Elevii de clasa a VIII-a se înscriu, săptămâna aceasta, la examenele de Evaluare Națională. Înscrierea se face la secretariatul școlii gimnaziale pe care elevul o urmează, în baza unei cereri. Asociația Human Catalyst a avertizat că există o practică prin care anumite școli se derobează de responsabilitatea rezultatelor: descurajează elevii cu note mici să se prezinte la examen, pentru ca în final școala să anunțe o medie mare. Ministerul Educației susține că, de la deschiderea înscrierilor și până acum, nu a primit nicio sesizare în acest sens. Amintim că Evaluarea Națională se desfașoară într-o singură sesiune pe an, iar elevii nu pot pica acest examen.

Evaluarea NationalaFoto: Agerpres

Notele de la Evaluarea Națională, împreună cu media generală de la clasele V-VIII, contează, însă, decisiv la admiterea la liceu. Cu cât notele sunt mai mici, cu atât plaja de alegere este mai restrânsă. Cum elevii sunt în continuare în interiorul învățământului obligatoriu, care se întinde până în clasa a X-a, Ministerul Educației este obligat să asigure locuri la liceu și învățământ profesional pentru toți absolvenții gimnaziului, indiferent dacă au susținut sau nu examenele Evaluării.

Calendarul de Evaluare Națională 2018 prevede că în perioada 4-8 iunie se realizează înscrierea absolvenților de clasa a VIII-a la examene. La Evaluarea Națională pot să se înscrie și absolvenți de gimnaziu din seriile anterioare care nu au participat în nicio sesiune la unul din examenele naționale.

Calendar Evaluarea Națională 2018

4 - 8 iunie 2018Înscrierea la evaluarea națională

8 iunie 2018 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

11 iunie 2018Limba şi literatura română - examen scris

13 iunie 2018 Matematica - examen scris

14 iunie 2018Limba şi literatura maternă - examen scris

19 iunie 2018 Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)

19 iunie 2018Depunerea contestaţiilor (orele 14:00 – 19:00)

20 - 22 iunie 2018Soluţionarea contestaţiilor

23 iunie 2018Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

Subiectele de la Evaluarea Națională 2017 - Subiectele la Matematică

Subiectele de la Evaluarea Națională 2017 - Subiectele la Limba și literatura română

Alte modele de subiecte de Evaluare Națională

Citește și: