HARTA Admitere la liceu 2018 Încep înscrierile la liceu - Cum se completează fișa de admitere la liceu

de R.P., V.C.     HotNews.ro
Joi, 28 iunie 2018, 11:26 Actualitate | Educatie


Admiterea la liceu 2018
Foto: Admitere.edu.ro
Admiterea la liceu pentru anul școlar 2018-2019 începe mâine, când se dă startul înscrierilor. Elevii care au terminat gimnaziul trebuie ca, împreună cu părinții și ajutați de diriginţii de la clasa a VIII-a, să completeze opţiunile în fişele de înscriere la liceu, în perioada 29 iunie - 3 iulie. Intră la clasa dorită elevul cu media de admitere la liceu cea mai mare. Înscrierea în clasa a IX-a se face fără examen, pe baza mediei de admitere. Media de admitere la liceu este formată din media obținută la Evaluarea Națională (80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).

Ministerul Educației Naționale recomandă “completarea fișei cu un număr suficient de opțiuni, pentru a evita situațiile nedorite”. Instituția precizează că “numărul total de locuri alocat în învățământul liceal de stat este suficient pentru repartizarea tuturor candidaților, condiția esențială fiind exprimarea unor opțiuni realiste”.

Cum arată fișa de înscriere la admiterea în liceu 2018

Descarcă de aici modelul de fișă de înscriere la liceu în anul școlar 2018-2019


Cum se completează fișa de admitere la liceu - Ghid pentru părinți și elevi

Ministerul Educației a publicat un ghid al admiterii computerizate, pentru a-i ajuta pe părinți și elevi să completeze fișele de admitere la liceu. Iată mai jos sfaturile Ministerului, pentru optimizarea șanselor ca elevul să intre la clasa pe care și-o dorește:

1. Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat.

2. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.

3. Încheie cu opţiunile cel mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place, decât să nu intri deloc.

Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.

4. Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi, pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.

5. Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere NU îţi poate dăuna în nici un fel - oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri. În schimb, un număr prea mic de opţiuni îţi poate diminua serios şansele de a fi admis. Există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate.

Nu există nici un “număr magic” de opţiuni care trebuie completate pe fişă: important este ca acest număr să fie suficient de mare ca să permită repartizarea şi să fie ordonate - de la cea pe care o dorești cel mai mult la cea mai puţin dezirabilă.

6. Statistic, mediile de a dmitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă.
 
7. Între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei Naţionale.

8. După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată.

9. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.

Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune. Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la nici un liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat și trebuie să participe la a doua etapă de admitere la liceu, pe  7 septembrie 2018.

Descarcă de aici Ghidul complet al admiterii computerizate la liceu 2018
Vezi aici Clarificări privind algoritmul de repartizare în licee 2018

În cazul în care doi elevi au medii de admitere la liceu egale, ei sunt departajaţi în funcție de următoarele criterii, folosite în ordine:
a) media generala obținută la Evaluarea Națională
b) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
c) nota obținută la examenul de Limba și literatura româna din cadrul Evaluării Naționale
d) nota obținută la examenul de Matematica din cadrul Evaluării Naționale
e) nota obținută la examenul de Limba maternă din cadrul Evaluării Naționale

În cazul în care pe ultimul loc la un liceu sunt elevi atât cu medii de admitere egale, cât și cu toate mediile de departajare de mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt admiși la clasa pe care au cerut-o, spune Ministerul Educației în metodologia de organizare a admiterii la liceu.

Descarcă de aici Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii la liceu, care este valabilă și în 2018

Ce liceu alegi, în funcție de ultima medie admisă anul trecut la specializarea dorită

Ministerul Educației a publicat și harta admiterii la liceu 2018. Ea conține, pe fiecare județ în parte, planul de școlarizare al fiecărui liceu. Concret, fiecare părinte și elev poate să vadă care este ultima medie cu care s-a intrat anul trecut la liceul dorit, la specializarea pe care o vizează acum elevul.Care sunt ultimele medii de admitere la liceu, pe specializări:

Liceele din județul Alba 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări

Liceele din județul Arad 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări

Liceele din județul Argeș 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări

Liceele din județul Bacău 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări

Liceele din județul Bihor 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări

Liceele din județul Bistrița-Năsăud 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări

Liceele din județul Brăila 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări

Liceele din județul Botoșani 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări

Liceele din județul Brașov 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări

Liceele din județul Buzău 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializăriLiceele din județul Covasna 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări

Liceele din județul Dâmbovița 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări 

Liceele din județul Gorj 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări

Liceele din județul Galați 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări

Liceele din județul Giurgiu 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializări

Liceele din județul Hunedoara 2018 - Ultima medie de admitere de anul trecut, pe specializăriCalendar admitere la liceu 2018
29 iunie – 3 iulie 2018    Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a
29 iunie – 3 iulie 2018    Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fişele de înscriere
30 iunie – 4 iulie 2018    Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată

9 iulie 2018                      Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a
                                       Afişarea la școlile gimnaziale a listei cu locurile neocupate la liceele din județ

10 - 13 iulie 2018            Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi

Rezultatele admiterii la liceu 2018 vor fi publicate la avizierele liceelor și pe site-ul admitere.edu.ro, în data de 9 iulie. În același timp, în școlile gimnaziale vor fi afișate listele cu locurile neocupate în liceele din judeţ.

După ce află rezultatele, tinerii trebuie să își depună la liceul la care au fost admiși dosarul de înscriere: în perioada 10 - 13 iulie. În perioada 16-18 iulie, comisia judeţeană de admitere trebuie să rezolve “toate cazurile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, dar și situațiile candidaţilor care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi ale candidaților care nu au participat deloc sau au participat, dar nu au fost repartizați computerizat”, informează Ministerul Educației.

Există și o a doua etapă de admitere la liceu, pe 7 septembrie 2018. Aceasta este rezervată absolvenţilor de clasa a VIII-a care nu au participat sau care nu au fost repartizaţi în prima etapă, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior. 

Înscrierea şi repartizarea candidaţilor pentru învăţământul special sunt programate în zilele de 5 și 6 iulie.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9534 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by