Riscul este „mai mare spre foarte mare” ca noua variantă de Covid-19, numită Omicron și detectată inițial în Africa de Sud, să se răspândească în Europa, a anunțat vineri seară agenția de sănătate a UE., potrivit AFP.

Coronavirus EuropaFoto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) estimează că „nivelul general de risc pentru UE și SEE (Spațiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este considerat ridicat pentru foarte inalt ".

În afară de Africa de Sud, Omicron a fost detectat în Malawi, Israel la o persoană din Malawi, Hong Kong și Belgia, membră a UE.

Organizația Mondială a Sănătății a clasificat vineri varianta B.1.1.529 a coronavirusului, detectată prima dată în Africa de Sud, drept variantă de înrgijorare, spunând că s-ar putea răspîndi mai repede decât alte variante. Noua variantă, denumit Omicron, este a cincea variantă de înrgijorare de până acum. Între timp, a fost confirmat primul caz de infectare cu varianta B.1.1.529 în Europa, respectiv în Belgia. Un caz fusese deja confirmat în Israel.

Tot mai multe state din întreaga lume decid suspendarea zborurilor dinspre zona Africii de Sud. Varianta care a fost idendificată marți a atras atenția inițial pentru că prezintă ”un număr extrem de mare de mutații”. Oamenii de știință spun că trebuie analizat dacă aceasta va face ca vaccinurile antiCovid să devină ineficiente, deși potrivit ”indiciilor” experților sud-africani vaccinurile încă sunt eficiente împotriva formelor grave de Covid, ca urmare a noii variante.