Parlamentarii francezi au adoptat joi dimineața proiectul de lege care transformă certificatul sanitar într-un certificat de vaccinare, excluzând persoanele care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului de la viața socială, relatează Euronews.

Emmanuel MacronFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Legea a fost adoptată la ora 5:25 dimineața cu 214 de voturi pentru, 93 împotrivă și 27 de abțineri și va ajunge în Senat săptămâna viitoare, fiind așteptată să intre în vigoare în a doua parte a lunii ianuarie.

Proiectul de lege a fost extrem de controversat, mai mulți parlamentari afirmând că au primit amenințări cu moartea să nu voteze în favoarea sa.

Prevederile noului certificat de vaccinare francez

Odată intrat în vigoare, toate persoanele de peste 12 ani vor trebui să facă dovada vaccinării pentru a accede la activităţi recreative, la restaurante şi baruri, târguri şi transportul public interregional.

Persoanele nevaccinate nu vor mai putea prezenta un test negativ pentru coronavirus pentru a avea acces la aceste activități, excepție făcând accesul în instituţiile şi serviciile de sănătate.

Parlamentarii au amânat însă introducerea certificatului de vaccinare pentru copiii cu vârsta între 12 și 16 ani pentru excursii școlare și activități extracuriculare.

Guvernul lui Jean Castex spera ca proiectul de lege să intre în vigoare cel mai târziu până pe 15 ianuarie însă a fost sfidat marți când legiuitorii opoziției au refuzat dezbaterea sa după declarațiile incendiare făcute de președintele Emmanuel Macron într-un interviu acordat Le Parisien.

Jean Castex le-a cerut miercuri parlamentarilor să adopte legea în procedură accelerată pentru a depăși blocajul cauzat de Macron pe care însă l-a susținut în fața legiuitorilor.

„Cine sfidează națiunea? (...) Cine îi face pe îngrijitorii noștri să facă decizii etice dramatice? Ei bine, este o minoritate minusculă”, a afirmat acesta.

Planul lui Emmanuel Macron

Macron le-a spus jurnaliștilor de la Le Parisien că a decis să acționeze decisiv împotriva nevaccinaților prin „limitarea pe cât de mult posibil a accesului lor la activitățile ce țin de viața socială”.

„Nevaccinații, chiar vreau să îi enervez. Și vom continua să facem asta până în pânzele albe. Aceasta este strategia”, a declarat șeful statului francez. „Atunci când libertatea mea o amenință pe cea a altor oameni eu devin iresponsabil. O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”, a mai spus Emmanuel Macron.

„Nu îi voi trimite la închisoare, nu îi voi vaccina cu forța”, a mai afirmat Macron. „Prin urmare trebuie să le spunem: din 15 ianuarie nu veți mai putea merge la restaurant, nu veți mai putea ieși la o băutură, nu mai puteți merge la cafea, nu mai puteți merge la teatru, nu mai puteți merge la cinematograf”, a continuat el.

Declarațiile președintelui francez au stârnit indignare în rândul opoziției, aceasta criticându-l în termeni extrem de duri pentru afirmațiile sale.

Franța a înregistrat miercuri un nou record de 332.252 de infecții cu coronavirusul depistate în 24 de ore, numărul de pacienți spitalizați continuând să crească, în special în secțiile de terapie intensivă.

Ministrul sănătății Olivier Véran a declarat că în jur de 5% din pacienții spitalizați au certificate sanitare false. Noul proiect de lege prevede și majorarea penalităților pentru fraudă.