Organizația Mondială a Sănătății (OMS) desemnează noua variantă de coronavirus detectată în Africa de Sud drept o variantă „îngrijorătoare”, din cauza numărului mare de mutații din proteina spike, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: OMS a stabilit că varianta B.1.1.529 este ”una îngrijorătoare” (oficial)

”Varianta B.1.1.529 a fost raportată pentru prima dată la OMS de Africa de Sud pe 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a spus grupul de experți însărcinat de OMS să monitorizeze evoluția Covid-19.

„Suntem ocupați să încercăm să obținem câteva informații din culise despre ceea ce s-a discutat la reuniunea OMS de astăzi. Mai devreme, în cursul zilei, tocmai am primit un mesaj care spune că vor promova această variantă ca „variantă de îngrijorare””, Nicholas Crisp, director general interimar al departamentului de sănătate, a declarat într-un briefing pentru presă.

Nu a spus cine a trimis mesajul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a reunit vineri pentru a evalua situația epidemiologică ca urmare a identificării noii variante Covid-19 în Africa de Sud, pentru a stabili dacă varianta B.1.1.529 este ”una de interes” sau ”una îngrijorătoare”. Între timp, a fost confirmat primul caz de infectare cu varianta B.1.1.529 în Europa, respectiv în Belgia. Un caz fusese deja confirmat în Israel. Tot mai multe state din întreaga lume decid suspendarea zborurilor dinspre zona Africii de Sud.