Încheierea telemuncii obligatorii, ridicarea ultimelor restricții privind vânzarea de alcool... Guvernul norvegian a anunțat marți încetarea majorității măsurilor sale anti-Covid, considerând că societatea poate și ar trebui să „trăiască cu virusul”, scrie AFP.

Oslo, NorvegiaFoto: Jorge Franganillo / Flickr

„Astăzi am ajuns în sfârșit la punctul în care putem elimina multe dintre măsurile sanitare cu care a trebuit să trăim în această iarnă”, a declarat premierul Jonas Gahr Støre într-o conferință de presă.

Chiar dacă varianta Omicron a provocat un focar de infecții, aceasta nu se traduce printr-o creștere a spitalizărilor pentru forme grave de boală într-o țară în care majoritatea populației este vaccinată.

„Va trebui să trăim cu un nivel ridicat de infecții, putem trăi cu un nivel ridicat de infecții”, a adăugat Støre.

Printre reducerile care intră în vigoare de la ora 22:00 (22:00 GMT), restricțiile finale privind vânzarea alcoolului în baruri și restaurante vor fi ridicate parțial, servirea nus e face peste ora 23.30.

Telemunca nu va mai fi obligatorie, dispare plafonul recomandat de invitați care pot fi primiți acasă, la fel și numărul de spectatori pentru evenimentele sportive.

Nu mai este nevoie de testare la graniță pentru a intra în Norvegia și nici să se respecte carantină în cazul contaminării unei rude – dar se recomandă un test zilnic timp de cinci zile – iar perioada de izolare la o persoană infectată este de șase zile.

Cu toate acestea, rămân anumite restricții pentru a evita infectarea masivă simultană a populației și pentru a permite societății să funcționeze în continuare.

Potrivit Institutului Norvegian de Sănătate Publică (FHI), 3 până la 4 milioane de norvegieni, dintr-o populație de 5,4 milioane, ar fi putut fi infectați până în vară.

Condamnat de cercurile economice, în special de catering și industria hotelieră, distanța pe metru pătrat rămâne astfel regula, cu excepția universităților și a locurilor cu scaune fixe (teatre, cinematografe, biserici etc.).

Masca rămâne obligatorie și în spațiile (magazine, mijloace de transport în comun etc.) în care nu este posibilă respectarea distanței.

Norvegia menține așadar un regim puțin mai strict decât vecina Danemarca, care marți a revenit la „viața de înainte”, renunțând la aproape toate restricțiile.

Până în prezent, în țară au fost înregistrate peste 781.000 de cazuri de Covid, inclusiv 1.440 de decese. Aproape 91% din populația adultă este vaccinată complet.