VIDEO: Monica Anisie despre rezultatele de la PISA 2018: Voi solicita colegilor mei să înceteze să le mai ceară copiilor să memoreze comentarii/ Rezultatele de la PISA sunt un semnal de alarmă să regândim subiectele la Evaluarea Națională

de A.O.     HotNews.ro
Marţi, 3 decembrie 2019, 15:20 Actualitate | Educatie


Conferință MEC
Foto: Hotnews
Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat că le va cere profesorilor de limba română să nu le mai predea comentarii elevilor și să le ceară apoi cuvânt cu cuvânt. Ministrul a spus, într-o conferință de presă, că profesorii de română trebuie să-i învețe pe elevi să gândească cu mintea lor și să interpreteze un text la prima vedere. Anisie se gândește să schimbe modul în care sunt construite subiectele de la Evaluarea Națională, începând de anul școlar următor.


”Ca profesor de limba română, nu am fost adepta niciodată a memorării comentariilor și întotdeauna mi-am dorit ca elevii mei să-și dezvolte gândirea critică și ei să realizeze acele comentarii de text, eu nici măcar nu le spun comentarii, pentru că vorbim despre o interpretare a unui text literar. Le-am dezvoltat această competență și de aceea când au fost făcute planurile cadru pentru gimnaziu am militat pentru introducerea gândirii critice”, a spus Monica Anisie.

Ministrul a precizat că știe exemple de profesori care le dau elevilor să memoreze comentarii.

”În calitate de minstru, voi solicita colegilor mei să înceteze să le mai ceară copiilor să memoreze acele comentarii. Dar răspunsul colegilor profesori de limba română va fi că trebuie să învețe pentru Evaluarea Națională sau pentru Bacalaureat niște comentarii. Nu, pentru Evaluarea Națioanală chiar nu trebuie să învețe niște comentarii, ci să realizeze pe un text la prima vedere o compunere și rolul profesorului la clasă este acela de a crea competența de a dezvolta o idee pe un text la prima vedere. Iar în ceea ce privește examenul de Bacalaureat, acolo la subiectul al III-lea avem un reper important pe care trebui să-l dezvolte și anume.particilaritățile de construcție ale unui text. Prin urmare, asta trebuie să facă profesorul de română la clasă: să creeze competențe de interpretare de text și să-i învețe să înțeleagă un text litarar, nu să-i pună să reproducă acele comentarii. Cunosc și eu exemple de profesori care le cer elevilor să reproducă așa cum le-a dictat, cuvânt cu cuvânt, ceea ce au în caiet. Nu este asta o soluție, pentru că ei vor memora astăzi și vor uita mâine, nu asta este soluția. Deci ceea ce ne spune de fapt și rezultatul de la testare PISA pe lectură putem aplica și pentru ceea ce se întâmplă în sistem astăzi la limba și litearatura română”, a spus Anisie.

În plus, din începând cu anul școlar viitor, Anisie se gândește să schimbe modul în care sunt construite subiectele de la Evaluarea Națională.

”Dar poate ne trage și un semnal de alarmă acest rezultat pentru construcția subiectelor de la Evaluarea Națională, construcție care este deja publică pentru anul acesta școlar. Poate anul viitor ne gândim mai mult la modul în care cnstruim subiectele și ce anume competență poate să dezvolte copilul”, a precizat Anisie.
 • ”Poate reintroducem o oră de lectură”
Ministrul Educaţiei a mai afirmat marţi că ar putea fi luată în calcul introducerea unei ore de lectură, pentru ca elevii să înveţe să interpreteze un text.

"Noi trebuie să găsim soluţii în aşa fel încât la orele de limbă şi comunicare, fie în limba română, fie într-o limbă străină, să-i învăţăm pe copii să descifreze textul şi să-l interpreteze. Simpla lectură a textului nu este suficientă. Asta este de fapt problema. Ştiţi că mai demult exista acea oră de lectură. Nu întâmplător era introdusă, tocmai pentru că acea oră era dedicată exclusiv, pe de o parte, lecturării textului, apoi interpretării lui, înţelegerii, deci toate etapele erau parcurse în acea oră distinctă faţă de cea de limbă şi comunicare. (...) Poate în situaţia în care ne aflăm acum, în care va trebui să regândim planurile cadru şi programele, poate pe baza documentării ştiinţifice pe care acum o avem la bază, ne putem raporta la ea şi poate este de luat în calcul să avem o astfel de oră de lectură. Este important să înţelegi şi să interpretezi, pentru că dacă ştii să citeşti cum trebuie un text poţi să rezolvi şi o problemă la matematică, de exemplu", a afirmat Anisie.

În cadrul aceleiași conferințe, Simona Vela, cercetător în cadrul Institutului de Științe ale Educației care s-a ocupar de testele PISA, a spus că scopul testării PISA este nu să ne comparăm cu alte țări, ci să ne comparăm cu noi înșine, să ne comparăm longitudinal cu noi și cu rezultatele anterioare. ”Eu aș spune ca rezultatele nu sunt spectaculoase, sunt în tendința ultimelor rezultate”, a spus Simona Vela.

Vedeți mai jos declarația integrală a ministrului Educației despre rezulatele și măsurile pe care le va lua după rezultatele PISA 2018.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10784 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  da cine memoreaza? pentru 10 invatam (Marţi, 3 decembrie 2019, 17:58)

  MamboNoFaiv [utilizator]

  Astfel se stinse în al optulea lustru de viata cel mai mare poet pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamântul românesc. Ape vor seca în albie, si peste locul îngroparii sale va rasari padure sau cetate, si câte o stea va vesteji pe cer în departari, pâna când acest pamânt sa-si strânga toate sevele si sa le ridice în teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale
  • +5 (5 voturi)    
   Eu am o curiozitate (Miercuri, 4 decembrie 2019, 8:56)

   Hydra [utilizator] i-a raspuns lui MamboNoFaiv

   De cand si pana cand e considerat adevarul absolut in ceea ce priveste literatura...faptul ca un invidid isi exprima parerea legata de niste versuri? Cand eram in liceu, pentru materia respectiva citeam ce spuneau altii ca au inteles dintr-o poezie. Parerea mea ca cititor nu conta. Nu stiu cum se face ca toti cei ce "aveau 10" repetau o peozie din diverse scrisori literare, comentarii...apartinand acelorasi 3-5 autori. Iar profesorii asta "aplauda", memoratul unor idei (legat de materia cu pricina, insa aplicabil si la alte materii).
   Sistemul educational are niste hibe destul de mari. De vina sunt conducatorii sistemului, profesorii si elevii (in proportii diferite, evident). Lipseste dorinta de a te dezvolta, de a creste. Toti au dorinta de a avea, financiar vorbind, insa putini au dorinta de a merita ceea ce au, de a avea experienta, cunostinte, de a evolua intelectual.
   P.S. Cand eram student (automatizari) am intrebat un profesor de ce ne sunt prezentate doar chestii ce tin de automatizarile anilor 70. Cand vedem si noi ceva mai apropiat de tehnologia anilor in care traim? Am fost dat afara de la respectivul curs, pentru ca deranjam. Si bineinteles ca la examen, a fost chestionat suplimentar. Ca de, eram element perturbator de liniste intelectuala a cadrului didactic ce refuza sa tina pasul cu vremurile.

   Pentru 10 invatam, adevarat...dar conteaza si ce invatam si de la cine...
 • +6 (10 voturi)    
  Examenele trebuie adaptate realității, (Marţi, 3 decembrie 2019, 17:59)

  Con_stan_tin [utilizator]

  În realitate ai acces la internet când rezolvi o problemă. Examenul trebuie gândit în așa fel încât să facă o diferență semnificativă între elevi în condițiile accesului nelimitat la surse de informare.
  • +2 (2 voturi)    
   ! (Miercuri, 4 decembrie 2019, 7:17)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   Asta cu internetul este valabila numai daca te pregatesti foarte serios. Altfel te pierzi in informatie.

   Ca student ( am terminat AC) , va spun ca cele mai dificile examene sunt cele cu toate materialele pe masa.
  • 0 (0 voturi)    
   PISA 2018 (Miercuri, 4 decembrie 2019, 16:03)

   ATX01 [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   Referitor la "În realitate ai acces la internet când rezolvi o problemă."

   Acum cateva zile l-am urmarit cu placere pe Mircea Miclea, fost ministru al educatiei.
   Am retinut opinia sa relativ la cele de mai sus. Spunea ca intradevar exista informatii pe Internet, dar pentru a le utiliza in rezolvarea unei probleme trebuie sa le aduci in minte !
   Asa ca, trebuie sa asimilezi informatii, dar nu numai, pentru a rezolva probleme si a obtine rezultate bune la testele PISA !
 • +3 (19 voturi)    
  doubling down... (Marţi, 3 decembrie 2019, 18:03)

  demaGOGU [utilizator]

  ...oh dear, madama se afunda si mai tare, cu fiecare declaratie "aditionala" celei in care sustine ca testele PISA nu sunt un motiv de ingrijorare real.
  • -4 (10 voturi)    
   O politruca? (Marţi, 3 decembrie 2019, 20:25)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Asa cred.
   • +1 (1 vot)    
    Bai (Miercuri, 4 decembrie 2019, 11:08)

    varavara [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    mai politruca decat toti ministrii vostrii psd-isti care s-au perindat, nu exista. Astia au distrus de fapt invatamantul romanesc in ultimii 30 ani
 • +11 (17 voturi)    
  hop (Marţi, 3 decembrie 2019, 18:05)

  noi2013 [utilizator]

  s-a schimbat declaratia?! parca nu trebuia sa ne ingrijoram
 • +10 (10 voturi)    
  Asta cu comentariile e veche (Marţi, 3 decembrie 2019, 18:44)

  mr_mojo [utilizator]

  Încă de acum 25 de ani când eram eu in școală.
  A durat ceva timp sa își dea seama ca nu ajuta și ca trebuie sa schimbam ceva. La fel cum nu ajuta nici fonetica. Copiii trebuie sa învețe să gândească și sa interpreteze texte, nu sa memoreze.
  Trăim din ce in ce mai mult intr-o lume unde informația e la vârful degetelor și unde e nevoie de cunoștințe de interpretare și extrapolare, nu de memorare.
  • +6 (8 voturi)    
   Si cine ar trebui (Marţi, 3 decembrie 2019, 22:59)

   Nickson [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   sa-i invete pe copii sa gandeasca? Aceiasi profesori care de zeci de ani le dicteaza comentarii?
   • +2 (2 voturi)    
    :) (Miercuri, 4 decembrie 2019, 7:29)

    Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

    Asta este buna!

    Dar putem incerca. In primul rand trebuie modificat examenul de la evaluarea nationala. Aceleasi formulari de ani de zile.

    Profesorii stiu ce sa predea pentru o nota buna la evaluarea nationala. Ne furam singuri caciula.
 • -3 (3 voturi)    
  Offf (Marţi, 3 decembrie 2019, 19:05)

  Dedalus [utilizator]

  Sfanta Mare Naivitate!
 • 0 (12 voturi)    
  Ministreasa asta (Marţi, 3 decembrie 2019, 20:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  E din cei care a distrus invatamantul prin complicitate, ca toti profesorii care protesteaza doar cand e vorba de malai (salar), in rest sunt INDOLENTI, INCOMPETENTI, AGRAMATI, intereasti doar de meditatii si fondul clasei. Invatamantul romanesc e la pamant, visul oricarui copil e sa studieze in straintatae, in vreme ce cei care raman aici mor inecati in latrinele cu kkt din fundul curtii. Cu aceasta ministreasa, ne vom adanci si mai mult in (...)
 • +10 (12 voturi)    
  Dar predarea nu trebuie să se schimbe? (Marţi, 3 decembrie 2019, 21:03)

  Gheonoaia [utilizator]

  E semn de mare viziune managerială să anunți că regândești subiectele la evaluările naționale. Adică 4 ani înveți într-un fel și la examen te întreabă altfel. Fain, multă baftă.
  Înainte să schimbi ceva, trebuie să te duci prin toate țările din top 3 la testul PISA și să vezi în detaliu ce fac ăia acolo, înainte să te apuci să mai experimentezi ceva pe spatele copiilor în buna tradiție a ministerului educației post-decembrist.
  • -1 (5 voturi)    
   Cine sa o schimbe? (Marţi, 3 decembrie 2019, 22:48)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Gheonoaia

   Indolentii? Agramatii? Nulitatile care isi spun profesori in scolile din RO?
 • -3 (7 voturi)    
  Mda (Marţi, 3 decembrie 2019, 22:24)

  Fanel01 [utilizator]

  Asta este rezultatul temelor fara sfarsit pentru acasa . Copiii trebuiesc pregatitit la scoala de catre profesori, eu sunt zigrav nu ma pricel sa fac temele cu el .
  • +7 (9 voturi)    
   Nu tataie, nu temele is buba (Miercuri, 4 decembrie 2019, 1:03)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   Ci metoda de predare/invatare. Doua exemple simple, elevii is mai preocupati sa toceasca formule in loc sa invete sa resolve logic o problema. La teze si examene, daca scrii formula esti ca si trecut, nu mai conteaza ca habar nu ai sa o aplica.
   A doua la mana, Limba Romana, daca nu scrii cu punct si virgula ce au scris marii critici, Lovinescu, Calinescu, etc, despre poeziile lui Eminescu, esti OUT. Parerea ta nu conteaza si asa nu o sa iti dezvolti niciodata spiritul critic, cultura generala, pt ca TU tocesti ani de zile carti intregi, de multe ori depasite!!!
   • +3 (3 voturi)    
    Da dar cauza, (Miercuri, 4 decembrie 2019, 8:10)

    ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    este alta. Cauza sunt dascali care nu au nici un fel de dragoste de meseria pe care o practica. Au ramas prea putini cei carora le este draga meseria.
 • +3 (5 voturi)    
  Feedback (Miercuri, 4 decembrie 2019, 7:52)

  Un cititor [utilizator]

  Cum să ai rezultate și performanță atunci când atât elevul care se străduiește și învață cât și cel care nu învață sunt tratați în mod egal?
  Ideologia progresistă duce direct la imbecilizare.
  Se pare că acest lucru nu e evident pentru cei care conduc.Fie sunt ticăloși fie sunt și ei deja imbecilizați.
 • 0 (4 voturi)    
  Mda (Miercuri, 4 decembrie 2019, 8:14)

  skanda7 [utilizator]

  Deci memorarea comentariilor e cauza dezastrului din invatamant? Cam fara viziune si solutii doamna ministru. Cu cat deschide mai mult gura cu atat ma convinge mai tare ca nu are ce cauta in functia asta.
 • +3 (5 voturi)    
  Pai (Miercuri, 4 decembrie 2019, 8:55)

  Coco_papagal [utilizator]

  daca tu ca ministreasa si profesionista a limbii romane n ai facut nimic altceva decat sa te elogiezi intr o simpla declaratie imi spune multe despre calitatea ta profesionala. Usor observabil ca needucatii folosesc ostentativ persoana I in comunicare si incep mereu cu EU am...Tara de grapini
 • 0 (0 voturi)    
  Sa oameni cu adevarat competenti si de max 40 ani (Miercuri, 4 decembrie 2019, 9:10)

  CetatanulRoman [utilizator]

  Situatia inteleg ca este foarte grava in mediul rural si mai puting grava in mediul urban, deci s-ar putea sa nu fie neaparat o problema de materie ci sa fie o problema a societatii fiindca de copiii din mediul rural nu se ocupa nimeni in mod serios.

  Apoi, ar trebui sa schimbe oamenii din Minister si din inspectorate. Acum cativa ani am constatat ca doamna Director Juridic al Ministerului Educatiei - doamna Olteanu scrie cu grave greseli gramaticale de baza. Ce sa ne asteptam de la altfel de oameni care conduc ministerele?
  • +1 (1 vot)    
   dar profesorii (Miercuri, 4 decembrie 2019, 10:04)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui CetatanulRoman

   titularizati cu 5 si 6 dupa dorinta dnei ministru?! cu ei ce facem?!
 • -1 (1 vot)    
  coana ministreasa, (Miercuri, 4 decembrie 2019, 10:35)

  a.h. [utilizator]

  atat timp cat parintii platesc gardienii scolilor, hartia igienica, colile A4, markeri si alte rechizite folosite de invatatori, cumpara mobilier pt scoli si platesc pt curatenie, cu atat mai ridicola esti facand orice alt comentariu despre testari si modul in care se preda.
  porneste cu inceputul, femeie !
  schimba intai directorii si inspectorii, cu unii alesi pe criterii de competenta si poate ca atunci si profesorii isi vor da mai multa silinta.
  atat timp cat se stiu coordonati de un sistem corupt si incompetent, vor ramane niste blazati. pre putini sunt cei condusi de constiinta si dragoste fata de copii.
 • +1 (1 vot)    
  PISA 2018 (Miercuri, 4 decembrie 2019, 11:53)

  ATX01 [utilizator]

  Am vazut-o si am auzit-o la TV pe d-na ministru.
  Profesoara de limba romana !
  A zis ceva cu 'itemii".
  Ce cuvant o fi asta in limba romana ? Cunosc termenul ITEM din engleza, dar sa nu gaseasca dansa, profesor de limba romana un corespondent in limba noastra pentru termenul englezesc ?
  Stie sa gandeasca doar in engleza si ii este greu sa traduca totul in romana ? Sau cum o fi ?

  GRAV !

  A fost secondata de o "specialista in teste PISA. Nu a spus nimic. Nu stia nimic ! Dar a zis si dansa ceva de ITEMI !!!
  • 0 (0 voturi)    
   PISA 2018 (Miercuri, 4 decembrie 2019, 17:39)

   ATX01 [utilizator] i-a raspuns lui ATX01

   Am gasit in DEXOLINE "ITEM", asa ca ...
 • +1 (1 vot)    
  Invatamantul romanesc e genial (Miercuri, 4 decembrie 2019, 11:53)

  plount [utilizator]

  Atunci cand nu este cuantificat. M-am uitat pe manualele de matematica si romana acum cativa ani si erau fix la fel ca pe timpul lui Ceasca. Imbacsite si orientate pe informatie.

  Se poate trece prin invatamantul romanesc fara a invata comentarii pe dinafara. Eu, din pacate, le-am invatat, iar aceasta nu mi-a imbogatit cu nimic cultura. E mult mai important sa fii capabil de a spune cateva cuvinte ale tale despre un text pe care l-ai citit, decat sa reciti cuvintele altora, de unde si rezultatele la testele Pisa.

  Mai trist este ca putinii elevi dornici sa invete se streseaza din cale afara doar pentru a iesi de pe portile scolii vorbind o romana urata si cu cunostinte minime despre lumea care ne inconjoara. La fel ca parintii lor. Evident ca exista exceptii, dar nu toti sintem geniali.

  Dar se poate mai rau. "Reforme" facute la intamplare sau, in cel mai bun caz, dupa ureche distrug si putinul care mai este.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by