Moderna și-a anunțat vineri intenția de a dezvolta o doză de rapel care să vizeze în special noua variantă Omicron a Covid-19, detectată în Africa de Sud și considerată „de îngrijorare” de către OMS, relatează AFP.

Vaccin ModernaFoto: Johanes Christo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Moderna va dezvolta rapid un vaccin candidat pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a spus compania americană într-un comunicat.

Anunțul face parte dintr-o strategie de lucru la doze de rapel specifice pentru variantele de îngrijorare, potrivit Moderna.

„În 2020-2021, au fost incluse deja doze de rapel pentru variantele Delta și Beta”, a spus laboratorul.

„De la început, am spus că pentru a lupta împotriva pandemiei era imperativ să fim proactivi în fața evoluției virusului”, a declarat șeful Moderna, Stéphane Bancel, citat în comunicatul de presă.

„Mutațiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare și de câteva zile ne mișcăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante”, a adăugat el.

Potențial foarte contagioasă și cu mutații multiple, noua variantă provoacă îngrijorare la nivel mondial pe măsură ce se răspândește în afara Africii de Sud, determinând lumea să-și închidă treptat granițele cu Africa de Sud.

În Europa, Belgia a depistat un prim caz. Un caz a fost raportat în Hong Kong și unul în Israel la o persoană care se întorcea din Malawi.

Laboratorul german BioNTech, aliat cu Pfizer, a spus că studiază această nouă variantă și așteaptă „cel mai târziu în două săptămâni” primele rezultate ale studiilor care determină dacă Omicron reușește să scape de protecția vaccinală.

Va fi nevoie de „câteva săptămâni” pentru a înțelege nivelul de transmisibilitate și virulență al noii variante, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al OMS.

Pentru Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), este „prematur” să se planifice o adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron.

Citește și: