Verzii germani au anunţat miercuri că vor să formeze o coaliţie cu Partidul Social Democrat (SPD), care s-a plasat pe primul loc după alegerile legislative de la 26 septembrie, şi cu Partidul Liberal (FDP), relatează AFP și Euronews.

Scholz - Baerbock - LaschetFoto: Captura video

„Am ajuns la concluzia că este de-acum logic să continuăm să discutăm cu SPD şi FDP în vederea căutării mai aprofundate a unei înțelegeri”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, Annalena Baerbock, candidata Verzilor pentru funcția de cancelar.

Ecologiştii, a treia forţă politică după scrutinul care a pus capăt erei Merkel, fac astfel din menținerea la putere a coaliției dintre Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin Socială (CSU) o perspectivă tot mai îndepărtată.

„Ţara nu-şi poate permite o perioadă îndelungată de imobilitate” prin aşteptarea formării unei coaliţii, a subliniat conducătoarea ecologistă, referindu-se la lunile de negocieri care au paralizat Germania şi Uniunea Europeană după precedentul scrutin din 2017.

„Noi propunem acum FDP să continue să negocieze cu SPD şi Verzii” în vederea formării unei coaliţii, a anunţat Baerbock, adăugând că formațiunea sa dorește ca „lucrurile să avanseze rapid”.

Robert Hubeck, copreședinte al verzilor, a precizat la rândul său că negocierile duse până acum au arătat că o astfel de alianță în 3 ar avea cele mai multe puncte comune, „inclusiv în domeniul politicii sociale”.

„Coaliția jamaicană” visată de Armin Laschet

O coaliţie de trei partide ar reprezenta o premieră în Germania din 1950 încoace.

Blocul CDU/CSU condus de către Armin Laschet nu a renunţat să încerce să formeze o coaliţie, poreclită „jamaicană” din cauza culorii celor 3 formațiuni, cu Verzii şi FDP.

Liderii conservatori au discutat cu FDP duminică, iar apoi cu Verzii marţi, într-o încercare de a-i convinge să construiască această coaliţie, singura cale care le-ar permite să rămână la putere după cei 16 ani ai erei Merkel.

Negocierile lor cu Verzii au fost divulgate marţi seara în presă, un lucru care i-a înfuriat pe ecologişti.

„Încrederea înseamnă şi că nu se publică totul în ziare” imediat, a subliniat miercuri Baerbock.

Pe același subiect: