România va achiziționa sisteme antiaeriene cu rachete pe rază scurtă și foarte scurtă (VSHORAD / SHORAD), conform unei licitații de aproape 2 miliarde de euro lansate vineri de către Romtehnica. Licitația are în vedere achiziţia a 6 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 6 sisteme SHORAD, respectiv 6 sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre. Sistemele pe rază scurtă și foarte scurtă vin să completeze sistemul Patriot gândit pentru protecție pe rază lungă.

Sistemul NASAMS cu rachete AMRAAMFoto: Raytheon

18 noi sisteme antiaeriene SHORAD - VSHORAD pentru Armata României

Romethnica a lansat vineri în SEAP o licitație de circa 9,48 miliarde de lei (circa 1,907 miliarde de euro) pentru achiziția: „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD”, „Sistem SHORAD” și „Sistem VSHORAD”.

Conform descrierii din licitație, Romtehnica are în vedere achiziția a următoarelor cantități maxime pe acord-cadru:

  • „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” – 6 sisteme;
  • „Sistem pentru instruire și învătământ” – 1 sistem;
  • „Sistem de simulare pentru verificarea și evaluarea operatorilor VSHORAD” – 1 sistem
  • „Sistem SHORAD” – 6 sisteme;
  • „Sistem VSHORAD” – 6 sisteme.

Contractul va fi acordat în baza celui mai bun raport calitate-preț, în care prețul ofertei va însemna 30%, componenta tehnică va cântări în proporție de 50%, iar termenul de livrare propus va însemna 20%.

Ofertele au termen limită de depunere data de 8 ianuarie 2024.

Sisteme antiaeriene pe rază scurtă și foarte scurtă - SHORAD-VSHORAD

Licitația lansată acum de Romethnica vine după ce în primăvară MApN a cerut și primit aprobarea Parlamentului pentru un program mai larg de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD”.

Programul de înzestrare constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 9 sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 4,2 mld euro.

Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I - cea pentru care se desfășoară licitația actuală - este avută în vedere achiziţia a 6 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 6 sisteme SHORAD, respectiv 6 sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre.

Pentru etapa a II-a iniţierea va fi realizată după anul 2030.

Ce sisteme de rachete VSHORAD - SHORAD ar putea intra în cursă

Într-o licitație pentru astfel de sisteme s-ar putea înscrie nume grele în cursă:

  • grupul european MBDA cu sisteme integrate VL Mica - Mistral 3.
  • americanii de la Raytheon și norvegienii de la Kongsberg cu sistemul NASAMS cu rachete AIM-120 AMRAAM și AIM-9x Sidewinder.
  • germanii de la Diehl Defence cu un sistem bazat pe racheta IRIS-T, în variante IRIS-T SLS (rază scurtă) și IRIS-T SLM (rază medie).
  • Israelienii de la Rafel cu Sistemul SPYDER cu rachete Python 5 (Infra Red) pe rază scurtă și I Derby (radar) pe rază medie.

Mai multe detalii despre posibilii competitori la această achiziție: