”Ca profesor de limba română, nu am fost adepta niciodată a memorării comentariilor și întotdeauna mi-am dorit ca elevii mei să-și dezvolte gândirea critică și ei să realizeze acele comentarii de text, eu nici măcar nu le spun comentarii, pentru că vorbim despre o interpretare a unui text literar. Le-am dezvoltat această competență și de aceea când au fost făcute planurile cadru pentru gimnaziu am militat pentru introducerea gândirii critice”, a spus Monica Anisie.
Ministrul a precizat că știe exemple de profesori care le dau elevilor să memoreze comentarii.
”În calitate de minstru, voi solicita colegilor mei să înceteze să le mai ceară copiilor să memoreze acele comentarii. Dar răspunsul colegilor profesori de limba română va fi că trebuie să învețe pentru Evaluarea Națională sau pentru Bacalaureat niște comentarii. Nu, pentru Evaluarea Națioanală chiar nu trebuie să învețe niște comentarii, ci să realizeze pe un text la prima vedere o compunere și rolul profesorului la clasă este acela de a crea competența de a dezvolta o idee pe un text la prima vedere. Iar în ceea ce privește examenul de Bacalaureat, acolo la subiectul al III-lea avem un reper important pe care trebui să-l dezvolte și anume.particilaritățile de construcție ale unui text. Prin urmare, asta trebuie să facă profesorul de română la clasă: să creeze competențe de interpretare de text și să-i învețe să înțeleagă un text litarar, nu să-i pună să reproducă acele comentarii. Cunosc și eu exemple de profesori care le cer elevilor să reproducă așa cum le-a dictat, cuvânt cu cuvânt, ceea ce au în caiet. Nu este asta o soluție, pentru că ei vor memora astăzi și vor uita mâine, nu asta este soluția. Deci ceea ce ne spune de fapt și rezultatul de la testare PISA pe lectură putem aplica și pentru ceea ce se întâmplă în sistem astăzi la limba și litearatura română”, a spus Anisie.
În plus, din începând cu anul școlar viitor, Anisie se gândește să schimbe modul în care sunt construite subiectele de la Evaluarea Națională.
”Dar poate ne trage și un semnal de alarmă acest rezultat pentru construcția subiectelor de la Evaluarea Națională, construcție care este deja publică pentru anul acesta școlar. Poate anul viitor ne gândim mai mult la modul în care cnstruim subiectele și ce anume competență poate să dezvolte copilul”, a precizat Anisie.
- ”Poate reintroducem o oră de lectură”
"Noi trebuie să găsim soluţii în aşa fel încât la orele de limbă şi comunicare, fie în limba română, fie într-o limbă străină, să-i învăţăm pe copii să descifreze textul şi să-l interpreteze. Simpla lectură a textului nu este suficientă. Asta este de fapt problema. Ştiţi că mai demult exista acea oră de lectură. Nu întâmplător era introdusă, tocmai pentru că acea oră era dedicată exclusiv, pe de o parte, lecturării textului, apoi interpretării lui, înţelegerii, deci toate etapele erau parcurse în acea oră distinctă faţă de cea de limbă şi comunicare. (...) Poate în situaţia în care ne aflăm acum, în care va trebui să regândim planurile cadru şi programele, poate pe baza documentării ştiinţifice pe care acum o avem la bază, ne putem raporta la ea şi poate este de luat în calcul să avem o astfel de oră de lectură. Este important să înţelegi şi să interpretezi, pentru că dacă ştii să citeşti cum trebuie un text poţi să rezolvi şi o problemă la matematică, de exemplu", a afirmat Anisie.
În cadrul aceleiași conferințe, Simona Vela, cercetător în cadrul Institutului de Științe ale Educației care s-a ocupar de testele PISA, a spus că scopul testării PISA este nu să ne comparăm cu alte țări, ci să ne comparăm cu noi înșine, să ne comparăm longitudinal cu noi și cu rezultatele anterioare. ”Eu aș spune ca rezultatele nu sunt spectaculoase, sunt în tendința ultimelor rezultate”, a spus Simona Vela.
Vedeți mai jos declarația integrală a ministrului Educației despre rezulatele și măsurile pe care le va lua după rezultatele PISA 2018.
- Citiți și: Ce spun experții despre Rezultatele PISA 2018/ Ciprian Fartușnic: Rezultatele țin de modul în care profesorul reușeste să relaționeze cu copiii/ Noi avem două sisteme de educație în momentul de față
- Participă la SONDAJ Elevii români - rezultate foarte slabe la testele PISA 2018. Ce soluții de urgență vedeți?
- Rezultate PISA 2018 Performanțe slabe ale elevilor români/ Cel mai mic punctaj din 2012 până acum/ România este printre cele trei țări cu regres la matematică
Un fost ministru al Educației propune ca profesorilor să li se dea aceleași teste PISA ca elevilor. „Veți avea o mare surpriză”
Sistemul educational are niste hibe destul de mari. De vina sunt conducatorii sistemului, profesorii si elevii (in proportii diferite, evident). Lipseste dorinta de a te dezvolta, de a creste. Toti au dorinta de a avea, financiar vorbind, insa putini au dorinta de a merita ceea ce au, de a avea experienta, cunostinte, de a evolua intelectual.
P.S. Cand eram student (automatizari) am intrebat un profesor de ce ne sunt prezentate doar chestii ce tin de automatizarile anilor 70. Cand vedem si noi ceva mai apropiat de tehnologia anilor in care traim? Am fost dat afara de la respectivul curs, pentru ca deranjam. Si bineinteles ca la examen, a fost chestionat suplimentar. Ca de, eram element perturbator de liniste intelectuala a cadrului didactic ce refuza sa tina pasul cu vremurile.
Pentru 10 invatam, adevarat...dar conteaza si ce invatam si de la cine...
Ca student ( am terminat AC) , va spun ca cele mai dificile examene sunt cele cu toate materialele pe masa.
Acum cateva zile l-am urmarit cu placere pe Mircea Miclea, fost ministru al educatiei.
Am retinut opinia sa relativ la cele de mai sus. Spunea ca intradevar exista informatii pe Internet, dar pentru a le utiliza in rezolvarea unei probleme trebuie sa le aduci in minte !
Asa ca, trebuie sa asimilezi informatii, dar nu numai, pentru a rezolva probleme si a obtine rezultate bune la testele PISA !
A durat ceva timp sa își dea seama ca nu ajuta și ca trebuie sa schimbam ceva. La fel cum nu ajuta nici fonetica. Copiii trebuie sa învețe să gândească și sa interpreteze texte, nu sa memoreze.
Trăim din ce in ce mai mult intr-o lume unde informația e la vârful degetelor și unde e nevoie de cunoștințe de interpretare și extrapolare, nu de memorare.
Dar putem incerca. In primul rand trebuie modificat examenul de la evaluarea nationala. Aceleasi formulari de ani de zile.
Profesorii stiu ce sa predea pentru o nota buna la evaluarea nationala. Ne furam singuri caciula.
Înainte să schimbi ceva, trebuie să te duci prin toate țările din top 3 la testul PISA și să vezi în detaliu ce fac ăia acolo, înainte să te apuci să mai experimentezi ceva pe spatele copiilor în buna tradiție a ministerului educației post-decembrist.
A doua la mana, Limba Romana, daca nu scrii cu punct si virgula ce au scris marii critici, Lovinescu, Calinescu, etc, despre poeziile lui Eminescu, esti OUT. Parerea ta nu conteaza si asa nu o sa iti dezvolti niciodata spiritul critic, cultura generala, pt ca TU tocesti ani de zile carti intregi, de multe ori depasite!!!
Ideologia progresistă duce direct la imbecilizare.
Se pare că acest lucru nu e evident pentru cei care conduc.Fie sunt ticăloși fie sunt și ei deja imbecilizați.
Apoi, ar trebui sa schimbe oamenii din Minister si din inspectorate. Acum cativa ani am constatat ca doamna Director Juridic al Ministerului Educatiei - doamna Olteanu scrie cu grave greseli gramaticale de baza. Ce sa ne asteptam de la altfel de oameni care conduc ministerele?
porneste cu inceputul, femeie !
schimba intai directorii si inspectorii, cu unii alesi pe criterii de competenta si poate ca atunci si profesorii isi vor da mai multa silinta.
atat timp cat se stiu coordonati de un sistem corupt si incompetent, vor ramane niste blazati. pre putini sunt cei condusi de constiinta si dragoste fata de copii.
Profesoara de limba romana !
A zis ceva cu 'itemii".
Ce cuvant o fi asta in limba romana ? Cunosc termenul ITEM din engleza, dar sa nu gaseasca dansa, profesor de limba romana un corespondent in limba noastra pentru termenul englezesc ?
Stie sa gandeasca doar in engleza si ii este greu sa traduca totul in romana ? Sau cum o fi ?
GRAV !
A fost secondata de o "specialista in teste PISA. Nu a spus nimic. Nu stia nimic ! Dar a zis si dansa ceva de ITEMI !!!
Se poate trece prin invatamantul romanesc fara a invata comentarii pe dinafara. Eu, din pacate, le-am invatat, iar aceasta nu mi-a imbogatit cu nimic cultura. E mult mai important sa fii capabil de a spune cateva cuvinte ale tale despre un text pe care l-ai citit, decat sa reciti cuvintele altora, de unde si rezultatele la testele Pisa.
Mai trist este ca putinii elevi dornici sa invete se streseaza din cale afara doar pentru a iesi de pe portile scolii vorbind o romana urata si cu cunostinte minime despre lumea care ne inconjoara. La fel ca parintii lor. Evident ca exista exceptii, dar nu toti sintem geniali.
Dar se poate mai rau. "Reforme" facute la intamplare sau, in cel mai bun caz, dupa ureche distrug si putinul care mai este.