​Chiar dacă negocierile pentru formarea noii coaliție de guvernare din Germania nu s-au finalizat, alianța dintre social-democrați, verzi și liberalii de la FDP a început deja să funcționeze în parlamentul de la Berlin, reprezentanții acestora anunțând o „zi a libertății” față de pandemie, potrivit Euractiv.

Campanie vaccinare GermaniaFoto: DAVID GANNON/ AFP/ Profimedia

Liderii celor trei partide au prezentat miercuri un plan de ieșire treptată din așa-numita „situație epidemică de magnitudine națională” în urma căreia guvernul federal a primit puteri sporite pentru a implementa măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului.

„SPD (social-democrații), Verzii și FDP vor pune capăt situației epidemice de magnitudine națională”, a declarat pentru publicația FAZ Marco Buschmann, liderul grupului parlamentar al FDP.

Începând cu 25 noiembrie multe din puterile guvernului de a impune restricții mai dure la nivel național vor fi eliminate, însemnând că în Germania nu vor mai exista carantine pe timp de noapte sau lockdown-uri generale.

Însă purtarea măștii de protecție va rămâne obligatorie până pe data de 20 martie a anului viitor, „ziua libertății” față de pandemie când va urma o nouă relaxare majoră a restricțiilor rămase în vigoare.

Înțelegerea convenită între liderii celor trei partide pentru a trece acest proiect prin parlamentul de la Berlin reprezintă un semnal puternic că acestea sunt pe calea cea bună în privința formării unui guvern, notează Euractiv.

Alianța dintre SPD, Verzi și FDP este cunoscută în Germania drept „coaliția semafor” din cauza culorilor celor 3 formațiuni politice.

Negocierile pentru una din celelalte alianțe posibile după alegerile legislative din luna septembrie, „coaliția jamaicană” între conservatorii lui Merkel, Verzi și FDP, au eșuat.

Citește și: