Repartizarea computerizată la liceu a absolvenților de clasa a VIII-a va avea loc luni, 9 iulie. Rezultatele repartizării vor fi afișate pe site-ul oficial al Ministerului Educației, edu.ro, și la licee. La școlile gimnaziale va fi publicată lista cu locurile neocupate la liceele din județ. După ce află rezultatele, tinerii trebuie să își depună la liceul la care au fost admiși dosarul de înscriere, în perioada 10 - 13 iulie. Admiterea la liceu se face fără examen, pe baza mediei obținute de elev la Evaluarea Națională (contează 80% în admitere) și a mediei generale de absolvire a claselor V-VIII (20%).

Rezultate la exameneFoto: Agerpres

Repartizarea la liceu a absolvenților de clasa a VIII-a se realizează în funcție de media de admitere și de opțiunile pe care elevii și le-au exprimat pentru un liceu anume și o filieră, în fişele de înscriere la liceu. Intră la clasa dorită elevul cu media de admitere la liceu cea mai mare.

Ministerul Educației Naționale a recomandat “completarea fișei cu un număr suficient de opțiuni, pentru a evita situațiile nedorite”. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.

“Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune. Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la nici un liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat și trebuie să participe la a doua etapă de admitere la liceu, pe 7 septembrie 2018”, se arată în Ghidul admiterii computerizate, realizat de Ministerul Educației.

În cazul în care doi elevi au medii de admitere la liceu egale, ei sunt departajaţi în funcție de următoarele criterii, folosite în ordine:

  • a) media generala obținută la Evaluarea Națională
  • b) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
  • c) nota obținută la examenul de Limba și literatura româna din cadrul Evaluării Naționale
  • d) nota obținută la examenul de Matematica din cadrul Evaluării Naționale
  • e) nota obținută la examenul de Limba maternă din cadrul Evaluării Naționale

În cazul în care pe ultimul loc la un liceu sunt elevi atât cu medii de admitere egale, cât și cu toate mediile de departajare de mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt admiși la clasa pe care au cerut-o, spune Ministerul Educației în metodologia de organizare a admiterii la liceu.

A doua etapă de admitere la liceu se desfășoară pe 7 septembrie 2018. Aceasta este rezervată absolvenţilor de clasa a VIII-a care nu au participat sau care nu au fost repartizaţi în prima etapă, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior.

Calendar admitere la liceu 2018

29 iunie – 3 iulie 2018Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a

29 iunie – 3 iulie 2018Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fişele de înscriere

30 iunie – 4 iulie 2018Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată

9 iulie 2018 Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a

Afişarea la școlile gimnaziale a listei cu locurile neocupate la liceele din județ

10 - 13 iulie 2018 Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi

Citește și: