Franța, țara în care strategia autorităților este să-i „enerveze pe nevaccinați”, a început să ridice restricțiile anti-Covid de miercuri, eliminând inclusiv obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, anunță AFP.

Emmanuel MacronFoto: Pool / Abaca Press / Profimedia Images

Autoritățile au eliminat de asemenea limita de participanți pentru competițiile sportive, sălile de concerte și toate celelalte evenimente. Munca de acasă acolo unde este posibil nu va mai fi obligatorie ci doar recomandată.

Măsurile vin ca parte a unui plan în două părți anunțat la sfârșitul lunii ianuarie de a relaxa restricțiile sanitare, în pofida faptului că țara a înregistrat niveluri record de infecții luna trecută, și în contextul în care Danemarca și Anglia au anunțat la rândul lor eliminarea măsurilor de combatere a pandemiei.

Autoritățile norvegiene au anunțat la rândul lor ridicarea majorității restricțiilor anti-Covid, afirmând că „societatea poate să trăiască cu virusul”.

Planul Franței de a elimina restricțiile anti-Covid

Premierul Jean Castex a declarat în luna ianuarie că Franța „va putea ridica majoritatea restricțiilor luate pentru combaterea pandemiei în februarie” mulțumită controversatului certificat de vaccinare care a înlocuit certificatul de sănătate.

De luna trecută francezii sunt nevoiți să prezinte dovada vaccinării pentru a putea participa la activitățile ce țin de viața socială, acesta fiind obligatoriu pentru intrarea în baruri, cafenele, restaurante și restul spațiilor de divertisment.

El este obligatoriu și pentru transportul public pe distanțe lungi.

Certificatul de vaccinare a înlocuit certificatul de sănătate care era emis și persoanelor care s-au testat recent negativ pentru coronavirus, o opțiune pe care autoritățile franceze au eliminat-o pentru a convinge mai mulți oameni să se inoculeze anti-Covid.

În a doua etapă a planului de relaxare vor fi eliminate restricțiile impuse cluburilor de noapte, închise din luna decembrie a anului trecut, aceasta urmând să intre în vigoare de la 16 februarie. De la această dată vor fi permise mâncatul și băutul în stadioane, cinematografe și în mijloacele de transport în comun.

Autoritățile franceze nu au condiționat a doua parte a relaxării de situația sanitară, afirmând că amenințarea reprezentată de varianta Omicron a coronavirusului este limitată și mai puțin periculoasă, chiar dacă ea este mai infecțioasă.

„Am văzut o inversare ușoară a trendului în ultimele câteva zile, cu mai puține cazuri declarate în fiecare zi decât în anterioarele 7”, a declarat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, cu privire la numărul de infecții depistate în Franța.

Strategia de a-i „enerva pe nevaccinați”

Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un atac fără precedent împotriva francezilor care aleg să nu se vaccineze anti-Covid, afirmând despre aceștia că „nu sunt cetățeni”.

„Atunci când libertatea mea o amenință pe cea a altor oameni eu devin iresponsabil. O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”, a declarat el.

„Nu îi voi trimite la închisoare, nu îi voi vaccina cu forța”, a mai afirmat Macron. „Prin urmare trebuie să le spunem: din 15 ianuarie nu veți mai putea merge la restaurant, nu veți mai putea ieși la o băutură, nu mai puteți merge la cafea, nu mai puteți merge la teatru, nu mai puteți merge la cinematograf”, a continuat el.

„Nevaccinații, chiar vreau să îi enervez. Și vom continua să facem asta până în pânzele albe. Aceasta este strategia”, a subliniat șeful statului francez.

Afirmațiile sale au provocat scene virulente în parlamentul francez, care a amânat pentru o altă zi dezbaterile asupra certificatului de vaccinare, încă neadoptat la momentul respectiv.