 11:55)

  utizator [utilizator]

  Model de predare online la tehnologie clasa a 7a , trimisa pe whatsap. Lecția nr:1
  Realizarea produselor din Materiale metalice.
  Conspect:
  -Operațiile de :
  Pregătire
  Prelucrare
  Finisare.
  Lecția nr:2
  Fișă de analiză a unui produs din Materiale metalice(manual). Profesorii trebuie îndrumați, va rog. Ei trebuie sa justifice ce fac in aceasta perioada, dar NU AȘA! Este un exemplu primit astazi. Trebuie sa iesim sanatosi fizic si PSIHIC, toti din acaesta situatie.
 • Intrebare lectii online (Marţi, 24 martie 2020, 12:09)

  Parinte21 [utilizator]

  Situatie in Bucuresti, laliceu de top -din 15 materii, in mediul online doar la trei materii li se preda ( romana, fizica si informatica) si la restul copii doar primesc teme din materia predata cand erau la scoala, nu avanseaza cu materia absolut deloc.

  Exista o programa stabilita clar care trebuie predata pe online? Sau stam pe loc? Copii sunt incarcati cu teme in loc sa li se si predea cate ceva.
 • restructurare materie (Marţi, 24 martie 2020, 12:23)

  Cornelia Nenciu [anonim]

  Buna ziua!
  S-a luat in calcul reviziuirea programei astfel incat sa se poata incheia anul scolar?
  In conditiile in care s-a parcurs aprox 70% din materia acestui an scolar, ar fi un dezastru inghetarea anului scolar. O solutie ar fi prelungirea in timpul vacantei, restructurarea materiei si micsorarea numarului de note pentru inchiderea mediei.
  Multumesc
 • Olimpiade scolare (Marţi, 24 martie 2020, 12:24)

  koala1712 [anonim]

  Buna ziua.
  Ce se va intampla cu olimpiadele scolare? Se vor mai tine, in contextul in care unele dintre ele au fost amanate inainte sa se tina etapa judeteana, iar in plus, in cazul celei de matematica, nu s-a tinut nici etapa judeteana iar cea nationala era programata in timpul vacantei de Paste?
 • situatie cursuri online (Marţi, 24 martie 2020, 12:48)

  paula_R [utilizator]

  Buna ziua, doamna ministru,

  Am si eu doua intrebari pentru dvs:

  1. cati copii din tara, din ciclul preuniversitar, au acces la un laptop sau o tableta, conectate la internet, pentru cursurile online?

  2. ministerul pe care il conduceti are o statistica din ultimele doua saptamani referitoare la cursurile online? cat la suta din cursurile online s-au realizat, atat la oras, cat mai ales in mediul rural?
 • Examene (Marţi, 24 martie 2020, 12:54)

  renegatul [utilizator]

  Buna ziua !

  Pentru elevii din anii terminali sper din tot sufletul sa luati in calcul sustinerea examenelor intr-un fel sau altul anul acesta. Sunt parinte de elev in clasa a 8-a.
  Stresul este foarte mare, foarte multi copii merg la psiholog, iar inghetarea / repetarea anului ar avea doar implicatii/ urmari negative din acest punct de vedere....
 • Scoala (Marţi, 24 martie 2020, 13:14)

  Narcissa [utilizator]

  Buna ziua,
  Dupa aceasta pandemie elevii dpdv al sanatatii fizice, pshice, mentale ii putem supune unor examene ?( o sugestie : munca , rezultatele elevilor din timpul anilor precedenti cuantificate si acordate punctaje)
  O alta idee : asa zis an pregatitor la liceu si facultate cu sustinere de examen la sfarsitul urmatorului an scolar la cateva discipline ). Multumesc!
 • Scoli private (Marţi, 24 martie 2020, 13:57)

  johnp [utilizator]

  Buna ziua,

  Presupunand ca nu vor fi reluate cursurile "in clasa" pana in iulie/august/septembrie si unele gradinite/scoli private vor fi ajuns in faliment/incetarea activitatii, vor putea fi copiii transferati la scoli de stat cu un minim de birocratie si fara solicitarea unui numar excesiv de documente? (pe care acele scoli ar putea fi in situatia de a nu le mai elbera)

  Multumesc


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by