”Avem toate semnalele că vaccinurile sunt încă eficiente în prevenirea formelor severe de Covid provocate de noua variantă a coronavirusului, B.1.1.529, apărută în Africa de Sud, dar identificată deja și în Europa, spun oamenii de știință din Africa, relatează Reuters.

Vaccinare anti-Covid copiiFoto: Hotnews

Asta în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății este așteptată să stabilească faptul că varianta B.1.1.529 este una de îngrijorare, având peste 30 de mutații în proteina spike.

Noua variantă are 32 de mutații în proteina spike, partea virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva Covid. Acesta este aproximativ dublu față de numărul asociat cu varianta Delta.

De asemenea, Ministerul sud-african al Sănătății a spus că Guvernul nu plănuiește să facă vaccinarea anti-Covid obligatorie, dar este necesar să ia anumite măsuri de precauție din cauza noii variante, însă nu s-au decis exact restricțiile.

Africa de Sud a declarat totodată vineri că impunerea restricțiilor de călătorie în ceea ce o privește din cauza noii variante este nejustificată.

Ministrul Sănătății, Joe Phaahla, a declarat într-o conferință de presă că Africa de Sud acționează cu transparență, iar interdicțiile de călătorie contravin normelor și standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a organizat o întâlnire de urgență cu privire la variantă.

Citește și: