Evaluarea Națională 2018 Luni încep înscrierile la examenul de final de clasa a VIII-a. Care sunt regulile evaluării și modele de subiecte

de R.P.     HotNews.ro
Miercuri, 30 mai 2018, 13:46 Actualitate | Educatie


Calendar Evaluarea Nationala 2018
Foto: edu.ro
Evaluarea Națională 2018 începe în mai puțin de două săptămâni, cu examenul de Limba şi literatura română programat pe 11 iunie. Însă, înainte să termine cursurile, elevii de clasa a VIII-a trebuie să se înscrie la susținerea Evaluării Naționale. Concret, în perioada 4-8 iunie toți absolvenții de gimnaziu trebuie să depună la secretariatul școlii o cerere. Vezi mai jos care sunt regulile pe care elevii trebuie să le respecte în timpul examenelor de Limbă română și Matematică, ce trebuie să facă dacă au greșit și vor să corecteze în lucrare. 

Înscrierea elevilor la Evaluarea Națională 2018

Calendarul de Evaluare Națională 2018 prevede perioada 4-8 iunie rezervată înscrierii absolvenților de clasa a VIII-a la examen. La Evaluare se pot înscrie și absolvenți de gimnaziu din seriile anterioare care nu au participat în nicio sesiune la unul din examenele naționale.

Înscrierea la Evaluarea Națională 2018 se face la secretariatele școlilor pe care elevii le-au absolvit.

Amintim că Executivul European a început să monitorizeze practica școlilor de a descuraja elevii cu rezultate slabe să se prezinte la examenul de a VIII-a, pentru ca media pe școală să fie mare, a anunțat Asociația Human Catalyst. Răspunsul Comisiei Europene a venit după ce aproape 100 de organizații au trimis în urmă cu două săptămâni o scrisoare deschisă către premier, ministrul educației și către o serie de parlamentari, în care avertizează că “există dovezi ce ne arată că nota medie pe școală/județ la Evaluarea națională este ridicată artificial de o prezență redusă a elevilor de clasa a 8-a la testări – ca urmare a unei „selecții” impuse la nivel de clasă, management al școlii sau inspectorat școlar”. Detalii aici

Calendar Evaluarea Națională 2018
4 - 8 iunie 2018        Înscrierea la evaluarea națională
8 iunie 2018             Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

11 iunie 2018           Limba şi literatura română - examen scris
13 iunie 2018            Matematica - examen scris
14 iunie 2018           Limba şi literatura maternă - examen scris
19 iunie 2018            Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
19 iunie 2018           Depunerea contestaţiilor (orele 14:00 – 19:00)
20 - 22 iunie 2018    Soluţionarea contestaţiilor
23 iunie 2018           Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

Modele de subiecte de examenCum se desfășoară examenele de Evaluare Națională 2018 - Regulile de examen

Elevii NU au voie să intre în Evaluarea Națională (în sălile de examen) cu manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor elevi. Pe lista lucrurilor interzise elevilor la intrarea în examen mai sunt următoarele: telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Elevii prinși la copiat sunt eliminați din examen, “indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu”. Candidații eliminați de la un examen primesc nota 1.

Nici profesorii supraveghetori nu au voie să intre în sălile de examen cu telefoane mobile, calculatoare, cărți sau reviste. 

Toate sălile de examen trebuie să aibă camere funcționale de supraveghere audio și video.

Elevii sunt așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase. Pe ușa fiecărei săli de examen va fi afișată lista nominală cu elevii repartizați în sala respectivă.

Examenele încep la ora 9:00, moment în care profesorii asistenți deschid plicurile sigilate cu varianta de subiecte multiplicată. Elevii trebuie să intre în sălile de examen până cel târziu la ora 8.30 - după această oră, accesul elevilor nu mai este permis.

Supravegherea este asigurată, în fiecare sală de examen, de doi profesori de altă specializare decât cea la care se dă examen.

Înainte de aducerea subiectelor în sali, profesorii asistenți le explică elevilor cum se va desfășura examenul și cum trebuie să completeze datele personale pe foaia tipizată.

Fiecare elev primește o coală de hârtie tipizată, pe care își scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui și toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate și completează celelalte date de pe colțul ce urmează a fi lipit. Colțul colii tipizate este lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenții din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor prevazute și după ce aceștia semnează în interiorul porțiunii care urmează a fi sigilată. Colțurile lucrărilor sunt lipite numai după ce elevii au început să scrie pe foaie rezolvarea subiectelor, se arată în Metodologia de examen.

Elevii primesc atâtea coli tipizate și ciorne marcate cu ștampila școlii câte le sunt necesare.

Durata fiecărui examen din cadrul Evaluării Naționale este de 120 de minute, din momentul primirii subiectelor de către elevi.

Profesorii supraveghetori nu au voie să le dea elevilor indicații referitoare la rezolvarea subiectelor. Unul dintre asistenți stă în fața clasei, celălalt în spatele clasei.

Din momentul în care subiectele au fost distribuite, niciun elev nu mai poate să intre în sală și niciun elev nu poate să iasă din sală, decât dacă predă lucrarea scrisă și semnează de predarea acesteia. “În cazuri excepționale, dacă un elev se simte rău și solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoțit de unul dintre asistenți, până la înapoierea în sala de clasă. În această situație, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit”, se mai arată în Metodologie.

Pentru rezolvarea subiectelor de examen, elevii trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La examenul de Matematică, elevii pot să folosească instrumente de desen.

Elevii care vor să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. În cazul în care unii elevi, din diferite motive - corectări numeroase, greșeli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoaștere - vor să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Colile folosite inițial se anulează pe loc, menționându-se pe ele „Anulat" și se semnează de către cei doi asistenți.

Dupa ce își încheie lucrările, elevii numerotează foile sub îndrumarea asistenților, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisa fiind barată de către asistenți. Dupa încheierea numerotarii, elevii predau asistenților lucrările și semnează pentru confirmarea predării lucrării și a numarului de pagini.

La expirarea celor 120 de minute de examen, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Lucrările dintr-un județ vor fi corectate în alte județe.

Comisiile de examen vor verifica prin sondaj înregistrările audio-video din săli, după încheierea fiecărui examen scris. Dacă la aceste verificări comisia constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, atunci comisia verifică înregistrările din toate sălile de examen din școala respectivă. Elevii prinși că au copiat sau că au mobile în examen primesc nota 1.

Subiectele de la examenele Evaluării Naționale sunt elaborate de Ministerul Educației, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare. Ele trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate și să poată fi rezolvate în 120 de minute.

Descarcă de aici Metodologia de organizare a Evaluării Naționale, care se aplică și în 2018

Calendar admitere la liceu 2018
29 iunie – 3 iulie 2018    Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a
29 iunie – 3 iulie 2018    Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fişele de înscriere
30 iunie – 4 iulie 2018    Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată

9 iulie 2018                      Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a
                                       Afişarea la școlile gimnaziale a listei cu locurile neocupate la liceele din județ

10 - 13 iulie 2018            Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi


Media de admitere la liceu este formată din media generală la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a (80%) şi media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a (20%).

Înscrierea în clasa a IX-a a absolvenţilor de gimnaziu se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.

Citește și:


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3029 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Regulile evaluării : (Miercuri, 30 mai 2018, 13:51)

    si_mort_va_vad [utilizator]

    Daca nu ai minime sanse sa iei un 6, nu mai depune cererea si promitem sa te trecem clasa , sa dam bine in sondajele IN$ , comandate de P$D- CIUMA RO$IE :

    Institutul Nationalizat de $corni$tica P$D-i$tica !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunal
  • 2769 zileHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by