Credincioșii au făcut deja coadă să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, potrivit TVR. Oamenii se tem că vor fi impuse noi restricții și nu vor mai putea participa la marele pelerinaj de la Iași. Oficial, evenimentul ar putea începe vineri, mai devreme decât în alți ani, pentru a se evita aglomerația.

Coada cu pelerini Sfanta ParaschevaFoto: Catalin Hopulele

Asaltată de credincioși, Mitropolia a amenajat spațiul din curte astfel încât să existe un singur culoar pe care pelerinii să intre în biserică, iar mai mulți voluntari s-au asigurat că oamenii păstrează distanța și poartă masca sanitară. Coada formată a ajuns și la un kilometru.

În acest moment, pelerinii pot intra fără restricții la moaștele Sfintei Parascheva.

Deocamdată, nu a fost stabilită data la care moaștele Sfintei Parascheva vor fi scoase din Catedrală, însă, cel mai probabil, va fi 8 octombrie.

În anii trecuți, acest lucru se întâmpla în preajma zilei de 14 octombrie, atunci când este sărbătorită Sfânta, potrivit TVR.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, despre pelerinajul de la Iași, la moaştele Sf. Parascheva: Nu dorim niciun fel de restricţionare a pelerinilor

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei susţin că nu se doreşte restricţionarea accesului credincioşilorcare vor să vină în pelerinaj la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, cu prilejul hramului acesteia, care este pe 14 octombrie, relatează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu, spune că, spre deosebire de anul trecut, când în curtea mitropolitană doar localnicii au avut acces, în baza buletinului, anul acesta pelerinii pot veni să se închine la moaştele Sf. Cuvioase Parascheva de hramul acesteia, doar că trebuie respectate celelalte reguli specifice acestei perioade, precum masca sanitară, dezinfectarea şi păstrarea distanţei sociale.

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, spune că o decizie de interzicere a pelerinajului de Sfânta Parascheva, din 14 octombrie, ar fi greşită pentru că ar "scoate la suprafaţă mişcări extremiste și s-ar ajunge și la "dezamăgirea unei populaţii care o dată pe an se întâlneşte cu această taină". El afirmă că nu a fost luată încă o decizie privind modul de organizare, însă, cel mai probabil, accesul va fi permis "în funcție de vaccinare".

Situație epidemiologică grea în Iași

Managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, a declarat, sâmbătă noapte, că lupta cu virusul a fost pierdută la Iaşi, în condiţiile în care ambulanţele cu bolnavi aşteaptă la rând, iar spitalele au epuizat resursele disponibile, relatează News.ro. ”Rata scăzută a vaccinarii împreună cu dezinformarea populaţiei a fost factorul determinant care ne-a adus în acest scenariu”, a spus acesta.

"Lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută. Toate unităţile sanitare împreună cu Unităţile şi Compartimentele Primiri Urgenţe au pus la dispoziţie maximul resurselor umane şi financiare, mai puţin Spitalul Militar, care, în nici unul dintre valurile pandemice nu şi-a făcut simţită prezenţa", a declarat medicul Florin Roşu.